Därför behöver du förebilder

Förebilder hjälper dig att förstå vem du är, vad du vill och vilken potential du har.

Ledarskap | Motivera | ARTIKEL | FEB 2015

Förebilder är en viktig källa till motivation och självförtroende.

Förebilder är en viktig källa till motivation och självförtroende.

Har du några förebilder? Det borde du ha. Inte bara för att det är bra att lära sig av de bästa, utan också för att andra människors exempel kan hjälpa dig att förstå vilka möjligheter som verkligen finns i livet. Förebilder är en viktig källa till motivation och självförtroende - när människor som liknar oss själva gör någonting bra så inser vi att vi kan göra samma sak.

Förvånansvärt få vuxna människor kan på rak arm svara på frågan: Vilka är dina viktigaste förebilder?

Kanske anses det lite barnsligt att ha förebilder, men en förebild är inte detsamma som en idol. Idoler är personer som vi på ett ganska okritiskt sätt beundrar och glorifierar, utan att nödvändigtvis lära oss någonting av deras exempel. Ju mer vi avgudar dem, desto mindre är chansen att vi kan se oss själva göra vad de gör. Vi är ju inga gudar.

En förebild är en person som man lär sig någonting av; en person som du känner igen dig själv i och som gör någonting som du också skulle kunna göra.

"Sådana som du" kan inte?

För att kunna göra någonting bra i livet måste du veta att det är görbart; annars blir det väldigt svårt att känna sig motiverad. Men du måste också veta att just du kan göra det.

Om du är kvinna och aldrig har sett en småbarnsmamma vara vd, tror du antagligen att du måste välja mellan karriär och familjeliv. Det är först när du ser en annan kvinna göra just det du trodde var omöjligt som du inser vad som verkligen är görbart. På samma sätt kan en person med invandrarbakgrund tro sig vara dömd till utanförskap, tills han eller hon inser att andra med samma bakgrund har lyckats som ministrar, entreprenörer, skådespelare och mycket annat.
Men det är inte bara människor i diskriminerade samhällsgrupper som behöver förebilder. Även vita, heterosexuella män stöter på otaliga mentala hinder under livets gång; dåligt självförtroende, blyghet och osäkerhet på den egna förmågan och identiteten är bara några exempel hjärnspöken som kan drabba vem som helst.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Alla människor, oavsett identitet, tänker ibland: "Sådana som jag kan inte det här". Det är därför vi behöver förebilder som liknar oss själva och som lär oss vilka möjligheter som verkligen finns i livet.

Skapa ett Hall of Fame

En viktig sak som man kan lära sig av sina förebilder är att livet inte alltid har de begränsningar som man tror att det har. När du väl har valt en väg i livet - en livsstil, en identitet och en yrkesinriktning - så tror du kanske att alla andra vägar är stängda, att du måste vara trogen stereotypbilden av "sådana som du". En HR-chef kan väl inte vara deckarförfattare? En entreprenör som jagar profit varje dag kan väl inte bli buddhist? En yrkesmilitär kan väl inte jobba som ståupp-komiker på kvällarna?

Jo, det kan de. En människa kan vara mångfacetterad och ändå vara hel.

Nu tror du kanske inte på det bara för att jag skriver att det är så. Men gör så här istället: Ge dig ut och hitta förebilder som är lika duktiga, mångsidiga och öppna för nya idéer som du själv skulle vilja vara, men som ändå känns "hela" och konsekventa i sin personlighet.

Välj noggrant ut de mest relevanta du kan hitta - personer som är som du och/eller gör saker som du skulle vilja göra - och sammanställ en lista över dina viktigaste förebilder. Se det som ditt personliga pantheon eller Hall of Fame. Skriv en kort motivering efter varje namn, där du så tydligt som möjligt förklarar vad du lär dig av just den personen.

Varje gång du känner dig osäker på dig själv - på din förmåga, din identitet eller dina värderingar - så kan du gå in och läsa listan av (noggrant utvalda) förebilder och tillhörande motiveringar.
Tillsammans ger de en bild av vem du är, vad du vill - och vilka enorma möjligheter som faktiskt finns för "sådana som du".

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill