"Du måste se dig själv utföra drömmen"

Michel Issa har munkens visdom, entreprenörens drivkraft och välgörarens patos.

Hållbarhet | ARTIKEL | JULI 2014

Michel Issa

Michel Issa

Han är supertalangen som vägrar att lyssna när folk säger "det går inte" och "det kommer aldrig att fungera". Vid 28 års ålder driver Michel Issa fyra olika företag - och har också hunnit dra igång flera stora välgörenhetsprojekt. Men egentligen skulle han ha blivit munk.

Michel Issa var 21 år när han grundade sitt första företag. Idag, sju år senare, är han en multientreprenör. Han är grundare och ägare till Kenoro Camp AB, Safirdruvan Konferens AB, Motell Nattviol och Cykelgrossisten.

Att han skulle bli entreprenör var dock allt annat än självklart. I tio års tid förberedde sig Michel Issa för ett liv som munk. Fyra år på kloster och sex års teologistudier i England hann det bli innan han kom underfund med att han nog skulle kunna åstadkomma mer som civil.

Vägen till framgång i det civila samhället var allt annat än enkel. Under en tid var han arbetslös, och när han startade kursgården Kenoro Camp blev de första två åren tuffa. Men Michel Issa vägrade att ge upp.

- Innan dina drömmar besannas måste du se dig själv utföra drömmen, du måste ha en bild av det och våga drömma. Jag vågade leva mina drömmar tills jag förverkligade dem, säger han, och fortsätter:

- Jag hade alltid velat grunda en välgörenhetsorganisation för att hjälpa de behövande och förverkliga de behövandes drömmar, men jag har även drömt om att bli en framgångsrik entreprenör med flera företag.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Entreprenörskap och socialt ansvar

En av hans drömmar var att starta en stor lägergårdsanläggning där alla slags grupper är välkomna oavsett budget. Idén till det som kom att bli Kenoro Camp AB uppstod när han själv skulle arrangera ett läger för utsatta ungdomar, men upptäckte att det var väldigt dyrt att hyra en kursgård. Han valde då att starta en egen gård att hyra ut även till organisationer med mindre resurser.

Michel Issas entreprenörskap har ända från början gått hand i hand med det sociala engagemanget. Han är drivande i flera välgörenhetsorganisationer, bland annat som ordförande i World Aid Active.

- Jag är inblandad i flera ideella välgörenhetsprojekt både i Sverige och utomlands. För mig är alla lika viktiga, vissa projekt har att göra med ungdomsarbetslöshet i Sverige där mitt mål är att hjälpa unga att våga ta nästa steg och bli entreprenörer. Utomlands hjälper jag många flyktingar. Men det jag lägger mest tid på just nu är min organisation World Aid Active, där vi är involverade i att bygga klart sjukhemmet i Kerala, Kottayam i Indien, som vi kommer att inviga i december.

Han tycker att det är självklart att entreprenörer även ska engagera sig i välgörenhet.

-  I entreprenörsvärlden är det mycket ge och ta. Det handlar om att jag hjälper dig och du hjälper mig, vilket är mycket bra. Inom välgörenhet kan man ibland tro att det bara handlar om att ge och att man inte får någonting tillbaka. Men jag tycker att jag får så mycket mer där. Jag får självförtroende, glädje, motivation och inspiration när jag kan hjälpa någon som har behov av det, och som jag, en enkel människa, kan betyda hela världen för. Det har hjälpt mig mycket i entreprenörsvärlden. Därför brukar jag ofta poängtera att när jag hjälper någon annan att lyckas så lyckas jag. Ju mer man ger desto mer får man, och ju mer man får desto mer ska man ge, säger Michel Issa.

"Ordet misslyckande bör raderas"

Det krävs ett stort självförtroende för att lyckas så väl som Michel Issa har gjort. Många av dagens unga saknar det självförtroendet och lever i utanförskap och arbetslöshet. Hur kan de lära sig att tro på sig själva lika mycket som Michel?

- Ett stort problem i Sverige är att det är många som blandar ihop högmod med självförtroende. Att tro på sig själv och sina idéer är viktigt, man ska även vara stolt över sig själv. Under hela livet får vi veta vad vi inte kan göra. Vi hör ”nej” mer än ”ja”. Om vi vill nå framgång så får vi inte koncentrera oss på begreppet misslyckande, det ordet bör raderas. De som lyckas har tömt sina ordförråd på alla negativa begrepp som ”misslyckande”, ”kommer inte att fungera” och ”kan inte göra”, säger Michel Issa.

Att driva en lång rad företag och välgörenhetsprojekt helt ensam är naturligtvis en omöjlighet. Han understryker därför att han är tacksam gentemot alla de människor som kanske inte syns lika mycket utåt, men som ständigt finns runt omkring honom - ett stort nätverk av eldsjälar som ständigt fyller honom med positiv energi.

Pengar inte det primära

Omgivningens stöd är därför en viktig förklaring till att han orkar hålla igång så många projekt samtidigt. Men det finns också en annan förklaring; han gör inte det han gör bara för att tjäna pengar. Det är därför han aldrig har blivit utbränd, förklarar han.

- En av mina starkaste drivkrafter är att tjäna pengar, men om det vore den primära så skulle jag bli deprimerad och girig. Min primära drivkraft är att göra något som jag tror på och som ger mig glädje och mening med mitt liv, vilket jag känner med allt jag gör idag. Därför kan jag fortsätta och bli starkare för varje dag som går.

I slutet av augusti utkommer Michel Issas bok "Munken som blev multientreprenör", där han berättar om sin väg mot framgång. Att han har framtiden för sig är tveklöst, men vad han gör om 25 år vill han inte spekulera alltför mycket om.

- Jag har inget bra svar på det, jag tänker inte så långt. Jag försöker att njuta av min resa och för varje dag jag lever. Men jag hoppas att jag kommer att vara en av världens starkaste förebildsentreprenör, men med samma värderingar som jag har idag - nämligen att vara orsak till någon annans lycka och verkligen inspierera andra med övertygelsen att alla vi människor tillhör varandra och är i behov av varandra oavsett bakgrund, säger Michel Issa.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill