Är du inspirerande - gul?

Del 2: Gul personlighetstyp - inspirerande, utåtriktad och känslostyrd.

Ledarskap | HR | ARTIKEL | MAJ 2015

HR, Ledarskap, Yellow

HR, Ledarskap, Yellow

Den gula personlighetstypen kännetecknas av sin förmåga att inspirera andra. De Gula är utåtriktade och styrs mer av sina känslor än av rationella överväganden. De är positiva och passionerade energiknippen som gärna kommer med egna idéer - men kan också vara flummiga, dåligt organiserade och ha svårt att låta andra komma till tals.

I del 1 av serien om de fyra personlighetsfärgerna berättade vi om de Röda - som är dominanta, målinriktade och lite otåliga. Den gula personlighetstypen, som vi ska titta närmare på i den här artikeln, påminner i viss mån om den röda - men är betydligt flummigare och mer känslostyrd. Gula personer brukar framför allt uppfattas som väldigt inspirerande. De är utåtriktade, har en positiv inställning och tycker om att träffa nya människor.

Denna personlighetstyp är vanlig inom yrkesgrupper där man får höras, synas och vara kreativ. Många gula personer återfinns i media-, reklam- eller kulturbranschen, alternativt inom näringslivets kommunikations- eller säljavdelningar.

Kreativa och nyfikna

Den gula personlighetstypen förknippas mycket med kreativitet och nyfikenhet. Om du är gul så älskar du förmodligen möten som syftar till att brainstorma fram nya idéer och projekt. Du är också bra på att ge och ta energi - och du är väldigt duktig på att nätverka. Gula personer är framför allt bra på att uttrycka sig, inte minst i tal.

En av drivkrafterna bakom de Gulas intensiva samspel med människor är deras starka bekräftelsebehov. Även om de på sitt sätt är väldigt socialt kompetenta så har de inte alltid så lätt för att hantera människor som de uppfattar som mindre trevliga. Den gula personlighetstypen är väldigt känslostyrd, vilket gör att deras humör kan svänga väldigt kraftigt.

De Gula är ofta väldigt uppskattade i arbetslivet på grund av sin positiva inställning och sin kreativitet. De är lösningsinriktade och väldigt flexibla - men de har också, precis som alla andra, en hel del svaga sidor.

Känslostyrda och oorganiserade

Ett väldigt utmärkande drag hos gula personlighetstyper är att de styrs av sina känslor och impulser. De följer gärna sin magkänsla och kan ha svårt för beslutsprocesser som är baserade på noggranna, rationella överväganden.

Deras yviga personlighet uppfattas ibland som ytlig eller lite flummig. Om du är gul så är det kanske inte ovanligt att du kommer försent till möten - vilket du sedan babblar bort i ett virvarr av mer eller mindre acceptabla bortförklaringar.

De Gula är inte särskilt välorganiserade. De är heller inte så förtjusta i detaljer, och kan ha svårt för arbetsuppgifter som kräver tålamod och fördjupning. Många gula personer behöver också bli bättre på att lyssna på andra, ta ett steg tillbaka, tänka efter - och behålla båda fötterna på jorden. De kan ibland vara naivt positiva och ha svårt att tygla sin egen entusiasm.

Men det är förstås också denna egenskap - entusiasmen och den positiva grundinställningen - som gör den gula personlighetstypen så inspirerande.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill