Bli vän med din ambition och förändra världen

Det cirkulära ledarskapet, del 3: Att få förändring att hända – och chefen att hålla.

Ledning | Ledarskap | Hållbarhet | ARTIKEL | OKT 2019

Få tillgång till ett enkelt sätt att lösa problem – och bli mer hållbar.

Få tillgång till ett enkelt sätt att lösa problem – och bli mer hållbar.

Det cirkulära ledarskapet utgår från tanken att allt hänger samman – du som ledare och medarbetare är en helhet, oavsett om du är på jobbet eller inte, och du behöver vara hållbar som individ. I en tid där stressrelaterade problem kostar oss alla på något sätt och där sjukskrivningarna kopplade till utmattningsproblematik ÄR höga behöver vi skapa en medvetenhet kring hur och när vi som individer fyller på vår dyrbara energi. Och hur vi får tillgång till smarta sätt att lösa våra utmaningar. 

I del tre av Frida Lundhs serie av fristående artiklar har vi kommit till en förmåga som alla har, men alldeles för få använder sig av..

”Det var som att man försökte jobba ikapp och göra det som var mest bråttom, just då – hela tiden..” 

Så beskriver kocken Thomas Sjögren, känd från bland annat  tv-programmet Kockarnas kamp, en period i sitt liv. 

Vi är tyvärr många som upplever arbetslivet så tror jag, som en tröstlös kamp där det flyttas runt stolar på däck medan Titanic sjunker. När en verksamhet, eller till och med en hel bransch, är under stor förändring – då gäller det att som ledare vara vaksam på sitt beteende. För något som kan ställa till det för oss chefer är vår ibland extremt starka ambition. För kan vi inte hantera den, så kan det lätt leda till att vi ägnar oss åt fel saker. Och om vi kan vara överens om att förändring numera är något konstant, så behöver den ambitiöse också hantera insikten om att man heller aldrig kommer att bli helt klar.. Om vi inte gör det, är risken stor att vi helt plötsligt står där, håglösa och med en känsla av tomhet. Det arbete som en gång fyllde oss med glädje och stor tillfredsställelse – har blivit till ett måste. 

Men vad göra? Jag tror att vi behöver lära om och lära nytt när det kommer till begreppet prestation. Och då inte i form av att tillföra något nytt, i meningen ta till ytterligare knep för att kunna hålla ännu fler bollar i luften eller kunna jobba ännu hårdare. För att bli konkurrenskraftiga individer och ledare så behöver vi tvärtom lära oss att stanna upp, lyssna inåt, plocka fram och använda de värderingar, den kunskap och de svar vi redan har inom oss. Vi behöver bli bättre på att nyttja vår fulla potential.

"Vi lever i ett samhälle där kunskapen om att prestation också kan utgöras av något helt annat än att GÖRA är skrämmande låg."

– Frida Lundh


Få tillgång till ett smart sätt att lösa problem – och bli mer hållbar

Modern hjärnforskning visar att det som sker omedvetet i hjärnan utgör hela 95%(!) av aktiviteten. Den delen kan hjälpa oss att lösa dagens knepiga problem, utan att vi ens behöver anstränga oss. Störst möjlighet att komma åt det omedvetna och dess enorma kapacitet har vi när vi joggar, går i skogen, kör bil samma sträcka varje dag och inte minns hur vi kom hem, lyssnar på musik och är på väg att somna. Det vill säga när vi ger oss friheten att bara vara. Tyvärr är vi ofta alldeles för upptagna och aktiva för att nyttja den här förmågan! 

Och inte nog med det, vi misstar ofta effektivitet som att svara på mail och bocka av på att-göra-listan för att skapa effekt. Och, vi lever fortfarande i ett samhälle där kunskapen om att prestation också kan utgöras av något helt annat än att GÖRA är skrämmande låg. Det kan också vara utmanande att våga stå emot såväl vår egen ambition såväl som samhällets normer, och att ge utrymme för att ge saker den tid de behöver. Låta dem komma till oss. Varför inte med stor tillfredsställelse och ett leende på läpparna inse att lösningen på våra problem ibland kan vara en helt annan än den vår medvetna del av hjärnan hade tänkt sig?

Kunskaper baserat på hjärnforskning hjälper oss alltså att leda, utan att det kostar oss för mycket energi. Jag skulle vilja påstå att det ingår i ditt ansvar som ledare att säkerställa tid till att låta ditt undermedvetna arbeta åt dig. För det kommer att bidra till att få förändring att hända – och inte minst till att få chefen att hålla.      

Om du ännu inte är riktigt övertygad, så vill jag avrunda med ett citat från Agneta Sandström, hjärnforskare & specialist i neuropsykologi: 

”Varje ledare som fastnat i prestation är en förlorad kraft i de stora frågorna: Vad är det för samhälle vi bygger idag? Vad är det vi strävar emot?”

Som ledare har du möjlighet att förändra världen. Ta den! 

Frida Lund

Frida Lundh

Vår expert inom Cirkulärt ledarskap

 • Följ skribent

Frida Lundh har över 15 års erfarenhet som försäljningsdirektör och VD inom internationella mediekoncerner i digital framkant. I sina föreläsningar delar hon sin erfarenhet kring vad som krävs för att som ledare orka driva förändring, innovation och tillväxt i en tid av globalisering och digital transformation. Som Head of People and Culture på snabbväxande Curamando Group ansvarar Frida för att skapa den bästa arbetsplatsen för management-konsulter och digitala experter som brinner för att göra Nordiska bolag ledande på en digitaliserad marknad.

Frida har skrivit boken Cirkulärt ledarskap, får förändring att hända och chefen att hålla.

info@fridalundh.se
fridalundh.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledning
 • Ledarskap
 • Hållbarhet

Frida Lund

Frida Lundh

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledning
 • Ledarskap
 • Hållbarhet

Dela:

Av Frida Lundh

Frida Lundh har över 15 års erfarenhet som försäljningsdirektör och VD inom internationella mediekoncerner i digital framkant. I sina föreläsningar delar hon sin erfarenhet kring vad som krävs för att som ledare orka driva förändring, innovation och tillväxt i en tid av globalisering och digital transformation. Som Head of People and Culture på snabbväxande Curamando Group ansvarar Frida för att skapa den bästa arbetsplatsen för management-konsulter och digitala experter som brinner för att göra Nordiska bolag ledande på en digitaliserad marknad.

Frida är aktuell med boken Cirkulärt ledarskap, får förändring att hända och chefen att hålla.

Mail: info@fridalundh.se
Webbsida: fridalundh.se

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill