Världens mest jämställda land

BLOGG | FEB 2016

Sverige är duktigt på jämställdhet. Särskilt när det kommer till jämställdhetsintegrering är vi förebilder med många andra länder som intresserar sig för våra lösningar. Jag blev i min roll som jämställdhetsexpert inbjuden att tala i världens mest jämställda land på ämnet jämställdhetsintegrering. Som exempel valde jag snöröjning, det var svårt att låta bli när landet är Island.

Sverige är duktigt på jämställdhet. Särskilt när det kommer till jämställdhetsintegrering är vi förebilder med många andra länder som intresserar sig för våra lösningar. Jag blev i min roll som jämställdhetsexpert inbjuden att tala i världens mest jämställda land på ämnet jämställdhetsintegrering. Som exempel valde jag snöröjning, det var svårt att låta bli när landet är Island.

När det refereras till världens mest jämställda land så menas oftast World Economic Forums ranking där ett antal indikatorer mäts och jämförs. Sverige ligger på fjärde plats och Island har toppat listan i många år nu.

Men varför är de så framgångsrika?

Det handlar inte om att resten av världen går bakåt i sin jämställdhetsutveckling, snarare att Island tar större och snabbare steg framåt och har därmed ökat sin jämställdhet under det senaste tio åren. De kan faktiskt bli det första landet på jorden som sluter sitt så kallade Gender gap - slarvigt översatt till ”könsgap” eller ”ojämställdhetsgap”.

Jag blev förvånad när de berättade att de inte hade någon stark jämställdhetslagstiftning och att samhället tenderar att vara ganska macho. Men hur gör de då? Antagligen finns det inte ett enkelt svar på frågan. Könsrepresentationen mellan kvinnor och män i parlamentet har varit balanserad länge och de har haft en kvinna som president i 20 år de senaste 50 åren.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Något som lyfts fram som en framgångsfaktor är att både kvinnor och män är delaktiga i samhället, på många nivåer. Inklusive i ekonomin. Fortfarande finns osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män på Island, till kvinnors nackdel, precis som i Sverige (Sverige har faktiskt en mindre skillnad än Island).

1975 hölls en stor strejk på Island, kvinnor lämnade sina arbeten en dag för att protestera mot det orättvisa i att de fick mindre betalt än männen för samma arbete. Totalt deltog runt 90 procent av Islands kvinnor i strejken. 90 PROCENT! Det inkluderade hemmafruar också.

Strejken lamslog delar av landet och Island har en relativt liten befolkning vilket gör att varje individ blir viktigare. Detta får mig osökt att tänka på Pär Lärkeryd, vd på Norra skogsägarna, (som vann jämställdhetspris i Malmö för några veckor sedan). Han resonerar kring avflyttningsorter i Norrland och det avgörande i att kunna rekrytera från hela befolkningen.

Med strejkdagen på Island under 70-talet visade kvinnor (sig själva) att de kan påverka och fem år senare valdes den första presidenten som var kvinna. Kvinnor kände sig delaktiga i samhället. Som sagt så har frågan säkert inget kort entydigt svar - men att kvinnor och män behöver vara delaktiga i samhället på alla nivåer och inom alla branscher, tror jag är en förutsättning för ett jämställt samhälle.

Mätningen ger såklart bara svar på de frågor som ställs, varken mer eller mindre. Hur väl World Economic Forum lyckats fånga jämställdhetens kärna låter jag var osagt men det ger i alla fall aningar om vilken utveckling som sker. Vi ser att Rwanda, Japan och Kanada rör sig mot mer jämställdhet och att länder som ligger långt ner i listan, så som Saudiarabien, tar relativt stora steg framåt.

Island är redan världsmästare och ligger idag på jämställdhetsnivå på 87 procent.

Låt oss se om de blir först med att stänga gapet och nå 100 procent.

Jenny Claesson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill