”Framtiden behöver ledare som vågar leda”

Årets Unga VD 2016, Mikael Lezdins: ”Ensamma kan vi inte frälsa världen, men tillsammans kan vi göra stor skillnad.”

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2016

Årets Unga VD 2016, Mikael Lezdins

Årets Unga VD 2016, Mikael Lezdins

Mikael Lezdins, 30 år och VD på Energi Funktion Komfort AB, jobbar på som vanligt, dagen efter prisutdelning och Årets VD-galan. Här berättar han vad ett modernt ledarskap innebär för honom och hur framtidens ledare behöver vara.

Hej Mikael, hur känns det idag?

– Jo, det känns bra. Egentligen känns det inte så mycket för min del för det har nog inte sjunkit in riktigt än.
Jag var så imponerad igår på galan och prisutdelningen av alla människor jag fick träffa och deras prestationer, så jag tänkte inte så mycket på min del eller vårt bidrag.
Men det är klart att det är jättekul både för EFK, våra medansvariga och för mig.

Varför tror du att du blev nominerad? Och sen juryns val?

– Det tror jag beror på mitt mänskliga, värmande och glädjande ledarskap som avspeglas i hela företaget och även vår omgivning. Jag tror det var dessa egenskaper som juryn också såg och värderade. För mig är det viktigt att ledarskap utstrålas, syns, hörs och känns utan att vi behöver prata om det eller tala om det för andra.
– Jag tror att juryn tittade på mer än omsättning och lönsamhet, samt valde att lägga stor vikt vid detta involverande och äkta ledarskap. Ett ledarskap med tillit och tro på människan och individen.

– Vi är en ung organisation som står och verkar tillsammans. Det behövs mänskligt, engagerat och modigt ledarskap med en stor portion av närvaro och medvetenhet.
Ett ledarskap kräver mod, för det gäller att våga idag. En ledare behöver våga utveckla, förändra och transformera hela organisationen. Och återigen, vi gör det tillsammans med både kunder, medansvariga och branschkollegor.
– För egen del har jag haft lyckan och turen att möta människor som uppmuntrat mig, som delat med sig av sina kunskaper och genuint engagerat sig i våra visioner och mål.

Om ledarskap inför framtiden

– Framtiden behöver fler ledare som vågar leda, fortsätter Mikael. Som vågar stå där även när det blåser och stormar. Ledare som kan förvandla kunskap till kompetens och omsätta visioner i konkreta aktiviteter och mätbara mål.
– Jag tror det är dags för ett skifte, vi behöver moderna ledare som involverar, engagerar, uppmuntrar och förstår kraften att ta tillvara allas gemensamma kompetenser. Det jag själv tycker är extra roligt är att träffa människor och att nå framgång genom andra, utifrån en gemensam värdegrund.

– Jag hoppas att omgivningen kan förstå och ta till sig av vad vi moderna ledare kan bidra med, det går att dra nytta av det vi gör och vårt sätta att se helheten.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

– Att kunna entusiasmera, engagera och leda en större skara människor är viktiga förmågor hos en ledare. Jag hoppas att de större organisationerna, till exempel ABB, Volvo och Investor, vågar chansa och ge oss möjligheten att omsätta deras visioner med start redan igår, som jag sa, vi är framtidens ledare!

Få utmärkelse och vara en förebild

– Att vi på företaget får den här utmärkelsen är ett bevis på att vi tillsammans gör rätt. Våra värderingar håller, vi kan gå till jobbet med glädje och stolthet samt vi kan fortsätta utvecklas individuellt, gemensamt och med våra kunder.
Självklart ska vi fira, vi är ju ett gemensamt lag som vunnit SM-guld i företagande! Personligen tänkte jag påbörja firandet med en löptur.

– När det gäller hållbarhet kan vi vara en förebild genom att visa konkreta exempel på hur vi försöker driva vårt företag på ett hållbart sätt. Det blir så lätt enbart abstrakta visioner, men det viktiga är att visa hur vi agerar i praktiken. Ett exempel är att titta på vad som ger mest klimatpåverkan. Till exempel: om vi på EFK verkar för att vi äter grönt, närodlat och svenskproducerat, vad ger det för effekter på miljön och hälsan hos varje individ?
– Att sätta konkreta mål, kommunicera målen, få en medvetenhet för målen och sträva efter dem ger större effekt, framgång och resultat både hos våra kunder, kunders kund och branschövergripande än vad abstrakta visioner gör.

Några råd till en nybakad VD

– Strunta i ytliga ting som titlar, social status och vad folk ska tycka, det är först då du som ledare kan fatta rätt beslut, det mest rationella.
Våga stå fast vid dina beslut, tro på det du gör. Se till att engagera människor och leva genom andra, de skapar äkta acceptans för varandra. Först då hjälper det dig och gruppen oavsett vad som händer. Och ge aldrig upp!

Framtidens ledare är här

– Jag hoppas att stora etablerade företag förstår värdet av att ta in framtidens ledare och ge dem inflytande. Ledare som kan omsätta andras kunskap till kompetens och se till att alla levererar resultat. Det går inte att bara ha vackra visioner utan en ledare, i framtiden behöver vi kunna kommunicera medvetet, enkelt, effektivt och vara närvarande med stor medvetenhet om var vi befinner oss, vilka vi är och vart vi är på väg.
– Visioner är en sak, men att få ner det på enkel och konkret svenska är viktigare. Vi behöver mål som alla kan förstå. Tillbaka till enkelheten!
Effektivitet, hur uppnår vi det? Genom att vi gör så bra vi kan med de resurser vi har att tillgå, det är en bra start!
Ensamma kan vi inte frälsa världen, men tillsammans vi kan göra stor skillnad!

– Min personliga drivkraft är inte priser eller titlar utan det är själva resan, säger Mikael. Att göra resan tillsammans med människor och personligheter jag tycker om är det jag brinner för. Igår mottog EFKAB, våra medansvariga och jag utmärkelsen Årets Unga VD. Idag är vi på jobbet klockan sju, resan går vidare. Det är dags för ett skifte! Nu utmanar vi oss själva, branschen och andra till att bli bättre!

Juryns motivering:

”Årets Unga VD har med stort engagemang skapat förutsättningar för lönsam tillväxt genom affärsinnovation som innebär minskad belastning på miljön genom effektivare nyttjande av energiresurser. Pristagaren är en entreprenör som brinner för att bibehålla familjekänslan genom ett öppet, inkluderande och mänskligt ledarskap som involverar medarbetarna i företagets utveckling. Årets Unga VD förstår att satsning på löpande kompetensutveckling bidrar till ett ökat resultat för verksamheten - ett föredöme som visar att tillväxt kan skapas genom tydlig värdegrund och fokus på hållbarhet.”

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill