Innovationsyrket - ett hantverk

Carina Andersson, innovationsledare på Knowit: ”När något är svårt så kliver jag gärna fram.”

Ledarskap | Innovation | ARTIKEL | SEP 2020

"Mitt mål är alltid att hjälpa andra att förverkliga sina egna drömmar eller organisationernas visioner." säger Carina Andersson

"Mitt mål är alltid att hjälpa andra att förverkliga sina egna drömmar eller organisationernas visioner." säger Carina Andersson

”Jag ser hur relevant det är att vända sig till personer som verkligen kan och förstår ’hantverket’. Det finns så mycket att lära sig om innovation. Det är när du som innovationsledare har kört igenom ett antal misslyckanden som du kan bygga din kompetens och blir stärkt i erfarenheterna som gör att du växer i rollen.” 

- Det som fascinerar mig mest är att det finns personer som jobbar inom det här kompetensområdet över hela världen. Miljoner människor förenas genom att de följer ett internationellt ramverk som hela tiden utvecklas, det känns mäktigt på något sätt att vara en del av det. Jag upplever att det finns en generositet som bygger på värderingar om att det är bra att vi alla är olika. Olikheter är dessutom nödvändigt för framgångsrik innovation, säger Carina Andersson, som är mentor på Innovationsledarna vid sidan om sitt managementkonsultuppdrag som innovationsledare på Knowit.

Carina Andersson motiveras av vår mänskliga kreativa förmåga att komma på nya lösningar tillsammans. Hon stötte på innovation på riktigt när hon började som konsult på Knowit 2014. Jag var nyfiken på hur det går till att leda en innovationsprocess och vad som inkluderas i metoden. 

- Det jag gillar är att vi delar med oss och aktivt bjuder in andra personer i nya sammanhang. När något är tillräckligt svårt och de flesta vill undvika uppgiften, då kliver jag gärna fram för att utmana och engagera. Det som driver mig är att följa individers personliga utveckling och att leda team. 

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Carina Andersson

Coachar i innovationsyrkets hantverk

Carina berättar vidare att hon har flera egna förebilder som jobbar heltid med innovation. Hon betonar vikten av att omge sig med personer som inspirerar. 

- Jag har länge varit mentor till flera personer i mitt nätverk. Jag jobbar också som coach i mina uppdrag. Mitt mål är alltid att hjälpa andra att förverkliga sina egna drömmar eller organisationernas visioner.

Annorlunda sätt att angripa växande problem i samhället, och att vi jobbar aktivt för att klara klimatmålen genom att förändra våra levnadssätt, triggar Carinas intresse. Det hon reflekterar över är hur vi använder innovation som ett vedertaget allmängiltigt begrepp.

- För att optimera innovationskraften tror jag att det är smart att formulera yrkesgruppernas kompetens mer strukturerat. Att skapa förutsättningar för ett kontinuerligt lärande inom området är nödvändigt. Det jag skulle vilja se mer av är att fler kvinnliga innovatörer och innovationsledare lyfts fram för att skapa en spännande dynamisk innovationskultur, framförallt i offentlig sektor där det behövs extra mycket, framhåller Carina.

I konsultuppdragen är det bästa Carina vet att jobba tillsammans med personer som har helt olika kompetenser. 

- När vi samlas för att jobba fram nya lösningar på ett lekfullt sätt som uppmuntrar kreativitet i samskapande, då trivs jag. Och min entusiasm brukar smitta av sig!

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Innovation

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Innovation

Dela:

Artikeln är ett ideellt samarbete med Föreningen Innovationsledarna 

Innovationsledarna är en ideell förening med syfte att driva gemensamma frågor för yrkesverksamma innovationsledare inom alla typer av företag och organisationer i Sverige.

En innovationsledare ansvarar för, eller bidrar aktivt till, ledning och organisering av innovation samt ökad innovationsförmåga i ett företag eller en organisation.

Läs mer på innovationsledarna.se

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill