Med egen hög drivkraft blir man lätt ledare

Lars Bengtsson, VD MediaMarkt i Valbo: "Ge allt du har där du är"

Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2011

"Genom att vara synlig, berömma personalen och visa engagemang, kan jag visa att jag tror på min personal och på så sätt motivera. En bra arbetsplats med motiverad personal har också ofta tydliga ramar för vad som är okej och inte. Alla vet vad som gäller och det är en allmän ordning och reda."

Det säger Lars Bengtsson, snart 43 år, VD och chef för 68 personer på MediaMarkt i Valbo köpstad, utanför Gävle. Det är en stimulerande uppgift att leda andra. Har man en hög egen drivkraft, så är det lätt att man i många situationer hamnar längst fram, som en naturlig ledare. En nackdel del är att det tar en hel del kraft, att både driva sig själv och andra framåt.

Den tyska hemelektronikkedjan MediaMarkt etablerade sig i Sverige 2006 och har i dag 16 butiker i landet. Företaget grundades 1979 och har en sammanlagd försäljning på drygt 17 miljarder kronor. 50 000 personer arbetar i hela koncernen. Butiken utanför Gävle har en yta på 4 000 kvadratmeter, fylld med hemelektronik. Omsättningen ligger runt 270 miljoner kronor, inklusive moms, (2010).

-Vi har en unik grad av lokalt bestämmande här, säger Lars Bengtsson. MediaMarkt är ett stort företag, men väldigt olikt alla andra mer eller mindre helt centralstyrda företag i detaljhandeln i Sverige. Vi är under stark expansion, vilket öppnar massor med möjligheter till många att få nya tjänster, mer ansvar. Flera nya varuhus är planerade i år och även till nästa år. Just nu håller vi på att förbereda vår stora hemelektronikmässa.

Tuff marknad

Den största utmaningen för Lars Bengtsson är just nu att sälja tillräckligt mycket varor. MediaMarkt befinner sig i en tuff marknad, med hård konkurrens och fallande priser. I Gävle håller ledningen nu på att se över alla kostnader.

-Mitt budskap till varje anställd i butiken blir då att ge allt du har där du är, säger Lars. Försök göra det jobb du har just nu, så bra du kan. Och var samtidigt lyhörd och öppen för de chanser som dyker upp.

Lars ser en en fara i att man försöker hoppa över en del steg. Anta att någon är säljare på "golvet" och drömmer om att bli arbetsledare.  Säljaren riskerar då att bli så upptagen med att fundera på hur han eller hon på snabbast möjliga sätt ska få det där ledarjobbet, och glömmer eller struntar i sitt nuvarande jobb, som är att vara säljare. Då kommer chanserna att gå vidare, bli mycket färre.

Våga satsa nytt

-Vi som arbetsgivare måste hela tiden se till att ligga steget före. Tänk så här, om den eller den slutar, vem ska vi ta in då? Vi måste se till att de tänkta ersättarna får utbildning och fasas in i lämpliga steg. Vi måste också ha ett klimat, som innebär att "vi ser gärna interna kandidater till våra tjänster". Vi måste vara noga med att det inte är tomma ord, utan våga satsa på nya talanger!

Själv vill Lars känna sig motiverad genom att lyckas nå de mål han och ledningen sätter upp. Och, som alla andra - att känna att någon ser vad man gör.

-Ett måtto jag har, är att ge allt när jag är på jobbet, för att sedan så långt det bara går, inte ta med mig jobbet hem, säger han. Jag tar till exempel aldrig med mig några papper, eller på annat sätt sitter hemma och jobbar. Detta har jag levt efter i alla år.

-Om det krävs så är jag hellre kvar på jobbet tills jag är färdig. Det är alltid en balansgång och lite dåligt samvete går inte att komma ifrån med detta jobb, tror jag. Då är det skönt att jag bor nära butiken i Valbo.

Familjemys

-Barnen upplever att jag har ett spännande jobb, men de tycker naturligtvis att det är jobbigt när jag måste jobba på storhelger, då de verkligen är lediga, till exempel på juldagen…

-Jag varvar ner genom att motionera, säger Lars Bengtsson. Jag får lite egen ”guldkant” på tillvaron genom att delta i något motionslopp med några trevliga vänner. Det kan gälla Vasaloppet och liknande. Fredagsmys med familjen tillhör också höjdarna.

Det här är Lars bästa ”karriärtips”, både till medarbetare och till andra ledare: gör alltid ditt bästa, var engagerad och kom med egna förslag på lösningar, men lämna jobbet på jobbet och avsätt tid för motion.

Så lägger han till att som hjälp att motivera sig, hjälper det att få med någon god vän på ett motionslopp några gånger per år. Det underlättar högst betänkligt att man har något att träna för.

Lars Bengtsson sammanfattar sina ledarprinciper så här: -Var ett föredöme! Var tydlig! Visa engagemang!

Det som hägrar till sommaren för Lars är att besöka sommarstugan i Skellefteå för fiske och avkoppling med familjen, som består av fru och två skolbarn. Avkoppling för Lars innebär ofta träning. Då pratar vi inte om säljträning!

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill