"Va? Får man äta potatis...?"

Vår expert inom Hälsa & Livsstil - Anna Hansson - lånar ut pennan till en av sina medarbetare - Emma Lindholm. Hon skriver om diethetsens baksidor...

Hälsa | ARTIKEL | MARS 2014

Potatis

Potatis

Vi blir dagligen överrösta med råd och rön om vad vi ska äta och inte äta. Du provar den ena dieten efter den andra, men inget tycks funka. Vad hände med att äta vanlig mat? Äta när du är hungrig och sluta när du är mätt borde ju räcka. Du bestämmer dig för att ditt nya liv ska börja på måndag. Ett nytt liv med träning 5 ggr per vecka och en strikt kost efter någon diet. Men efter en stressig dag på jobbet med alldeles för lite näring, allt enligt den nya dieten, blir chokladkakan på vägen hem extra frestande...

Du tar en liten bit, och då kan du ju lika gärna fortsätta, när du ändå har börjat och förstört den här dagen.

Men om du kör ner i diket, fortsätter du köra längre ner i diket då?

Dieter som LCHF, Atkins, Paleo, 5:2, viktväktarna med flera cirkulerar i media. Jag som personlig tränare märker tydligt av den kolhydratsrädsla som idag råder. Rekommenderar jag någon att äta potatis får jag chockade blickar tillbaka - "Va? Får man äta potatis...?"

I diethetsen är det lätt att glömma bort vad du själv mår bra av. Många tvingar sig själv att avstå kolhydrater och faller till slut för frestelsen och äter massa godis istället. 

Emma Lindholm

Emma Lindholm

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Frukosten går oftast bra, lunchen också, men sen finns frestelsen alltför nära. Att avstå kolhydrater helt tror jag inte är bra. De är en viktig byggsten i vår kost. Kolhydrater omvandlas lättast till energi i vår kropp och dessutom är de viktiga för hjärnans funktion.

Det viktigaste är att välja bra kolhydrater.

I jakten på den perfekta kroppen och den ”smala lyckan” lyssnar vi på allt som sägs vara vägen till målet. I de senaste, omåttligt populära dieterna är det mycket protein och fett som gäller. Detta har lett till att köttproduktionen har ökat med 40% sedan 90-talet och vi kan inte längre försörja oss själva med denna stora mängd kött.

På 90-talet importerades 2% av den totala köttförsörjningen, 2012 importeras 39 %. Miljön blir i slutändan drabbad av vår desperata jakt på bikinikroppen.

Kom ihåg att lyssna på din kropp, var lite mer tillåtande och känn dig nöjd och tillfreds med valen du gör. Har du ett heltidsjobb kanske inte det finns tid för fem träningspass i veckan, men var då nöjd med två. Ät dina mellanmål och tillåt dig det där fikabrödet ibland. Hitta just din balans. Balans mellan träning och vila, balans mellan nyttigt och onyttigt. 

Vi behöver inte leva på kvarg och alger för att vara hälsosamma. Vad hände med vanlig mat lagad från grunden?

Ingenting är svart eller vitt och den där gråskalan behöver inte vara tråkig.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Dela:

Om skribenten

Emma Lindholm är personlig tränare och hälsocoach. Hon brinner för träning och hälsa och vill förmedla glädjen kring träning utan utseendefixering och ideal. "Jag vill att alla ska få vara den bästa versionen av sig själv." 

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill