Möt finalisterna i Årets VD 2023 - Kategori Små företag

Hej Lina Bjelkmar, Malin Kindstedt, Harald Överholm!

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | JAN 2024

Finalisterna i Årets VD 2023 - Kategori Små företag: Lina Bjelkmar - Indicate me AB, Malin Kindstedt - ALFRED Consulting AB & Harald Överholm - Alight AB.

Finalisterna i Årets VD 2023 - Kategori Små företag: Lina Bjelkmar - Indicate me AB, Malin Kindstedt - ALFRED Consulting AB & Harald Överholm - Alight AB.

Hej Lina Bjelkmar, Malin Kindstedt, Harald Överholm! Tre finalister, fyra frågor. Hur känns det att gå till final i Årets VD? - utmärkelsen som tror på förebilder och premierar gott ledarskap, aktivt arbete för hållbarhet och lönsamhet över tid. Finalisterna i kategorin små företag svarar på några frågor hur de ser på vd-rollen och om de har några speciella förebilder. De slutliga vinnarna kommer att avslöjas i samband med prisutdelningen på Kistamässan den 21 februari. Priset delas ut i fyra kategorier: Små, medelstora och stora företag samt i kategorin Årets Unga VD.

Hur känns det att ha gått till final i Årets VD 2023?

Lina Bjelkmar, Indicate me AB

- Det känns fantastiskt roligt och är en stor ära, både för mig personligen och för hela vårt bolag! Detta är ett tydligt kvitto på att vårt gemensamma arbete och våra värderingar uppskattas. Det är en enorm boost att nå finalen i en kategori full av värderingsdrivna och hållbara ledare.

Malin Kindstedt, ALFRED Consulting AB

- Fantastiskt kul och ett fint kvitto på det arbete som hela teamet har presterat från att vi startade ALFRED 2015.

Harald Överholm, Alight AB

- Vilken rolig överraskning! Det är väldigt smickrande, men jag påminns dagligen om att det är en ynnest att få leda Alight och att jobba för mina många “uppdragsgivare” (syftet, medarbetarna, aktieägarna osv). Jag har gått från riskkapitalist till doktorand till entreprenör, och det finns ingen färdig mall för hur en bra VD ska vara - jag är ödmjuk inför att jag varje dag får öva praktiskt på mitt ledarskap. Så bara det faktum att medarbetare nominerat mig till detta pris betyder mycket!

Vad tycker du är mest roligt med att vara vd?

Lina Bjelkmar, Indicate me AB

- Att vara VD är otroligt givande, speciellt eftersom jag har varit med från bolagets start. Jag får vara med och forma både våra tjänster och företagskulturen, tillsammans med våra fantastiska medarbetare. Det är underbart att bidra till produktutvecklingen, att se våra idéer förverkligas och uppskattas av kunderna. Men det allra bästa är att bygga starka team, se individuell utveckling och bli inspirerad av våra talangfulla medarbetare varje dag.

Malin Kindstedt, ALFRED Consulting AB

- Att samtidigt få vara entreprenör, inspiratör och visionär. Jag brinner för att skapa en rolig, innovativ och kreativ arbetsmiljö där människor kan utvecklas både personligt och som lag.

Harald Överholm, Alight AB

- Att ingen dag är den andra lik och att problemlösa för att vi ska nå de högt ställda mål vi har. Jag försöker att arbeta nära verksamheten och ha en sund balans av att träffa kunder, samarbetspartners, medarbetare, investerare, styrelsen, journalister, osv. Det må vara en klyscha, men att omge sig med personer som är smartare än jag själv gör att jag också alltid lär mig något nytt. Att jobba i en syftesdriven organisation gör det dessutom lätt att hitta motivationen varje dag, då varje megawatt av ny förnybar energi som vi skapar gör världen lite bättre - och bevisligen kan även ett litet team göra stor skillnad för att driva på den nödvändiga hållbara energiomställningen.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vilka är utmaningarna i vd-rollen?

Lina Bjelkmar, Indicate me AB

- Utmaningar är en del av jobbet som VD, och de bidrar till vår utveckling både som individer och som företag. En stor utmaning i ett växande bolag är rekryteringsprocessen – att hitta rätt personligheter som passar in i vår företagskultur och som vill vara med på en kontinuerlig förändringsresa är inte alltid lätt, men det är en vital del av vårt arbete.

Malin Kindstedt, ALFRED Consulting AB

- Det är många olika utmaningar som VD i ett tillväxtbolag. Just nu är det högt fokus på rekrytering och kompetensutveckling.

Harald Överholm, Alight AB

- Min eviga fråga, både till mig själv och andra, är vad är det som stoppar oss från att göra mer/bättre/större osv. Nu när vi nu skalar upp bolaget på flera marknader är det viktigt att tidigt identifiera och lösa flaskhalsar. Jag tycker om att utmanas, och det finns ingenting som säger att en vd vet bäst. Därför har jag medvetet också tränat hela teamet i “radical candor” (baserat på en fantastisk ledarskapsbok av Kim Scott) som går ut på att bry sig om personer samtidigt som man vågar vara radikalt uppriktig. Det är inte alltid bekvämt, men leder till förändring och förbättring i många avseenden - både för oss som individuella medarbetare och verksamheten i stort.

Vilka förebilder har du när det gäller goda ledare?

Lina Bjelkmar, Indicate me AB

- Mina förebilder är inte bara ledare, utan personer generellt som är drivna men samtidigt genuina och omtänksamma. Jag inspireras av de jag möter som visar dessa egenskaper och tacklar utmaningar genom att se dem som nya möjligheter. Det är människor i min närhet, och de jag möter i mitt arbete, som visar på dessa karaktärsdrag, som är mina största inspirationskällor.

Malin Kindstedt, ALFRED Consulting AB

- Det finns många förebilder inom många områden och jag har och har haft förmånen att ha flera fantastiska förebilder runt om mig både i arbetet och privat.

Harald Överholm, Alight AB

- Winston Churchill. Även om jag främst känner honom genom hans tal, finns det i det avseendet ingen bättre förebild. Syfte, ödmjukhet, värdet av hårt arbete och realism, alltid med en tydlig bild av vad seger innebär. Och enkelt, kärnfullt, vackert.

Kim Scott (omnämnd ovan) har delat med sig av detaljerade lärdomar om sitt eget ledarskap som hjälper mig mycket i mitt dagliga arbete. Radikal öppenhet med mycket hjärta och syfte. Hon har förmågan att omvandla sina egna erfarenheter till enkla tumregler som intuitivt alltid har känts sanna för mig.

Rikard Lindström var min första chef på internetstartuppen Spray på 90-talet. Han gick sen vidare som ledare, medgrundare och styrelseordförande för andra startups, t.ex. King och Kry. Idag är han en nära mentor till mig, samt styrelsemedlem och ägare i Alight. Han står för ett enkelt, rakt och jordnära ledarskap med starka mänskliga värderingar som är lätt att ha som en inre kompass. Jag brukar tänka “vad skulle Rikard ha gjort”?

Välkommen till prisutdelningen för Årets VD 2023!

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Dela:

Eventet Årets VD 2019


Årets VD 2023

Utmärkelsen Årets VD delas varje år ut av ledarskapssajten Motivation.se. Priset instiftades 2012 i kategorierna - små, medelstora och stora företag samt i kategorin Årets Unga VD.

Syftet med priset är att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges vd:ar och genom det goda exemplets makt påverka utvecklingen mot ett mer värderingsdrivet ledarskap och ett långsiktigt hållbart näringsliv.

Prisutdelningen sker på Kistamässan i Stockholm den 21 februari kl. 15:30-16.30 med efterföljande mingel.

Vill du delta på prisutdelningen, anmäl dig här.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill