Skapa en innovativ kultur

Om du inte har ett ’tänkande team’ i din organisation, kan det vara dags att överväga att rekrytera ett.

Ledarskap | Innovation | ARTIKEL | APRIL 2015

John Maxwell, Innovation

John Maxwell, Innovation

För några år sedan såg en argentinsk mekaniker vid namn Jorge Odón en YouTube-video. Den visade hur man tar bort en kork från insidan av en vinflaska genom att föra in en plastpåse, blåsa upp den så att den omger korken och sedan dra ut den. Han och en vän försökte själva över en middag. Det fungerade!

De flesta av oss skulle säkert bara skratta lite grann åt korktricket. Men Odón vaknade nästa morgon och fick en lysande idé. Han tänkte att samma metod skulle kunna tillämpas för att underlätta förlossningen vid svåra födslar. Odón utvecklade en prototyp och delade idén med en förlossningsläkare som uppmuntrade honom att bedriva forskning och utveckling. Idag hyllas Odón uppfinning som den mest revolutionära utvecklingen i obstetrik under det senaste århundradet - en billig livräddare i utvecklingsländerna och ett sätt att minska födslar med kejsarsnitt.

Berättelsen är en påminnelse om vikten av innovation. Om en mekaniker utan medicinsk bakgrund kan förändra obstetrik, då kan var och en av oss förändra världen på något sätt. Som ledare kan vi uppmuntra våra team att hitta sina inre "Odóns" genom att skapa förhållanden som värderar och belönar innovation.

Låt oss överväga hur vi kan utmana status quo, skapa en kultur av kreativitet och utveckla en arbetsplats som är smidig och anpassningsbar till förändringar.

För att skapa en innovationskultur...

Modellera. "Innovation är skillnaden mellan en ledare och en efterföljare", sa Steve Jobs. Han har rätt. Ledare måste agera snabbt och beslutsamt på möjligheter. Deras beslut måste spegla vart deras företag är på väg, inte var de är idag. Om du vill se mer kreativitet i ditt lag måste du själv visa på ett framåtriktat tänkesätt.

Uppmuntra positivt misslyckande. Misslyckande är en kritisk del av framgången. Mina bästa idéer är sällan mina nya, och mina första försök till något viktigt kanske misslyckas. Men det hindrar inte mig från att försöka. Min framgång har varit resultatet av många misslyckade försök som så småningom resulterade i triumf. Beröm kreativ problemlösning även när slutresultatet inte är riktigt vad du hade hoppats på.

Anamma alternativ-tänkande. Kreativa människor är bekväma med förändring och risk. Stora idéer föds ur osäkerhet. Jag menar, titta på Odón. Hans egen fru sa till honom att han var galen! Men innovatörer som Odón letar efter alternativ. Det är de människorna jag vill ha på mitt lag.

Insistera på lösningstänkande. Nästan ingenting stör mig mer än en person som klagar utan att tänka fram en lösning. Jag tränade mina medarbetare för länge sedan att komma med tre lösningar för varje problem de identifierade. Detta har inte bara minimerat de frågor som landade på mitt skrivbord, utan gav också mina gruppmedlemmar ägandet över utmaningar.

Utnyttja kraften i nya perspektiv. Ett av de bästa sätten att förbli innovativ och flexibel är att göra det bästa av nya gruppmedlemmarnas perspektiv. Omge dig med nya ögon och lyssna noga på deras iakttagelser. Du kommer att bli förvånad över hur mycket de tillför.

Fira goda idéer. Jag brukar säga att en bra idé är helt enkelt en kombination av många goda idéer. Det tar bördan av varje person att komma med det "perfekta" förslaget. Fira goda idéer, uppmärksamma de människor som för fram dem. Du kommer att få en aldrig sinande källa av spjutspetsförslag.

När jag läste mer om Jorge Odón, upptäckte jag att hans förlossningsuppfinning inte var hans första uppfinning. Han hade redan åtta mekaniska patent. Han berättade för intervjuaren att han ofta vaknar upp med lösningar på de problem som han hade med sig när han gick till sängs.

"Kapitalet är inte så viktigt för en verksamhet", säger den amerikanska industrimannen Harvey Firestone. "Erfarenhet är inte så viktigt .... Vad som är viktigt är idéer. Om du har idéer, har du huvudtillgång till det du behöver, och det finns inte någon gräns för vad du kan göra med din verksamhet och ditt liv. "

Om du inte har ett "tänkande team" i din organisation, kan det vara dags att överväga att rekrytera ett. Om det inte har varit ett fokusområde för dig har jag goda nyheter: Innovativt tänkande är en färdighet som kan läras och utvecklas.

Jag är säker på att när du investerar i människor och bra idéer, kommer förnyelse och innovation bli en regelbunden och lönsam del av din verksamhet.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Innovation

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Innovation

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill