Börje Salming: "För mig är motivation att ha mål i livet och arbetet"

Anna Hansson har träffat hockeylegenden Börje Salming, för Motivation.se's räkning. Vi fick hans goda tips om hälsa och livsstil. Och nu är det Vilt på gång...

Hälsa | ARTIKEL | NOV 2011

Jag själv har under många år bott i Vaxholm och genom åren hejat på Börje och tänkt att en dag så ska jag prata med honom om hälsa och livsstil. En dag blev det äntligen av. Det var en solig och vacker höstdag i Vaxholm och vi hade stämt träff nere på stan. Och vi var hungriga.

- Hej Börje? Vad kul att du ställer upp och träffar oss på Motivation.se.

-Inga problem……dags för lunch!

Vi går in på Winbergs vid kajen, och sätter oss i ett hörn. Vi beställer in strömming och mos. Riktig husmanskost och alla Vaxholms hungriga hantverkare är redan där och äter. Maten smakar toppen och Börje hejar på alla.

Börje utstrålar mycket lugn och energi på samma gång och det känns som om han är en person med fötterna på jorden.  Jag hade ju läst på lite och visste att han var från Kiruna, långt bort för en skåning som jag, och jag var förberedd på att det skulle bli en kontrast med våra dialekter och tempon. Norrlänningarna säger inte så många ord. Pauserna brukar vara långa, så jag var laddad för att hålla igen. Vi började med att småprata om livet och om vad som är viktigt idag och hur mysigt det är i Vaxholm. Börje har bott i Vaxholm sedan 1990 och bor granne med slalomlegenden Ingemar Stenmark.

Jag inser snabbt att det sällan står stilla hos Börje - det är en man med så många järn i elden. Jag hade ingen aning om det. Jag visste ju att han hade lite kalsonger och lite andra varumärken, men visste inte hur stor han också är på en internationell nivå. Han skapar dessutom allt själv och han gillar ordning och reda. Det ska vara 100% i allt.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Hur tänker du kring begreppet motivation? Vad är betyder det för dig?

- För mig är motivation att ha mål i livet och i mitt arbete. Jag måste sätta upp olika mål. Det kommer nog ifrån hockeyn, som jag började med när jag var ung.  Den viktigaste motivationsfaktorn är att det måste vara kul, annars blir det svårt. Jag blev dessutom proffshockeyspelare väldigt snabbt - jag hann nog inte tänka så mycket just på det.  För mig, när man kör hockey eller annan fysisk träning, är motivationen ett sätt att hålla sig koncentrerad. Man rensar hjärnan och fyller på med ny energi. Det är motivation.

Hur motiverar du dig? Särskilt när det är tungt.

- Jag är duktig på att förbereda mig. Jag är alltid förberedd på det jag ska göra och försöker ha rätt inställning och attityd när jag ska genomföra saker. Men jag laddar också med att gå ut i naturen och till exempel hugga ved.  Då kopplar jag av allt och är bara fokuserad på det jag gör just då. Det är inspiration.

Vad i din person tror du gjort dig till en stor hockeyspelare?

- Min envishet och att jag alltid gillat att gå ut på isen. Jag har alltid velat vinna och känslan av seger och att kramas efter matchen har varit en viktig del av belöningen. Det är en grym känsla och att bygga gemenskap på. Det är viktigt att hjälpa och stötta varandra och framförallt respektera varandra . Det är det som gäller i livet också.

Vilka egenskaper har du haft användning för i ditt yrke?

- Att alltid ha kvalitet. 100% ska det vara i allt som jag gör. Annars kan det vara.

Du har ju jobbat länge utomlands - vad har vi i Sverige att lära av tankar kring motivation och elitträning från utlandet?’

- Jag kan tycka att teamsporten är bättre i Sverige, jämförelsevis med Kanada där har man mycket mer individuell vinnaranda. När man går ut på isen så gäller bara en sak.
Vi kommer att vinna!  Man är dedikerad och har en stark teamanda. Man jobbar mycket mer med snabb feedback och mycket peppning i Kanada. Och det fanns mer support kring laget än i Sverige.

Kan du berätta något om hur man resonerade kring motivation i NHL?

- Det fanns bara ett begrepp! Vi kommer att vinna. Det var den inställningen hela tiden och inget annat fanns på kartan. Det är grundinställningen och det medför ett väldigt bra självförtroende. Självklart så var det också många träningstimmar på isen.

Har din motivation förändrats över tid - är det andra saker som triggar dig idag?

- Absolut. Idag håller jag på att fixa och dona hemma. Jag hugger ved och rör mig i naturen. Jag älskar när det är stilla och lugnt . Lyssna på naturen och bara vara emellanåt. Man brukar fråga om jag kan ha föreläsningar eller stå på scen, men då har jag tackat nej. Jag föredrar att bara vara och hålla på hemma på tomten. Jag tycker mycket om att jaga och sysslar bland annat med Indianjakt. Jag jagar tjäder och ripa. Det är en så skön aktivitet för den mentala delen. Man rör sig i naturen och koncentrerar sig bara på en sak. Det är att ladda batterierna

Vad är din karriärs höjdpunkt enligt dig själv?

- Definitivt hockeyn. Jag har spelat i 25 år från 1970-1993 det har absolut varit min höjdpunkt.

Vad vill du säga till yngre elitidrottsmän och kvinnor som är på väg upp i karriären?

- Ha roligt!

Hur ser du på folkhälsan i dag? Vad skulle man kunna påverka rent politiskt för att få ungdomar att må bättre?

- Att man inte gör något för ungdomarna och deras hälsa idag är inte alls bra. Unga människor behöver en social meetingpoint och idrotten är en viktig del för ungdomar.
I Vaxholm finns inte så mycket och det är ett behov som bör tillgodoses i vår kommun. Framför allt så hamnar många ungdomar fel och de behöver idrotten som katalysator och socialt stöd, både för självkänslan och för hälsan. De behöver göra av med energi och använda kroppen till det den är byggd för - fysisk aktivitet.

Kan du ge några tips kring träning för upptagna människor, kontorsråttor som inte har tid att röra på sig?

- Titta i din kalender! Du har alltid tid! Det är bara att boka in!

Hur tränar du idag, Börje?

- Jag kör ett eget program som jag tycker funkar för mig. Jag tränar tre dagar i veckan och får in två konditionspass och ett styrkepass. Det blir rodd eller löpning. Det är bra om man kan göra det med sin sambo, en kompis på gymmet eller i naturen. Eller varför inte hemma.

Hur var det när du tränade på elitnivå?

- Vi blev övertränade emellanåt och fick ingen återhämtning, så det skulle jag vilja att man tänkte på lite mera. Man måste känna att det är positivt i det man gör. Ibland är man så slut och då måste man ta ett break för att reparera sig.

Jag som idrottsmassör är ju tvungen att fråga om Börjes skador… Hur har du hållit ihop med alla smällar från hockeyn och har du ont i kroppen idag?

- Självklart har man fått smällar och det har gjort ont i kroppen men jag mår faktiskt jättebra idag. Träningen är en viktig faktor att hålla i, den gör att man mår bra i kropp och själ. Sen blir man ju så produktiv och orkar massor om man tränar kontinuerligt. Att vara utan - då skulle jag säkert få ont.

Och slutligen - tre tips från dig om hur man kan motivera sig själv, både träningsmässigt och i livet?

- Att njuta av naturen! Att bara vara! Och att jaga. Ha kul, helt enkelt.

Jag konstatera efter två snabba timmar att Börje är en mycket trevlig, trygg och smart person. Det var kul att få träffa honom och se att han faktiskt ändå håller ihop, efter så mycket hockeyspel, hård press och träning genom livet. Jag funderade aldrig på hans ålder. Han ser stark och glad ut när jag lämnar honom med härlig energi.

Och en sak är uppenbart att vi ska ta med oss.

Det måste vara roligt på jobbet och vi ska ha träning på arbetstid, då blir vi både produktiva och effektiva. Här har vi ytterligare ett levande exempel; The King Börje Salming.

Tack Börje för din tid och dina tips och hoppas vi ses igen!

Börjes träningsupplägg

 • Tre dagar i veckan á 1,5-2 timmes träning
 • Två dagar kondition  
 • Rodd 30 minuter
 • Cykling 20 minuter
 • Styrka för axlar, överkropp och lite smidighet.
 • En dag kör Börje boxning tillsammans med sin sambo Pia.

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa

Dela:

Börje Salming

Född: 17 april 1951, Kiruna, Sverige
Känd för: Börje Salming räknas till en av de absolut främsta ishockeyspelarna genom tiderna; Börje valdes till IIHFs århundradets All Stars 2008 tillsammans med Vladislav Tretjak, Vjatjeslav Fetisov, Sergej Makarov, Valerij Charlamov och Wayne Gretzky. Börje var känd som nummer 21 och i Toronto men även som 'The King'. Sammanlagt spelade Börje 17 år i NHL med Toronto Maple Leafs samt ett är med Detroit Red Wings.

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill