”Någon måste våga ta ledarfanan”

Årets VD 2016, små företag: Liza Jonson, SPP Fonder.

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2016

Årets VD 2016, små företag: Liza Jonson, SPP Fonder.

Årets VD 2016, små företag: Liza Jonson, SPP Fonder.

Liza Jonson har varit VD på SPP Fonder i knappt sex år. Under den tiden har hon och hennes medarbetare fått företaget att blomstra och växa. Här berättar hon om sin syn på ledarskap.

– Jag har aldrig haft en särskild karriärplan, men hamnade tidigt i olika ledarroller. Redan som tonåring var jag gymnastiktränare och friluftsledare och även under studietiden var jag med och organiserade och ledde olika evenemang, berättar Liza. Jag blir alltid engagerad i det jag gör och satsar hårt. Varje arbete jag haft har alltid varit mitt bästa jobb, just då.

Så det är kanske inte så konstigt att hon senare i arbetslivet kom att hamna på ledande positioner. Efter årsskiftet är det dags för nya utmaningar som VD för Swedbank Robur.

– Jag tror att mina bästa ledaregenskaper är att jag bygger starka team och fokuserar mycket på mina medarbetare. Mitt arbete handlar mycket om att kratta manegen så att de kan jobba ostört och effektivt. Sen gäller det att ha en tydlig vision att enas runt och säkerställa att verkligen alla vet vart vi ska. Jag tror också att jag är bra på att entusiasmera mina medarbetare och jag märker att mitt eget engagemang smittar av sig. Sen är jag så klart resultatorienterad och vill verkligen jobba framåt för att uppnå de fastställda målen. Att få priset Årets VD är något som stärker oss som team och sporrar oss att bli ännu bättre, tror Liza.

– Vi har haft en fantastisk tillväxt de senaste åren i bolaget och ett starkt engagerat team. Det är nog resultatet av det juryn såg när de valde mig som vinnare, fortsätter hon. Vi har en mycket fin stämning på vårt kontor, det känns redan när man kommer in i lokalerna att här finns mycket värme och respekt.

Hållbarhet en kärnfråga

Något som bekräftar det är resultatet av senaste medarbetarundersökningen som gjorts av Ennova. Liza berättar att påståendet ”Vi respekterar och litar på varandra” ligger på toppen med högst betyg.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

– När jag såg det här resultatet blev jag så glad och rörd, säger hon.

En annan kärnfråga som fick lika bra betyg är kunskapen och värdet av att koncernen ska vara ledande inom hållbarhet.
SPP Fonder har arbetat länge med hållbarhet, och det är helt integrerat i hela affären.

– I vår bransch händer det mycket hela tiden och det gäller att inte vara rädd för att ligga i framkant. Ibland får man kritik eller synpunkter, men någon måste våga ta ledarfanan för en snabbare utveckling. Det är viktigt att kommunicera vad man gör, hur och varför. Och se möjligheterna att hitta ännu bättre avkastning, samtidigt som man tar ansvar för framtidens klimatfrågor.
Hållbarhet kan ju även vara att se till att medarbetarna håller och inte går in i väggen. Det går förstås inte att kräva att människor ska vara på kontoret hela dagen och sen vara tillgängliga dygnet runt också.

– Jag tror mycket på frihet under ansvar. Att få möjlighet att jobba när det passar för en själv och ens liv. Att vara på kontoret 9-17 är inte optimalt för alla, så det gäller att se människors möjligheter och begränsningar och sen anpassa.

Har du några råd till en ny VD?

– Att vara bra på att lyssna är mycket viktigt. Och det är superviktigt att ha en tydlig vision med mål och att alla är med på målen. Som VD måste du våga ta de diskussioner som uppstår och se till att alla förstår.
– Jag vet att det låter enklare än vad det i verkligheten är, avslutar Liza. Men det går! Och när alla är med och arbetar gemensamt mot gemensamma mål uppstår en enorm kraft.

Juryns motivering:

”Med fokus på samhällsutveckling har Årets VD mindre företag visat att det är möjligt att integrera hållbarhet och bryta ny mark i en traditionell och hårt reglerad bransch. Genom ett tydligt och inkluderande ledarskap har pristagaren skapat förutsättningar för alla medarbetare att bidra till affären och förflytta bolaget framåt med positiv kraft. Årets VD har förmågan att lyfta fram människan och skapa resultat genom den växtkraft som finns inom varje individ.”

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill