Nyckeln till att få inflytande är att förtjäna det

För att lyfta och leda andra på lång sikt, måste du vara en ledare som ständigt förtjänar inflytande genom dina handlingar.

Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2016

Nyckeln till att få inflytande är att förtjäna det

Nyckeln till att få inflytande är att förtjäna det

”Ledarskap är inflytande - varken mer eller mindre.” Ju mer jag talar med ledare av alla slag, desto mer påminns jag om sanningen i detta uttryck. Oavsett vem du är, oavsett i vilket sammanhang - om du utövar ett inflytande på människor så kan du leda dem.
Så frågan blir, hur kan jag få inflytande?
I själva verket får jag den frågan ganska ofta. Och jag ska berätta hemligheten till att kunna påverka här idag. Den är inte svår att förstå, och när du väl har fått den, kommer du att kunna få inflytande nästan överallt.

Men först, en grundläggande princip: Du kan inte bygga inflytande utan ett sammanhang där det finns andra människor. Det finns inget ledarskap utan andra människor, eftersom möjligheten till påverkan kommer från andra människor. Det är något som andra ger dig utifrån hur de uppfattar dig och hur du är som person. I det ögonblick människor uppfattar dig annorlunda återkallas din möjlighet att påverka.

Att låna kontra att förtjäna

Så när det gäller frågan om att få inflytande, ser jag på det så här: Varje ledare antingen lånar eller förtjänar inflytande. När folk ger dig tillstånd att leda för det sätt du agerat, har du förtjänat inflytande. När folk ger dig tillstånd att leda på grund av det du säger, har du lånat inflytande.

Nu kan båda typerna av inflytande användas för att uppnå stora ting. I själva verket har ledare i de flesta fall lånat inflytande innan de förtjänat det. Men en stor ledare förstår att folk bara kommer att lita på deras ord under en begränsad tid. När de inser att ledarens agerande inte stämmer överens med orden kommer de att dra tillbaka det utlånade inflytandet.

Så emedan människor kan göra en hel karriär utifrån ett lånat inflytande, måste de ständigt pressa fram anhängare för att göra det. De kan ha en handfull ivriga supportrar som håller dem gående, men de behöver alltid en ny gröda av folk - som ännu inte är bekanta med deras meritlista att låna inflytande från.

Och ännu värre, lånat inflytande kan inte delas. Det är som att ges kredit - du kan inte handla på Walmart med ett presentkort från Target. Med lånat inflytande, är den behörighet anhängare ger ledaren inte tillräckligt stark för att utvidgas till någon annan i laget. Såvida ledarens ord inte backas upp av åtgärder och resultat har hans eller hennes inflytande begränsningar.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Lånat inflytande – hög personalomsättning

Förtjänat inflytande, å andra sidan, är som pengar i fickan. Det är baserat på något konkret, så att ledaren fritt kan dela och använda dessa för att lyfta andra till maktpositioner - det är som att återinvestera pengar för att få avkastning. Varje gång en ledare för sitt lag till seger, så förtjänar ledaren – baserat på en gemensam erfarenhet - inflytande för nästa utmaning eller möjlighet.

På detta sätt förtjänar ledaren också nya gruppmedlemmar. Alla vill arbeta med någon som levererar varorna och som man kan lita på. Ledare som har en historia av framgång och integritet attraherar de bästa talangerna när öppningar uppstår.

Om du vill veta vem som förtjänar inflytande och vem som lånar det, håll ett vakande öga på hur många människor som lämnar. Ju högre omsättning på personal i en organisation, desto mer sannolikt att ledarna lånar inflytande i stället för att förtjäna det. Ledare som förtjänar inflytande behåller sina bästa människor, samt attraherar nya till sitt lag. Vilken typ av inflytande har du?

När ledare nöjer sig med att låna inflytande i stället för att förtjäna det, underlåter de att uppfylla sin kapacitet i ledarskap. Eftersom vi lever i en kultur som är svältfödd på ledarskap, kommer många människor att ge inflytande till någon som verkar bra för en tid.

När de har bränts, behövs det en verklig ledare som kan göra något positivt och meningsfullt för att folk ska ge bort inflytande igen.

Det tål att upprepas: När någon har bränts, är inflytande svårare att förtjäna.

Förtjäna inflytande – genom handlingar

För att lyfta och leda andra på lång sikt, måste du vara en ledare som ständigt förtjänar inflytande genom dina handlingar. Inte allt måste vara en win - du kan tjäna en hel del inflytande genom att ihärdigt ta dig igenom misstag, till exempel, men varje handling måste matcha ledarens ord och visa hans eller hennes vilja att gå vidare och lära.

Så frågan för dig är, vilken typ av inflytande har du? Är det lånat inflytande eller förtjänar du det?

Om du lånar det, är den goda nyheten att du enkelt kan göra en förflyttning mot att förtjäna det. Att vidta åtgärder som ger positiva resultat för ditt lag är det bästa sättet att konvertera lånat inflytande till förtjänat. Och när du har förtjänat inflytande, är det lättare att bygga vidare på det! När du leder dina medarbetare genom fler och större utmaningar, bygger du upp ett förtjänat inflytande som gör det möjligt för laget att ta ännu större risker, vilket kan ge ännu större belöningar.

Ledarskap är inflytande, och den bästa typ av påverkan kommer när folk ger dig tillstånd att leda dem baserat på dina handlingar. Om du vill få verkligt inflytande, måste du sätta igång och förtjäna det från de människor du leder.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill