Motivation och mening kommer inifrån

BLOGG | MARS 2011

Synen på vad som motiverar till prestationer på topp är förlegad. Idag behöver företag och organisationer inse att medarbetarna söker en större mening och ett vidare syfte med sitt arbete.

Synen på vad som motiverar till prestationer på topp är förlegad. Idag behöver företag och organisationer inse att medarbetarna söker en större mening och ett vidare syfte med sitt arbete. Vi går från en förenklad syn på vår arbetsmotivation, symboliserad av piskan och moroten, mot en ny syn där inre motivation och mening utgör drivkraften. Det är ett djupt mänskligt behov att vilja bidra till ökat värde för andra - att få göra skillnad.

Det som ger oss som medarbetare en större mening och motivation är att se hur det vi producerar ger ett värde till andra. Med motiverade medarbetare blir lönsamhet också goda siffror en naturlig följd. Vi vill se att vår insats bidrar till livskvalitet och förbättrar och underlättar människors liv och vardag. Många branscher, inte minst den snabbväxande service- och tjänstesektorn, bidrar till detta större och bättre för människan och samhället.

Här behöver ägare och ledare av bolag och organisationer vara förebilder och ta ansvar för att ladda sitt företags och sin organisations varumärke och företagskultur med ett innehåll som står för ett djupare värde. Det kan handla om miljöansvar, socialt ansvar, ja rent av vara förknippat med lycka och glädje. Det ska vara kul att vakna och gå till jobbet och känna att man gör skillnad.

Den här utvecklingen vill vi på motivation.se bidra till och lyfta fram med artiklar, nyheter och reportage. Vi kommer varje månad att intervjua och lyfta fram goda exempel på företag och organisationer som satsar på att vara en attraktiv och motiverad arbetsplats, som adderar värde till anställda, kunder och samhället i stort.
 

  • Hur skapar vi tillsammans den motiverade arbetsplatsen där människors potential, skaparkraft och förmåga verkligen tas tillvara?
  • Hur kan vi prestera på topp utan att springa allt fortare och riskera att bränna ut oss?
  • Är det möjligt att prestera och rent av att arbeta mindre men smartare?

Och hur skulle det i så fall gå till?

 Skriv till redaktionen om vad du menar skapar förutsättningar för den motiverade arbetsplatsen.

Foto Per W

Per Winblad - Motivation.se

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill