Hon har koll på de unga talangerna

Sofia Rasmussen, talare på Årets VD 2018: ”Dagens unga ställer stora krav på inkludering”.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | SEP 2018

"Organisationer kommer att behöva jobba mycket med kulturfrågor och värdegrunder." säger Sofia Rasmussen.

"Organisationer kommer att behöva jobba mycket med kulturfrågor och värdegrunder." säger Sofia Rasmussen.

På dagens arbetsmarknad är talangerna hett eftertraktade. Men vad krävs för att leda den nya generationen, och vilka krav ställer unga medarbetare på sina arbetsgivare? Den frågan ska omvärldsanalytikern och författaren Sofia Rasmussen hjälpa oss att reda ut i sitt föredrag på Årets VD 2018. 

Sofia Rasmussen är statsvetare i grunden, men har de senaste tio åren jobbat som omvärldsanalytiker med fokus på arbetslivet. På Årets VD 2018 ska hon hålla föredrag om vad som krävs för att leda unga medarbetare.

– Vi har en marknad som skriker efter kompetens, och man ser väldigt tydligt att organisationer tävlar om talangerna. Jag kommer att ge konkreta råd till organisationer som behöver långsiktiga planer kring hur de kan locka till sig och behålla talanger. Jag kommer också att presentera en undersökning som heter Ungdomsfokus, som handlar om hur unga ser på arbetsliv och värderingar, säger hon.

Det är just den typen av frågor som hon ofta jobbar med som omvärldsanalytiker.

– På många arbetsplatser har man koll på den egna organisationen och branschen, men de behöver ofta hjälp att få omvärldsperspektivet. Då hjälper jag dem genom att göra trendspaningar och hålla workshops om hur de kan bli en mer attraktiv arbetsgivare, säger Sofia Rasmussen.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Mjuka frågor i fokus för unga talanger

Det svenska arbetslivet står inför stora förändringar just nu, säger hon. Det har kommit många nya människor till Sverige, och en stor andel av dem är unga. Andra förändringsfaktorer är MeToo-rörelsen, den psykiska ohälsan och gränslösheten i arbetslivet.

– Organisationer kommer att behöva jobba mycket med kulturfrågor och värdegrunder. Unga idag ställer stora krav när det gäller inkludering, och då ställs också nya krav på ledarskapet, säger hon, och tillägger att Årets VD är ett utmärkt sätt att uppmärksamma just gott ledarskap:

– Som ledare så behöver man alltid inspireras av goda exempel, därför är det bra att lyfta fram personer som har lyckats. Vad gäller mitt föredrag så tror jag att det är värdefullt att få statistik och konkreta råd i sådant som kan uppfattas som ”mjuka” frågor, säger Sofia Rasmussen.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Årets VD 2018

Utmärkelsen Årets VD arrangeras av Motivation.se för att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges Vd:ar. 

Genom det goda exemplets makt vill vi vara med och påverka till ett värderingsstyrt ledarskap och en positiv utveckling av svenskt näringsliv. 

Utmärkelsen Årets VD 2018 kommer att delas ut den 15 november på Hotel At Six i Stockholm. Priset delas ut i fyra kategorier - små, mellanstora och stora företag samt Årets Unga VD. Nomineringar tas emot från den 1 maj till den 31 augusti.

Se programmet för eventet här.

Boka din plats till Årets VD 2018.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill