”Dagens ledare måste byta däck medan bilen rullar”

Ledarskap | HR | BLOGG | SEP 2015

Ni vet känslan ”Oj…  wow… här inne händer det grejer på riktigt.” Den känslan fyllde lokalen när Ennova för sjunde året i rad presenterade resultatet av sin studie Global Employee and leadership index (GELx) i början av september. Undersökningen görs globalt och resultatet för Sverige visar att svenskarnas arbetsglädje minskar för andra året i rad. 39 länder deltar i undersökningen som bygger på 36.000 svar, varav 6.000 samlats in i Sverige. GELx är unik i sitt slag. Fokus den här gången var något som berör oss alla, vare sig vi vill eller ej: Förändring. Resultaten från GELx visar att förändring är det vi kämpar mest med idag – den skapar oro, förvirring, höga krav på flexibilitet och brist på en trygghet på jobbet.

Ni vet känslan ”Oj…  wow… här inne händer det grejer på riktigt.” Den känslan fyllde lokalen när Ennova för sjunde året i rad presenterade resultatet av sin studie Global Employee and leadership index (GELx) i början av september. Undersökningen görs globalt och resultatet för Sverige visar att svenskarnas arbetsglädje minskar för andra året i rad. 39 länder deltar i undersökningen som bygger på 36.000 svar, varav 6.000 samlats in i Sverige. GELx är unik i sitt slag. Fokus den här gången var något som berör oss alla, vare sig vi vill eller ej: Förändring.Resultaten från GELx visar att förändring är det vi kämpar mest med idag – den skapar oro, förvirring, höga krav på flexibilitet och brist på en trygghet på jobbet.

Hur förhåller vi oss till denna snabbrörliga tillvaro? Vad förväntas av våra chefer, ledare och HR-folk - kan de leva upp till dessa plötsliga krav? Är det ens meningsfullt att prata om ”förändringsledarskap” eller är det snarare så att vi bör prata om ett normaltillstånd som kommit för att stanna? Ennovas Sverige-chef, Calle Vestman, kastade ut en rad brännande frågor till de medverkande som främst bestod av HR-människor. Han gjorde inledningsvis liknelsen ”Dagens ledare måste byta däck medan bilen rullar.”

Personligen blir jag stressad bara av att höra det…

Diskussionen kring de runda borden kom att handla om hur organisationer och människor kan förhålla sig allt detta – och samtidigt behålla arbetsglädje och motivation i alla led.

Riktningen blev ganska tydlig: det handlar om kunskapsdelning och kommunikation. Konstant och hela tiden. Regelbunden feedback till medarbetarna, veckomail med information från chefer och ledare (även om det inte hänt något – ”Kommunikation är ingen punktinsats”), tekniska plattformar för socialt utbyte internt, small talk, eget ansvar, delaktighet, internt nätverkande…

Någon konstaterar att chefer tenderar att ha gedigen utbildning i ekonomi – men ofta saknar kunskap kring hur människor faktiskt fungerar. Annica Bjurfors, HR-chef på LRF, var inbjuden som expertkommentator tillsammans med Bisse Frid som arbetar med ledarutveckling och talent management hos Bioss.

Annica underströk HR’s oerhört viktiga roll i att få medarbetarna att inte skrämmas av tempot och de konstanta förändringsprocesserna. ”HR har en unik kompetens om hur människan fungerar. Ni sitter på information om vad som sker i organisationen. Ni pratar med ALLA, ledare, medarbetare, facket – ni är den verkliga spindeln i nätet. Ni har en kunskap och erfarenheten som ingen annan inom företaget har. Ta med det i era strategier!”

Och det är här det slår mig hur sällan jag reflekterar över vad förkortningen HR faktiskt står för. Jag nämner den slentrianmässigt säkert flera gånger om dagen i mitt jobb. Men tänker sällan på att det handlar om en hel yrkeskår som äger kunskap om mänsklig kraft – det som våra företag och verksamheter och organisationer är helt uppbyggda på. Tänk den kompetens som ni besitter! Power! En kompetens som en proffsig styrelse och ledning är helt beroende av för att kunna fatta affärsmässiga beslut som involverar medarbetare och stärker arbetsglädjen – och därigenom skapar business. Lönsamhet. Det som alla vill ha.

När jag lämnar konferensen och går ut i den ljumma hösten kan jag inte sluta tänka på en replik från någon av deltagarna. ”HR ska sålla mastig information till enkelhet och skicka den vidare ut i verksamheten. HR ska sprida kunskap om hur människor fungerar, ge ett annat perspektiv, vara ett bollplank och skapa digitala forum där ledare kan diskutera, ventilera och utbyta tankar. På det sättet blir förändring inte hotfullt. Det blir istället något som alla är delaktiga i hela tiden – i vardagen."

Och det är vid sådana tillfällen jag inser varför jag jobbar med det jag gör. Jag förstår varifrån min arbetsglädje kommer. För det låter som en beskrivning av Motivation.se’s kärna: att sprida sållad kunskap om hur människor fungerar. Att bryta ner mastig information till enkelhet så att den når ut till fler.

Motivation.se + HR = sant.

Ibland är formler så enkla.

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • HR

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill