Källor till självmotivation

Tydligheten i din vision relaterar direkt till din nivå av motivation.

Ledarskap | Motivera | ARTIKEL | AUG 2014

Motivation, John Maxwell

Motivation, John Maxwell

Den bästa motivationen är självmotivationen. Faktum är att inte många människor lyckas i livet utan en självgenererad drivkraft. Om du är beroende av andra för att vitalisera dig, tvekar tills rätt humör infinner sig eller dröjer tills förhållandena är idealiska - då kommer du att tillbringa större delen av ditt liv i väntan på något. Ledare motiveras inifrån och är inte beroende av yttre incitament.

Det är en milsvid skillnad mellan omotiverade och självmotiverade människor. Omotiverade människor gör endast den nödvändiga insatsen. Motiverade människor gör inspirerade insatser. Den första gruppen letar efter att göra det minsta möjliga; den senare gruppen söker varje tillfälle att tillföra värde för laget.

Om motivation är en så värdefull egenskap, då är frågan: var kommer den ifrån?

1) Förtydliga din vision.

En vision är en inspirerande bild av framtiden och ger dig energi och vilja att göra allt som står i din makt för att uppnå det. Andy Stanley skriver, "Vision ger dig en anledning att komma upp på morgonen."

En vision leder ledaren. Den ger den gnista som driver en ledare framåt. Vision aktiverar din känsla av ett syfte och kopplar ditt dagliga arbete med din förståelse för varför du placerades på denna jord. Tydligheten i din vision relaterar direkt till din nivå av motivation.

2) Att ta 100% ansvar för ditt liv.

Andras förväntningar kan få oss att leva ut i mindre utsträckning. Att arbeta för någon annans dröm istället för att följa vår egen, skapar risk för  eventuell utbrändhet. Tack och lov behöver inte någon annans uppfattning av dig bli din verklighet, för att parafrasera Les Brown,.

Negativa känslor kan också fungera som enorma demotivatörer. Men våra känslor behöver inte påverka vad vi gör. Som Harvardpsykologen Jerome Bruner säger, "Du är mer benägen att agera dig själv in i rätt känsla; än känna dig till handling."

När vi vidtar de åtgärder som vi vet är rätt, även när de står i strid med våra känslor, kommer så småningom våra känslor att ligga i linje med våra gärningar.

3) Kartlägg en kurs för framtiden.

Brist på riktning leder antingen till förlamning eller slösade av energi, vilket var och en för sig underminerar motivationen. Framgångsrika människor analyserar vägen till toppen för att identifiera utsiktsplatser längs resan.

Dessa utsiktsplatser ger dem möjlighet att utveckla en kombination av kortsiktiga och långsiktiga mål som styr deras dagliga aktiviteter. De har inte bara en vision i åtanke; de har också en praktisk plan för att gå mot visionen.

Reflektion

På en skala från 1 till 10, hur skulle du bedöma din nivå av motivation? Vilken av de tre källorna till motivation ovan kan hjälpa dig att förbättra det betyget?

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill