Det cirkulära ledarskapet

Det cirkulära ledarskapet, del 1: Sjung långsamhetens lov! Det går så mycket fortare då.

Hälsa | Ledarskap | Hållbarhet | ARTIKEL | AUG 2019

Ledarskapsfilosofin Det cirkulära ledarskapet har att göra med allt annat än att sänka sin prestation, sina krav och sin ambition. Det handlar om att ta kontroll över dessa starka drivkrafter. Foto: Gabriel Liljevall

Ledarskapsfilosofin Det cirkulära ledarskapet har att göra med allt annat än att sänka sin prestation, sina krav och sin ambition. Det handlar om att ta kontroll över dessa starka drivkrafter. Foto: Gabriel Liljevall

Det cirkulära ledarskapet är inspirerat av begreppet cirkulär ekonomi, som handlar om att skapa hållbara affärsmöjligheter med fokus på kretslopp snarare än på att konsumera, slita ut och slänga.

I en serie texter kommer Frida Lundh under det kommande året låta dig som läsare bli bekant med det Cirkulära ledarskapet. Ett ledarskap – eller kanske mer av en livsstil – som får förändring att hända och chefen att hålla. Som utgår från en tanke om att allt hänger samman. Det vill säga att det inte går att å ena sidan maxa vår prestation utan att å andra sidan ha kontroll över vår kapacitet, våra behov och våra drivkrafter. Det handlar om att lära oss hur vi leder oss själva och andra, utan att det kostar på för hårt. Och om att skapa en ökad medvetenhet om när och hur vi behöver fyller på med ny energi. Det cirkulära ledarskapet utmanar också vår syn på prestation där förberedelse, vila, arbetsro och återhämtning utgör olika - men lika viktiga delar - för att vi ska orka prestera över tid.

Mobilen ringer. Min puls ökar automatiskt. Barnen ber om min uppmärksamhet. Snälla, inte just nu. Jag hinner inte. Europachefen på väg på besök för att prata strategi. Jag ser på min presentation. Och känner noll energi. Bryr mig uppriktigt inte. Tankarna mal i huvudet och jag vänder mig om i sängen. Igen. Ett av teamen har återigen misslyckats med att få flyt och kvalitet i sin leverans. Jag bävar inför ett kundmöte där jag misstänker att feedbacken kommer att vara allt annat än positiv. Jag orkar inte mer. Jag orkar inte. Mer. 

Att springa på som en kapplöpningshäst, med skygglappar på och att ständigt vara i leveransläge. Att helt okontrollerat låta sig styras av sin ambition, drivkraft och prestationsbaserade självkänsla. Det är inte hållbart. 

Luta dig tillbaka och skapa verklig effekt

Det var mina finska vänner som satte ord på vad jag behövde hitta tillbaka till och återigen bemästra. De benämner det ”neuvoa antava” vilket fritt översatt betyder; – luta dig tillbaka, slappna av och det kommer att komma till dig.  

Långsamhet

En klok koncern-vd som jag arbetade nära uppmanade mig, på sitt sätt, att göra samma sak; ”Ibland behöver man ge saker tid, lära sig att sova på saken”. Att vänta in – tänk att det skulle vara något av det svåraste att lära sig i livet. Med tiden har jag dock insett hur otroligt vilsamt det är att leda på det sättet. Att som ledare träna sin förmåga att backa tillbaka, och överblicka situationen, ger en ovärderlig möjlighet till att göra (rätt) prioriteringar. När förändringstakten är hög, kan den effektive nämligen gå bet. För hur effektiv du än är, så kommer att-göra-listan aldrig att ta slut. Men, det riskerar däremot du att göra. Att vara så närvarande att du inser att nu, nu är det dags att agera i den här frågan – det kommer att hjälpa dig att förflytta dig från att vara effektiv, till att verkligen skapa effekt. 

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Ett cirkulärt ledarskap handlar om att bemästra helheten

Min förståelse för att saker inte går att forcera har kommit genom upplevda, konkreta bakslag. För precis som frukt ska förändring ”plockas” när tiden är mogen. Förutsättningen är att man nyfiket följer och agerar på tecken i omvärlden. För när insikten om att förändring är nödvändig kommer alltför sent, då gäller det att du som ledare har modet att ta krafttag kring hela er affär eller verksamhet. Istället för att ni likställer förändring med effektivisering, och genomför omorganisation efter omorganisation, för det är ofta som professor Annika Steiber uttrycker det ”Som att flytta om stolarna på däck medan Titanic sjunker..” 

Så om du inte gjort det förr, NU är tid att se dig om och agera proaktivt på det som händer – utanför er bransch, i teknikutvecklingen, i världen, i människors liv.

"Förändring ska plockas när tiden är mogen."

– Frida Lundh

Min ledarskapsfilosofi Det cirkulära ledarskapet har att göra med allt annat än att sänka sin prestation, sina krav och sin ambition. Det handlar om att ta kontroll över dessa starka drivkrafter. Och att lära sig acceptera och omfamna, att prestation faktiskt kan komma med lätthet. Att det är ok att ha roligt på vägen. Hårt arbete, det krävs alltid för att uppnå resultat utöver det vanliga. Men, för att få flow och hög effekt i arbetet – så behöver vi bemästra alla dess beståndsdelar; tid för förberedelse, vila för att sedan kunna prestera maximalt, arbetsro när vi väl ska leverera och återhämtning för att kunna upprepa hela proceduren. 

Helt enkelt att sakta in, för att få fart.   

Frida Lund

Frida Lundh

Vår expert inom Cirkulärt ledarskap

 • Följ skribent

Frida Lundh har över 15 års erfarenhet som försäljningsdirektör och VD inom internationella mediekoncerner i digital framkant. I sina föreläsningar delar hon sin erfarenhet kring vad som krävs för att som ledare orka driva förändring, innovation och tillväxt i en tid av globalisering och digital transformation. Som Head of People and Culture på snabbväxande Curamando Group ansvarar Frida för att skapa den bästa arbetsplatsen för management-konsulter och digitala experter som brinner för att göra Nordiska bolag ledande på en digitaliserad marknad.

Frida har skrivit boken Cirkulärt ledarskap, får förändring att hända och chefen att hålla.

info@fridalundh.se
fridalundh.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Ledarskap
 • Hållbarhet

Frida Lund

Frida Lundh

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Ledarskap
 • Hållbarhet

Dela:

Av Frida Lundh

Frida Lundh har över 15 års erfarenhet som försäljningsdirektör och VD inom internationella mediekoncerner i digital framkant. I sina föreläsningar delar hon sin erfarenhet kring vad som krävs för att som ledare orka driva förändring, innovation och tillväxt i en tid av globalisering och digital transformation.
Som Head of People and Culture på snabbväxande Curamando Group ansvarar Frida för att skapa den bästa arbetsplatsen för management-konsulter och digitala experter som brinner för att göra Nordiska bolag ledande på en digitaliserad marknad.   

Frida är aktuell med boken Cirkulärt ledarskap, får förändring att hända och chefen att hålla. 

Cirkulärt ledarskap

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill