Best Practices för ledare

Ledarskap handlar inte om positionen. Ledarskap handlar om att använda ditt inflytande exakt där du är.

Ledarskap | ARTIKEL | JULI 2013

Ett team behöver 360-gradersledare. Detta är den typ av ledare som leder uppåt (egen chef), horisontellt (kollegor) och nedåt (andra). En 360-gradersledare leder genom inflytande, inte genom sin ställning eller maktposition. Ofta möter vi myten att ledare endast kan leda från "toppen". Vi kan förbättra våra organisationer och bidra till att uppfylla en större vision genom att fungera som en 360-graders ledare. I några återkommande artiklar kommer vi att diskutera de bästa metoderna för 360-graders ledare. Idag ska vi lyfta fram principer "som leder nedåt". Dessa sju principer kommer att bli en hjälp på vägen.

"För att team ska utvecklas på varje nivå, behöver de ledare på varje nivå."

1. Gå långsamt genom salarna

Ett av de största misstagen ledare gör är att spendera för mycket tid på sina kontor och inte tillräckligt med tid ute bland sina medarbetare. Ta chansen att bygga relationer med ditt team. Gör det till en viktig punkt på agendan att fokusera mindre på "uppgiften" och mer på "människan" i din organisation.

2. Se alla som en "Tiopoängare"

360-graders ledare får ut mer av sina medarbetare eftersom de tror mer på dem. De respekterar och värdesätter människor, och som ett resultat, vill deras medarbetare följa med.

Uppmuntran och erkännande för ditt team påminner dem om att du tror på deras förmågor. När du ser det bästa i någon, kommer de vilja möta de förväntningar som du har - inte på grund av förpliktelse, utan av motivation och engagemang.

3. Utveckla varje gruppmedlem som individ

Att få jobbet gjort genom andra gör dig till en ledare. Men att utveckla människor och samtidigt hjälpa dem att få jobbet gjort på högsta nivå gör dig en exceptionell ledare. När du utvecklar andra, blir de bättre, de gör jobbet bättre, till både din och organisationens nytta.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Som ledare, är vårt mål att hjälpa andra att förbättras och utvecklas som individer. Utveckling innebär att de kvaliteter en person tillägnar sig kommer att gynna dem inom flera områden i livet, inte bara i jobbet. Deras utveckling kommer i slutändan att förbereda dem för framtida ledarpositioner.

4. Placera människor i deras styrkezoner

Framgångsrika människor hittar sina egna styrkezoner. Framgångsrika ledare hittar också styrkezonerna hos de människor de leder.

Att hitta rätt person till rätt jobb kan vara tufft, men att ta tid att få rätt personer på rätt ställen resulterar i större framgång.

5. Modellera de beteendet du önskar

Ledare behöver vara vad de vill se och föregå med gott exempel. Vilken typ av gruppmedlemmar vill du ha? En ledare visar alltid vägen för sitt team. Om du önskar en kultur av excellens och prestation – visa excellens och prestation. Om du inte gillar vad dina gruppmedlemmar gör - ta först en titt på dig själv och vidta därefter åtgärder.

6. Överför visionen

När man förbereder för att överföra visionen, fråga dig: Vad vill jag att de ska veta, och vad jag vill att de ska göra?

Även om du inte kan överföra din egen vision, är du den verklige tolken av den. Förbered dina samtal kring visionen genom att säkerställa att du är tydlig med den - på så sätt skapar du även en tydlighet för teamet.

7. Belöna resultat

De åtgärder en ledare belönar kommer att upprepas. Att ge beröm offentligt och privat för sådant som du vill se igen, garanterar att gruppmedlemmarna fortsätter att sträva efter framgång. Och kom ihåg, belöningar kan vara olika för varje gruppmedlem. Ta reda på vad som motiverar varje individ.

Sammantaget kommer dessa sju principer att hjälpa 360-graders ledare att leda och utveckla sina medarbetare. Pröva att träna på dessa principer varje dag under din arbetsvecka. Ta del av hur dina team-medlemmar reagerar, liksom din inverkan på din organisation.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill