Möt finalisterna i Årets VD 2023 - Kategori stora företag

Hej Carina Olson, David von Laskowski, Lina Lindén!

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | FEB 2024

Finalisterna i Årets VD 2023 - Kategori Medelstora företag: Carina Olson - Praktikertjänst AB, David von Laskowski - Picadeli & Greenfood och Lina Lindén, Wavemaker (WVMKR Sweden AB).

Finalisterna i Årets VD 2023 - Kategori Medelstora företag: Carina Olson - Praktikertjänst AB, David von Laskowski - Picadeli & Greenfood och Lina Lindén, Wavemaker (WVMKR Sweden AB).

Tre finalister, fyra frågor. Hur känns det att gå till final i Årets VD? - utmärkelsen som tror på förebilder och premierar gott ledarskap, aktivt arbete för hållbarhet och lönsamhet över tid. Finalisterna i kategorin stora företag svarar på några frågor hur de ser på vd-rollen och om de har några speciella förebilder. De slutliga vinnarna kommer att avslöjas i samband med prisutdelningen på Kistamässan den 21 februari. Priset delas ut i fyra kategorier: Små, medelstora och stora företag samt i kategorin Årets Unga VD.

Hur känns det att ha gått till final i Årets VD 2023?

Carina Olson, Praktikertjänst AB

- Det känns förstås väldigt roligt och hedrande. Det är många duktiga ledare som har uppmärksammats genom åren så det är ett fint sällskap jag har hamnat i.

David von Laskowski, Picadeli & Greenfood

- Först och främst superglad och stolt! Detta är inte en individuell prestation, utan mer en kollektiv triumf för Picadeli & Greenfood. Vår tillväxtresa och internationaliseringsprocess, som började i Sverige och sedan expanderade till övriga Norden, vidare genom Europa och till USA, hade inte varit möjlig utan mina fantastiska kollegor. Deras engagemang, kunskap och mod har varit avgörande och som vd är jag tacksam för att få vara en del i denna helhet. En ledare är allt som oftast en spegling av sin omgivning. Med det sagt är denna nominering en hyllning till hela vårt team.

Lina Lindén, Wavemaker (WVMKR Sweden AB), Stockholm

- Det känns väldigt roligt och lite spännande!

Vad tycker du är mest roligt med att vara vd?

Carina Olson, Praktikertjänst AB

- Att jag får möjligheten att både förvalta och utveckla ett företag som dessutom har en viktig roll i samhället. Praktikertjänst har funnits i över 60 år och det finns mycket fint att förvalta och hålla fast vid, men vi behöver också utvecklas för att kunna fortsätta vara framgångsrika i minst 60 år till. Det tillför ett extra lager av motivation när den förändring man driver också kan göra långsiktig skillnad för medarbetare i vården, patienter och samhället i stort.

David von Laskowski, Picadeli & Greenfood

- Att vara vd är oerhört givande. Jag har förmånen att få arbeta tillsammans med engagerade och kloka människor för att utveckla och bygga något betydelsefullt. Jag får stötta dem i deras utveckling och att se dem växa till att bli den bästa versionen av sig själva. Det är en process som både ger mig energi och hjälper mig att utvecklas som ledare. Vår framgång beror på att vi har medarbetare som vågar fatta beslut, tro på sig själva och kämpa för sina idéer.

Lina Lindén, Wavemaker (WVMKR Sweden AB), Stockholm

- Alla fantastiska medarbetare, jag har ett grymt team. Det är också en otroligt spännande tid att leda bolag med många osäkerhetsfaktorer och förändringar som sker – det håller mig på tårna.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vilka är utmaningarna i vd-rollen?

Carina Olson, Praktikertjänst AB

- Just nu skulle jag säga att det är omvärldsläget. Det här är första året helt utan restriktioner sedan pandemin startade, det första ”normala” året på länge. Men vad som är normalt kan nog ingen riktigt längre förklara. Förändringar sker blixtsnabbt och det kan många gånger vara svårt att hänga med i de skarpa kurvorna. Att driva företag och verksamhet är att planera för det oväntade, men det senaste decenniet har det oväntade blivit allt svårare att förutse. Som vårdföretag har vi en ständig utmaning med en utbredd kompetensbrist och politiska beslut som regionalt kan ändras från en dag till en annan och därmed helt förändra förutsättningarna att bedriva vård där.

David von Laskowski, Picadeli & Greenfood

- Som vd ställs man såklart inför många utmaningar och komplexa problem. Att leda en koncern med tusentals människor kräver tillit, syftesdrivet ledarskap, och mod att fatta snabba beslut baserade på både såväl data som sunt förnuft. En av de största utmaningarna är att leda över flera länder och kontinenter, vilket innebär att navigera mellan olika kulturer, marknadsförhållanden och regelverk. Detta kräver en djup förståelse för lokala behov samtidigt som man upprätthåller en sammanhängande global strategi. Med det sagt så kan jag konstatera att vi har lyckats växa med en uthållig lönsamhet från start, samtidigt som vi är certifierade som ett ’Great Place To Work’ och utnämnda som en utav Sveriges och Frankrikes bästa arbetsplatser, vilket inte bara har bekräftat vår strategi utan också visat på vårt teams förmåga att anpassa sig och övervinna utmaningar.

Lina Lindén, Wavemaker (WVMKR Sweden AB), Stockholm

- Att bygga en kultur där människor ständigt skall vara redo för och gilla förändring är utmanande men roligt. Att hela tiden påminna sig själv och organisationen om vad som är viktigt och att hela tiden våga prioritera att göra det som skapar värde och rensa bort det som stjäl energi kan också vara en utmaning.

Vilka förebilder har du när det gäller goda ledare?

Carina Olson, Praktikertjänst AB

- Jag måste säga att det finns så många duktiga ledare i Praktikertjänst. Våra mottagningar drivs av bland annat sjuksköterskor, tandläkare, läkare och fysioterapeuter och de lyckas skapa verksamheter med både landets nöjdaste patienter och medarbetare. Det tycker jag är imponerande med tanke på hur utmanande det kan vara att arbeta inom vården.

David von Laskowski, Picadeli & Greenfood

- Mina förebilder inom ledarskap är de som prioriterar det kollektiva över individuella intressen och de som använder sin plattform för att göra skillnad. De som förstår att social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet inte är motsatser. Vidare inspireras jag mer av handlingar och händelser än enskilda personer.

Lina Lindén, Wavemaker (WVMKR Sweden AB), Stockholm

- Inga specifika förebilder men jag gillar och inspireras av modiga ledare som vågar driva förändring och transformation med en god skopa mänsklighet och ödmjukhet.

Välkommen till prisutdelningen för Årets VD 2023!

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Dela:

Eventet Årets VD 2019


Årets VD 2023

Utmärkelsen Årets VD delas varje år ut av ledarskapssajten Motivation.se. Priset instiftades 2012 i kategorierna - små, medelstora och stora företag samt i kategorin Årets Unga VD.

Syftet med priset är att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges vd:ar och genom det goda exemplets makt påverka utvecklingen mot ett mer värderingsdrivet ledarskap och ett långsiktigt hållbart näringsliv.

Prisutdelningen sker på Kistamässan i Stockholm den 21 februari kl. 15:30-16.30 med efterföljande mingel.

Vill du delta på prisutdelningen, anmäl dig här.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill