En ledares topp tio viktigaste saker

Vad som har hänt i det förflutna kan inte ändras, vår styrka ligger i nuet. Vi lever i nuet, vi arbetar i nuet.

Ledarskap | ARTIKEL | MARS 2013

"Vad är den enda sak som jag verkligen behöver veta om ledarskap?" Jag har hört den här frågan dussintals gånger från människor som är ivriga att få inflytande, men otåliga på den långa vägen dit som innebär flitiga studier och personlig utveckling. Mitt svar verkar aldrig riktigt tillfredsställa dem: "Det enda du behöver veta för att bli en stor ledare ... är att det finns mer än en sak du behöver veta om ledarskap!"

Det finns inga genvägar till toppen. Det finns inget "hemlig recept" eller något magiskt piller som omedelbart kommer att göra dig till en magnifik ledare. Ändå är jag positiv till att försöka förenkla ledarskapets konst. Av denna anledning har jag satt ihop en lista som sammanfattar några av en ledare viktigaste "saker."

1. Ledarens största seger - segern över det egna jaget.

Vi tror ofta att en ledares största seger är den över andra, till exempel att besegra ett motståndarlag eller ett konkurrerande företag. Men som Platon skrev, "Den första och bästa segern är att segra över sig själv." Varje ledare står inför en kamp mot sitt egenintresse. Stora ledare har lärt sig att sätta andra framför sig själv.

2. Ledaren största tillgång - självförtroende.

Förtroendet för sig själv är hörnstenen i framgångsrikt ledarskap. Bara de som tror på sig själva har tillräcklig optimism för att se det bästa i deras omgivning. Det egna självförtroendet föder förtroendet också för andra.

3. Ledaren största tyngd - det slutgiltiga ansvaret.

Under andra världskriget, var general Dwight D Eisenhower ansvarig för att planera de allierades invasion av Frankrike. Han visste att tusentals unga soldater skulle dödas i anfallet. Han visste också att invasionen skulle vara en central punkt i kriget mot Nazityskland. Framgång skulle innebära ett enormt uppsving för de allierades sak, men ett misslyckande skulle vara ett förkrossande nederlag.

Timmarna före attacken satte sig Eisenhower ned och skrev ett pressmeddelande som skulle användas i händelse av att attacken stött på för svårt motstånd. Våra landningar har misslyckats med att få ett tillfredsställande fotfäste, och jag har dragit tillbaka trupperna. Mitt beslut att attackera vid denna tid och plats var baserad på bästa tillgängliga information. Trupperna gjorde allt som mod och pliktkänsla kunde göra. Om någon skuld ska avkrävas eller något fel begåtts vid försöket, faller det helt på enbart mig.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Eisenhower hade bestämt sig i förväg att han skulle bära det fulla ansvaret för vad som hände. Han tänkte inte lägga över skulden på sina rådgivare, dåligt väder, överlägsna tyska styrkor eller någon annan bidragande faktor. Det var hans ansvar och ingen annans.

4. Ledaren största disciplin - att ta sig tid att tänka.

En av anledningarna att vi inte växer som ledare är att vi försöker ändra våra resultat utan att ändra vårt sätt att tänka. Våra liv i dag ett resultat av vårt tänkande igår, och våra liv i morgon kommer att avgöras av vad vi tänker i dag. Om vi vill övervinna våra omständigheter och lyfta oss till en annan nivå i våra karriärer, så behöver vi förbättra vårt sätt att tänka.

5. Ledaren största handikapp - stolthet.

Stolthet ger människor en övervärderad känsla av sin egen betydelse och får dem att undervärdera andras bidrag. I viljan att alltid ta äran för framgång, skjuter högmodiga ledare andra åt sidan för att själv stå i rampljuset. Resultatet blir att de bästa medarbetarna fjärmar sig, och letar efter ett annat team där deras hårda arbete inte tas för givet.

6. Ledarens största möjlighet – idag.

Det är svårt för många av oss att glömma möjligheter som har glidit oss ur händerna. Vi tar kontinuerligt upp vad som kunde ha varit eller vad som borde ha varit som att vi skulle kunna ändra resultatet genom att repetera vad som hänt. Men ju mer vi återupplever det förflutna, desto mer håller det oss tillbaka från att ta vara på dagens möjligheter.

Vad som har hänt i det förflutna kan inte ändras, vår styrka ligger i nuet. Vi lever i nuet, vi arbetar i nuet. Så låt oss vända blad och titta på vad som ligger framför oss.

7. Ledarens största förlust - hoppet.

En av de mest kraftfulla, energigivande ord som finns är "hopp". Hoppet är en kraft som håller oss igång i livets tuffa tider. Det är en kraft som ger energi att med spänning och förväntan se fram emot framtiden.

Hopp ger oss anledning att leva. Det tar hinder och förvandlar dem till möjligheter. Hoppet ger oss den styrka och mod vi behöver för att göra det mesta av livet. Som G.K. Chesterton skrev: "Det finns bara en sak som ger glans till allt. Det är idén om att det finns något som väntar runt hörnet. "

8. Ledarens största misstag - sätta sig själv före andra.

Självupptagenhet är ett bombsäkert recept för ineffektivitet som ledare. Under de tidigaste åren av min karriär arbetade jag febrilt för att få andra människor att stödja min agenda ... och jag kom ingenstans. När jag mognat, började jag se deras behov som lika viktiga som mina egna. Istället för att finna sätt att tjäna pengar på deras värde för att komma närmare min vision, adderade jag värde till dem. Jag började stödja och supporta dem i att uppfylla sina personliga mål. Det ledde till att jag åstadkom mycket mer genom att serva människor än genom att försöka värva dem för mina planer.

Av erfarenhet har jag lärt mig att framgång bestäms av fröna vi sår, inte av skörden vi skördar.

9. Ledarens största önskan - visdom.

I första Kungaboken i gamla testamentet berättas det att Gud visade sig för kung Salomo i en dröm och sa till honom att han skulle få vad han än önskade sig. Snarare än att önska sig rikedom och ära, önskar sig kung Salomo vishet.

Som ledare kommer du att placeras i situationer där du inte har någon tidigare erfarenhet. Du kommer att tvingas ta viktiga beslut, under förhållanden med extrem osäkerhet, vilket påverkar försörjningen och välbefinnande för andra. I dessa stunder kommer du vara långt bättre lämpad att leda om du har gjort en vana av att söka kunskap. De som är inställda på ett livslångt lärande har ett försprång gentemot konkurrenterna, för de tillägnar sig ständigt nya kunskaper och insikter som andra saknar energi och disciplin att få.

10. Ledarens största glädje - skapa värde för andra.

Många människor anser att det största i ledarskapet är att förverkliga en djärv vision: att bygga ett företag, vinna ett mästerskap etc. Det är verkligen inget fel med att uppnå sina karriärmål, men jag har funnit att den rikaste, mest givande aspekten av ledarskapet alltid handlar om relationer. Troféer samlar så småningom damm och förr eller senare måste vi lämna positioner av inflytande. Vad som verkligen varar är arvet vi har etsat in i andra runt omkring oss. Vad som ger den största glädje och tillfredsställelse är att berika livet för dem vi älskar genom att addera värde till dem.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill