Nio sätt att leda din ledare

Chefer arbetar med processer - ledare arbetar med människor.

Ledarskap | ARTIKEL | AUG 2013

360-gradersledare leder i alla riktningar. Att leda uppåt till sin egen chef kan vara den största utmaningen. Många chefer vill leda, inte ledas. Men de flesta ledarna vill också att ett mervärde adderas för dem. Om du har ett förhållningssätt att vilja tillföra värde för dem ovanför dig, har du störst chans att påverka. Idag ska vi diskutera nio principer för att leda uppåt. Följ med när vi går igenom de bästa sätten att stödja din ledare, tillföra värde till organisationen, och skilja dig från andra genom att göra ditt arbete med kvalitet.

1. Led dig själv utomordentligt väl

Nyckeln till att leda sig själv väl är att lära sig självledarskap.

För att bli framgångsrika, behöver vi tidigt fatta rätt beslut och hantera dessa beslut dagligen. Då är vi beredda att fullfölja dem med konsekvens.

2. Lätta på din ledares belastning

När chefen lyckas, lyckas organisationen. Omvänt är det nästan omöjligt för dig att vinna om din chef misslyckas.

Var en lagspelare och lätta på lasten som vilar på din chefs axlar. Genom att hjälpa din chef på ett bra sätt, är du en del av något större och kommer att få chansen att fira framgångar i slutet.

3. Var villig att göra vad andra inte vill göra

Få saker uppskattas mer av en toppledare än en anställd med en attityd av att "allt är möjligt".

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Som en 360-graders ledare, behöver du vara beredd att ta itu med vad som än kommer i din väg utan att ifrågasätta. Din chef kommer att känna igen din hängivenhet och önskan att serva med spetskompetens.

4. Gör mer än chefa - led!

Chefer arbetar med processer - ledare arbetar med människor. Robotar gör inte jobbet i din organisation, människor gör det. Därför, som en 360-graders ledare, behöver vi leda dem väl. Tänk i det större sammanhanget om hur dina beslut kommer att påverka hela organisationen. 

5. Investera i dina relationer

Människor kommer att gå tillsammans med dig om de kan komma överens med dig. Som ledare är det vår uppgift att skapa bra kontakt med människor. Vi behöver ha bra kontakt med dem vi leder, våra kollegor, och de som leder oss. För att leda uppåt, bli en mästare på vad din ledare önskar.

6. Var förberedd varje gång du tar din ledares tid i anspråk

Tid är en handelsvara som inte kan utökas, oavsett vad en ledare gör.

Vidta åtgärder och gör research för att förbereda dig och din ledare för er tid tillsammans. Viktigaste målet för en 360-graders ledare bör vara att ställa de rätta frågorna och att tillföra något till bordet. Förberedelse banar väg för båda ledarna att tillföra värde till varandra.

7. Veta när du ska driva på och när det är lämpligt att backa

Framgångsrika ledare gör rätt drag vid rätt tidpunkt med rätt motiv. Att veta rätt tid att driva på och när du ska backa kommer att avgöra om du lyckas eller blir visad på dörren. Som ledare måste vi läsa stämningen på arbetsplatsen för att bestämma nästa lämpliga steg.

8. Bli den spelare andra gärna vänder sig till

Alla ledare söker folk som kan kliva upp och göra en skillnad när det gäller. När de hittar sådana människor, kommer de att lita på dem och oundvikligen påverkas av dem. För att vara den spelare som andra gärna vänder sig till, behöver vi alltid producera spetskompetens. Ledare kommer att lita på oss i stunder som räknas.

9. Bli bättre i morgon än vad du är idag

Nyckeln till personlig utveckling är att bli mer tillväxtorienterad än målinriktad. Mål är värdefulla, men tillväxt hjälper dig att uppnå dessa mål. Fokusera på tillväxt varje dag, och din ledarskapsresa kommer att vara livslång och meningsfull.

I slutändan kommer du att bidra till hela din organisation när du strävar efter personlig utveckling. När du läser dessa nio principer för att leda uppåt, tänk igenom var du kan växa i vart och ett av dem. Genom att arbeta mot att fungera som en 360-graders ledare kommer du att få inflytande – hos din ledare och i ditt team. 

Föregående artikel på temat hittar du här.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill