Brinner för att demokratisera hälsosam mat

David von Laskowski, Greenfood, är Årets VD 2023 i kategorin Stora företag.

Hälsa | Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | MAJ 2024

David von Laskowski, Picadeli & Greenfood Group utsedd till Årets VD 2023 i kategorin stora företag.

David von Laskowski, Picadeli & Greenfood Group utsedd till Årets VD 2023 i kategorin stora företag.

Människors matvanor har förändrats på senare år. Å ena sidan vill allt fler köpa färdig snabbmat, å andra sidan ställs högre krav på att maten ska vara hälsosam och hållbar. Ett företag som har varit skickliga på att ta fasta på den trenden är livsmedelskoncernen Greenfood. De är särskilt kända för varumärket Picadeli, vars salladsbarer idag finns i var och varannan livsmedelsbutik i Europa och USA. Framgången har varit så stor att företagets VD David von Laskowski nyligen utsetts till Årets VD 2023 i kategorin Stora företag.

I motiveringen till utmärkelsen Årets VD 2023 i kategorin Stora företag heter det bland annat att David von Laskowski har en ”målinriktad, närvarande och karismatisk ledarstil” och att han har ”gjort sitt företag framåtblickande och innovativt”.

– Det är klart att jag blir superstolt och glad över utmärkelsen. Det som gör mig allra gladast är nog att så många kollegor också känner stolthet. Det här handlar inte bara om mig, utan det är minst lika mycket en återspegling av vårt bolag, säger David von Laskowski.

Koncernen heter Greenfood och är en livsmedelsjätte som driver flera olika varumärken och verksamheter. Mest kända är de nog för varumärket Picadeli, vars salladsbarer finns i mängder av livsmedelsbutiker i såväl Sverige som övriga världen.

– Vi är ett av Europas största livsmedelsbolag inom hälsosam och hållbar mat. Vi är även Europas största aktör inom hälsosam snabbmat. Det gör också att vi har en plattform där vi kan påverka konsumenterna och samhället, vilket vi tar på stort allvar. Vi finns på åtta marknader i Europa, och även i USA, berättar David von Laskowski.

Tre grundstenar i ledarskapet

Hans eget ledarskap har varit en viktig bidragande orsak till företagets framgångar, enligt motiveringen till utmärkelsen Årets VD 2023.

David von Laskowski berättar att det finns några grundstenar i hans ledarskap som han tycker är särskilt viktiga.

– Andra har beskrivit att de uppfattar mig som en väldigt transparent ledare. Jag försöker att vara generös med informationsgivning. Min princip är att antingen så har man tillit, eller så har man det inte, det finns inget mellanting, säger han och fortsätter:

– Det är också viktigt för mig att vara tydlig. Men samtidigt så är det ett lite problematiskt ord, så jag vill understryka att det handlar om att vara tydlig med vad jag själv vill. Men inte sällan har mina medarbetare rätt och jag fel. Det är mer än okej att tycka annorlunda, säger David von Laskowski.

En tredje princip som är viktig i hans ledarskap är att se medarbetaren som privatperson också, inte bara som anställd på företaget.

– Min grundinställning är att man måste titta på den privata arenan också. Jag vill förstå hela sammanhanget hos mina medarbetare, inte bara titta endimensionellt på deras roll som anställda, förklarar han.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Matsvinn – en ekonomisk fråga

En viktig aspekt av utmärkelsen Årets VD är att man ska ta ansvar för ett hållbart samhälle. Det är också en viktig del i Greenfoods arbete, säger David von Laskowski.

– Vi agerar ju på en av de mest utsatta marknaderna, rent regulatoriskt. Frågor som rör livsmedel är väldigt viktiga ur ett hållbarhetsperspektiv och vi har satt i system att anställa människor som ställer höga krav när det gäller hållbarhet, berättar han.

För Greenfood handlar hållbarhetsarbetet inte om att de känner sig tvingade att ta ansvar, eller att de behöver stilla sitt dåliga samvete, förklarar företagets VD.

I stället har man vänt hållbarhetsarbetet till en av sina största lönsamhetskällor.

– När det gäller exempelvis matsvinn så är ju det lönsamhet som försvinner. Vi investerar mycket i teknologi för att minimera matsvinnet, till exempel så använder vi AI-teknik för exaktare beställningar Det är bra för miljön, men det leder också till att vi tjänar mer pengar, säger David von Laskowski.

Prisvärd och nyttig mat – viktigt för folkhälsan

Även det sociala ansvaret är en viktig del i hållbarhetsbegreppet. Greenfoods bolag Picadeli brukar säga att deras syfte är att ”demokratisera hälsosam mat”, produkterna ska vara både nyttiga och prisvärda, eller ”affordable” som företagets VD säger, vilket också är viktigt för folkhälsan.

– Picadeli har ju transformerat sallader till att faktiskt bli ett riktigt mål mat. Ur ett hälsoperspektiv har det en väldigt positiv påverkan. Sedan tycker jag att myndigheter borde ta bort moms på frukt och grönt. Vi har ju en plattform och försöker påverka i rätt riktning. ”Är man stark så måste man vara snäll”, som Bamse säger, förklarar Greenfoods VD och skrattar.

Framtiden ser ljus ut för David von Laskowski och Greenfood. Han kan inte gå in på några detaljer om framtidsplanerna, bolaget är publikt eftersom Greenfoods obligation är listad på Nasdaq. Men Greenfood kommer sannolikt att fortsätta på den inslagna vägen, kanske i ännu snabbare tempo, eftersom det hittills har varit ett framgångsrecept.

– Vi kommer att fortsätta befästa vår position som marknadsledande inom vår bransch. Vi ligger i framkant när det gäller hälsa och hållbarhet, och kommer kanske att accelerera på det området. Vi investerar också mycket i teknologi. Det är en tuff ekonomisk situation i samhället, men vi fortsätter att fokusera på våra mål och vårt syfte att demokratisera hälsosam mat, säger David von Laskowski.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill