”Synen på ledarskap förändras ständigt”

Möt Kattis Ahlström, jurymedlem i Årets VD 2016.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | SEP 2016

Kattis Ahlström, Årets VD Jury, 2016

Kattis Ahlström, Årets VD Jury, 2016

Ofta möter vi Kattis Ahlström i teverutan. Men hon är också en av medlemmarna i juryn för utmärkelsen Årets VD 2016. 14 november får vi veta vilka som utsetts till Årets VD-pristagare, men till dess kan vi ta del av Kattis tankar om ledarskap och om vd-rollen.

– Jag tycker att ledarskapsfrågor är väldigt intressanta och viktiga, berättar Kattis Ahlström. Det var en av anledningarna till att jag tackade ja till att vara jurymedlem. Jag har själv varit chef och ett gott ledarskap betyder oerhört mycket. Jag har också upplevt hur dåligt ledarskap ser ut. Dessutom är det spännande att vara med och utse Årets VD. Jag har hunnit arbeta i många år nu och det är roligt att få bidra med mina erfarenheter.

Under juryarbetet kommer juryn möta många olika slags ledare och vd:ar. På frågan om vilka ledaregenskaper hon särskilt kommer titta efter svarar Kattis:
– Jag tror att en bra ledare måste vara ganska mogen och klar med sig själv. Alltså ha ett stort mått av självinsikt. Det är inte bra med ett för stort behov av att synas och höras och göra ett eget avtryck. Nej, en bra ledare fokuserar på tydliga mål och hjälper också sina medarbetare att göra detsamma. Det gäller förstås också att ha förmåga att entusiasmera andra, men också våga vara så tydlig och modig som krävs. Så att man vågar fatta ibland obekväma beslut.

Nya ledarskapsutmaningar

Idag lever vi i en tid där allt går fortare, informationen flödar, digitalisering och nya arbetssätt förändrar vårt dagliga arbete. Det blir många utmaningar för alla och förstås för en ledare. Vilka utmaningar kan vara svårast för en vd?

– Synen på ledarskap förändras ständigt, tycker Kattis. Medarbetarna blir yngre och kan ha andra förväntningar än äldre medarbetare. Det gäller att gå före och visa vägen utan att peka med hela handen. Sen kan det vara ensamt att vara vd, tror jag. Och du är utsatt där i din ensamhet. Det kan vara en utmaning för många. Sen tror jag det kan vara utmanande att hålla fokus och inte vara spretig.

Hållbarhet och ledarskap är också mycket aktuella frågor, och temat för Årets VD-utmärkelse är just hållbarhet. Här tycker Kattis att oavsett vilka hållbarhetsfrågor ett företag engagerar sig i, miljö eller kanske sociala frågor, så är det en stor fördel om det är integrerat och förankrat i hela verksamheten.

– Som vd behöver du förstås inte vara expert på allt på egen hand, utan ha några i företaget som ansvarar för hållbarhetsfrågorna. Det får inte vara ett sidospår, en egen verksamhet utanför den vanliga. Och det är förstås viktigt att alla i företaget är engagerade i hållbarhetsfrågorna och att det blir en naturlig del av företagets kultur.

Vad jobbar du själv med just nu, förutom ditt juryarbete?

– Jag har flera olika projekt på gång hos SVT. Bland annat en faktadokumentär om de svenska rösträttskvinnorna vilket är mycket spännande och intressant.

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill