Spaning: Framtidens chef är koordinator

Kjell Lindström trendspanar: "Ett mjölkpaket innehåller mer kunskap än hela biblioteket i Alexandria."

Ledarskap | ARTIKEL | APRIL 2015

Kjell Lindström, Noden, Trender, Koordination

Kjell Lindström, Noden, Trender, Koordination

Utan att vi riktigt märkt det, har kravet på koordination ökat. Så mycket att dagens chefer är närmast dränkta av all administration som koordinationen genererar. Och som kommer att bli allt viktigare. Det finns en rad anledningar till den här utvecklingen - här är några trender inom området.

Chefer sitter i möten, chefer gör inget annat än administrerar, ingen vill bli chef. Och klagar chefen på för hög arbetsbelastning blir hon tilldelad en coach som tycker att hon ska skärpa sig.

Och allt detta beror på att kraven på koordination dragit i taket. Orsakerna är flera.

För det första: Alltmer komplexa produkter och tjänster

Ett mjölkpaket innehåller mer kunskap än hela biblioteket i Alexandria. Allt från marknadsföring, och design till modern mjölkproduktioner kräver många professioners inblandning. Det leder till att alltfler blir alltmer inblandade i olika faser av produktionen.

För det andra: De organisatoriska landskapen

En organisation har dessutom blivit alltmer komplex. Bara det faktum att man använder och blandar olika organisationsformer (Linje-stab, process, projekt etc) gör att samverkan och koordination i sig blir alltmer komplext.

För det tredje: Allt fler blir egenanställda

Trenden går mot att organisationer blir mindre, allt färre blir anställda och allt fler blir egenföretagare och låter hyra ut sig. I USA räknar man med att hälften av arbetsmarknaden kommer att bestå av egenföretagare redan 2020. Idag är det tydligen över 30%. Även i Sverige ökar antalet egenföretagare. När de ska involveras i de organisatoriska processerna krävs noggranna avväganden om vad, med vad och hur detta ska ske.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

För det fjärde: Relationsteknologins utveckling

Samtidigt har de tekniska möjligheterna att hantera relationer formligen exploderat. Smartphones, plattor och sociala media påverkar möjligheterna att skapa och underhålla kontakter.

Det verkar som vi missat de krav på koordinering som detta kräver av både chefer, ledare och medarbetare. Vi har istället med en växande misstänksamhet ökat kontrollapparaten och håller därmed på att kvadda mellanchefsrollen.

Lita på cheferna - leve koordineringsrollen!

Kjell Lindstrom

Kjell Lindström

Trendkrönikör

 • Följ skribent

Kjell Lindström är trendspanare, föreläsare och författare. Sedan 2005 ger han ut Noden trender, ett av Sveriges större omvärldsbevakningsmejl. 

Han har bland annat skrivit böckerna ”Bortom tankefällan”, ”Den nakna ledningsgruppen” och ”Rör om i HR-grytan”  (tillsammans med Magnus Dalsvall) samt varit programledare för Handelshögskolans ”Human Resources Executive Program (HREP), konsortieprogrammet ”Högre Chefer i Staten” och Mgruppens ”Executive Master of HRM”. 

Kjell har tilldelats ”Magnus Söderström-priset” av Linnéuniversitetet och Akademikerförbundet SSR för sina insatser för svenskt personalarbete (HR).

info@noden.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Kjell Lindstrom

Kjell Lindström

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill