"Fokusera mer på verksamhetskapet än på ledarskapet"

Pär Pettersson, psykologisk coach till hockeylaget Tre Kronor: "Att få äga sin arbetsuppgift och känna sig nöjd med sin prestation är kopplat till vårt fysiologiska belöningssystem."

Ledarskap | Coacha | ARTIKEL | JULI 2015

Ishockeylandslaget Tre Kronor

Ishockeylandslaget Tre Kronor

Det är mer fokus på ledarskapsroller än på uppgiften att lösa själva uppdraget i verksamheten. En verksamhet som matchas i riktning mot individers upplevda prestation gör att medarbetarna också upplever ett lustfyllt arbete. Centralt är det mänskliga samspelet, att göra något tillsammans, och att få äga sin arbetsuppgift. Det menar Pär Pettersson Fil dr psykologi, forskare Kristianstad högskola och coach till hockeylaget Tre Kronor.

- Varför krångla till det med olika ledarskapsroller, när det är verksamheten som behöver vara i fokus för att få jobbet gjort, verksamhetskapet. Det handlar inte om ”vi och dem” utan om att vi tillsammans ska utföra ett arbete.

Rätt fokus och bidra tillsammans

Han pratar om naturliga processer till ”vi tillsammans”, som att vara nära arbetsgruppen, öppna upp för dialog och behovet av ”bildbyte”.  Alltså din och min förförståelse, att vi alla har olika bild av saker. Ett enkelt exempel: ett grönt hus skapar olika bilder hos alla.

- Sätter vi verkligen rätt fokus och perspektiv på allting? Rollen eller människan? Det handlar om att få bidra tillsammans i ett uppdrag. 

Pär Petterson, som också är psykologisk coach till hockeylaget Tre Kronor, har utvecklat en metod för prestationsutveckling - för utveckling av självgående medarbetare, prestation, ledarskap och hälsa i företag och organisationer.

Mottot är ”Believe in people”.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Tillhöra, bidra, bekräftas viktig

Han betonar vikten av mänsklig funktionalitet, att göra saker tillsammans med alla våra olikheter.

- Vi har ett starkt behov av att tillhöra, bidra, och bekräftas, alltså vara i ett sammanhang som härstammar från då vi var tvungna att överleva i flock. Vi behöver hela tiden ha ett utbyte av vår omgivning för att kunna anpassa oss.

Det regleras i tre nivåer. Den fysiska, den psykologiska och den sociala regleringsnivån, förklarar Pär Pettersson. Arbetslivet med dess förutsättningar är en av dessa regleringsnivåer.

I allt detta behövs ett jämviktsförhållande, en balans.

Tillit ger nöjsam prestation

Moderna organisationer i dag kräver självgående medarbetare, menar Pär Petterson. Att få äga sin arbetsuppgift och känna sig nöjd med sin prestation är kopplat till vårt fysiologiska belöningssystem. Vill, vet, kan, får och bör skapar en nöjsam prestation. Att känna ”Ja, jag klarade det” ”Jag duger som människa”.

Motsatsen drar igång stresshormonerna.

- Det är förmätet i dagens moderna arbetsliv, med så mycket teknikstöd, liksom hög kompetens att någon ska stå vid sidan av och kontrollera arbetet, utan att lita på att medarbetaren faktiskt kan leverera. Många organisationer lever kvar i det gamla organisations och ledarskapstänket som karaktäriserade industrialismens uppbyggnad. 

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Coacha

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill