"Kickarna kommer av att se medarbetare utvecklas"

Jan-Eric Sundgren, Senior Rådgivare, AB Volvo: ”Att vara ledare i medgång skiljer sig ifrån att vara ledare i motgång. Idag är det viktigare än någonsin tidigare med värderingsstyrt ledarskap.”

Ledarskap | ARTIKEL | FEB 2016

Jan-Eric Sundgren, Volvo

Jan-Eric Sundgren, Volvo

”Oavsett om vi pratar om individer eller om en hel grupp så är principen för att komma vidare densamma: lyssna, förklara och kommunicera så att alla förstår. Då skapar du en grund för god motivation.” Det säger Jan-Eric Sundgren, senior rådgivare för Volvo, som här förklarar hur man motiverar en medarbetare, vad som krävs av en god ledare – och hur han helst njuter av en ledig dag…

Har du någon ledarskapsförebild?

– Jag har ingen enskild förebild. Alla har vi goda och mindre goda sidor, så egentligen har jag många förebilder – dock ingen riktig ”kändis”. Det handlar snarare om personer som jag på ett eller annat sätt själv inspirerats av i min närhet. Till exempel var min handledare och examinator när jag disputerade en av dem - professor Stig Hagström. Tyvärr finns han inte längre i livet.

Har du något livsmotto?

– Nej, jag har inget tjusigt livsmotto - även om jag ibland använder ett citat från John Lennon: ”Life is what happens to you while you are busy making other plans”. Mest för att jag inte tror på en stringent karriärplanering.

Vad betyder ledarskap för dig?

– Ledarskap betyder mycket, men främst att stimulera och lyfta medarbetare så att alla blir delaktiga. Ledarskap är det som ser till att det som behöver hända också händer. Öppenhet och transparens är en viktig del i ledarskapet, liksom förmågan fatta beslut.

Vilka är dina utmaningar och vad ger dig kickar?

– Utmaningarna som jag tror alla ledare brottas med är att skapa delaktighet och förståelse hos alla medarbetare. Och förstås att kunna fatta beslut även i svåra situationer utan att hänfalla åt prokrastinering. En annan viktig utmaning är att säkerställa att man har rätt medarbetare, rekrytering är synnerligen viktigt. Ett tredje område är att tidigt lämna över både ansvar och befogenheter. Kickarna kommer av att se medarbetare utvecklas och växa och att vi tillsammans får se resultat av arbetet.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vilka tre egenskaper tycker du är viktigast hos en god ledare?

– Öppenhet, förmåga att lyssna, att kunna kommunicera. Och att kunna fatta beslut. Jo, jag inser att det där var fyra egenskaper…

Ledarskap är en hel palett och det är svårt att sätta bara tre egenskaper. Ledarskapet sker ju situationsanpassat. Det beror på vilken situation du själv som ledare och bolaget befinner sig i. Med dagens ökade komplexitet behöver man kunna driva och utveckla bolaget och sig själv på ett bra sätt för att kunna lyckas fullt ut. Eftersom ledarskapet också är dynamiskt - upp och ned, högt och lågt - finns det så många aspekter av det som man behöver ta hänsyn till. Att vara ledare i medgång skiljer sig till exempel från att vara ledare i motgång. Idag är det viktigare än någonsin tidigare med värderingsstyrt ledarskap. Vi har stora globala utmaningar ur flera perspektiv. Därför är det viktigt att kunna dela vision, värderingar och kultur med hållbarhet i fokus. Det är extra viktigt för yngre individer som ofta vill ta ansvar för sin del i samhället.

Hur brukar du hantera situationer då du märker att motivationen hos medarbetarna är låg?

– Lyssna, förklara, kommunicera och motivera. Är motivationen låg beror det på att individen inte har förstått vad som ska göras eller vikten av det. Det kan också finnas en personlig frustration i att man inte upplever en god respons i arbetet eller i dialogen. Man kanske inte har förstått vad som förväntas eller inte är tillräckligt insatt i problematiken. Som ledare måste man först lyssna för att förstå grundorsaken. Sedan är det viktigt att kunna beskriva vart man som team och organisation är på väg. Oavsett om vi pratar om individer eller om en hel grupp så är principen för att komma vidare densamma: lyssna, förklara och kommunicera så att alla förstår. Då skapar du en grund för god motivation. Att vara tydlig med vart man är på väg så att alla kan dela den målsättningen är en förutsättning för att andra ska kunna skapa sin egen motivation.

Vad tror du att ett gott ledarskap betyder i en organisation?

– Det betyder väldigt mycket i alla organisationer. Utan ett gott ledarskap som skapar förståelse, delaktighet och ett positivt arbetsklimat så kan den bästa av verksamheter bli medioker. Ledarskap sätter kulturen hos organisationer. Som Peter Drucker uttryckte det: ”Culture eats strategy for breakfast.”

Hur gör du för att koppla av i vardagen?

– Jag använder helgerna till avkoppling. Fredag kväll, lördag och del av söndagen är heliga. Då hämtar jag kraft genom att umgås med familj och vänner vara på landet och i naturen, laga mat och arbeta med händerna.

Dina bästa tips för att öka motivationen hos andra människor?

– Det gör man genom att dels vara positiv och lyssnande men också genom att vara påläst, kunnig och intresserad av de aktuella sakfrågor som rör medarbetarna i fråga.

Om du fick en hel dag att göra precis vad du ville - hur skulle den dagen se ut från morgon till kväll?

– Sådana dagar har jag nästa varje helg. En lugn morgon, ”hands on”-aktiviteter under dagen, till exempel på landet. Och sedan en god middag på kvällen.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Om Jan-Eric Sundgren

Jan-Eric Sundgren har en teknisk doktorsexamen (1982) från Linköping Universitet och en Professur i tunnfilmsfysik från samma Universitet. Mellan 1998 och 2006 var han rektor för Chalmers tekniska högskola och innan dess huvudsekreterare för teknikvetenskapliga forskningsrådet. Sedan 1 augusti 2006 arbetar han inom Volvokoncernen och har fram till 1 april 2012 varit medlem av koncernledningen och arbetar sedan dess som senior rådgivare till koncernledningen. Han är också styrelseordförande i EIT Rawmaterials Gmbh, styrelseledamot i Hogia AB och i Impact Coatings AB samt ordförande i Rådet för Forskningsinfrastruktur RFI, ordförande i Vetenskapsfestivalens huvudmannaråd samt ordförande i styrgruppen för Tekniksprånget. Sundgren är medlem av Ingenjörsvetenskapsakademin IVA.

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill