Egosystem vs mentala ekosystem

Johnny Sundin: ”Hur gör vi då för att få mentala egosystem att bli mentala ekosystem i en snabbfotad och självspeglande omvärld? Hur kan vi koppla ihop?”

Motivera | ARTIKEL | DEC 2015

Johnny Sundin, Kreativitet

Johnny Sundin, Kreativitet

Samtidigt som vi de senaste åren boostat oss själva med självkänslans mentala armeringsjärn, så har individualismens mantra - att världen är din och du är solen i dess mitt – också skapat ett antal egocentrerade planetsystem som lätt kan krocka på arbetsplatserna. Och som får självgravitationen att slita och dra i goda och möjliga samarbeten…

På det privata planet så når den digitalpaketerade narcissismen och egocentreringen dagligen nya höjder i sociala medier – me-me-me! Bitvis finns det ingen hejd heller på hur lyckliga ”alla andra” verkar vara, överallt och hela tiden. Man älskar sitt jobb, sina bedrifter, sina sociala sammankomster, sina katter, strandfötter och träningspass – och skickar pussglada emoji-hjärtan till sin käresta inför öppen ridå. Trots att man kanske sitter i samma soffa och textar… Vi har alla sugits in i ett självcentrifugerande beteende att vara våra egna statusarkitekter med konstant social positionering, social exponering och social onlinekalibrering.

Vi är de facto enskilda individer med 100 miljarder unika neuroner per capita i våra tankeuniversum - men vi är synnerligen designade för att tänka i grupp, lösa problem tillsammans och samarbeta. Det har evolutionärt varit en gedigen framgångsformel/ överlevnadsstrategi, och framtidens framgångsrika organisationer måste återigen fånga denna urgamla och självklara kunskap – samtidigt som man låter individualismen få plats. Men hur gör man? Hur gör vi då för att få mentala egosystem att bli mentala ekosystem i en snabbfotad och självspeglande omvärld? Hur kan vi koppla ihop?

Utan bekräftelse mår förstås ingen bra. Att bli sedd i de grupper man vill tillhöra är en basfunktion och en hygienfaktor för det mänskliga välmåendet. Murar och prestigetrösklar måste bort så att hela gruppen kan bli bekräftad. Kombon av personlig cred och gruppens resultatbekräftelse är nyckeln till ekosystemets hjärta.

Kraften i 100 individuella hjärnor är fantastisk. Men kraften i 100 ihopkopplade tankeuniversum är astronomisk.

I slutändan handlar det om ett öppensinnat och vänligt beteende mot varandra i gruppen. Där den som kan påverka utvecklingen mest av allt är – just det – DU! Att se andra och bjuda på din energi i alla typer av möten. Med attitydsändaren i dig påslagen på ”best practice” när du möter dina kollegor i alla vardagens situationer. Och även när du skriver eller pratar i telefon.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Ja, tänk om det inte är så svårt egentligen? Tänk om vi alla bara behöver lite mer kunskap om kvitteringarnas kraft – att på riktigt visa att vi ser varandra, uppskattar de andras närvaro i vår kontext och säga tack! Bekräftelsens enklaste av nycklar är kanske bara dessa fyra bokstäver T – A –  C – K? Tack för att du hjälpte mig, tack för att du kom hit, tack för att du delade din energi, tack för att du printade de där dokumenten, tack för att du bidrog, tack för att är en skön medmänniska…

Visualisera och gör bilddelning till en del av den löpande verksamheten, bejaka mångfalden av hjärnor och framförallt - flytta fokus från ”What´s in it for me” till ”What´s in it for us?”. Då ökar chanserna att hitta ett mentalt kretslopp – ett mentalt ekosystem.

Denna artikel och tanketråd är nu slut – TACK för att du läste!

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill