Leda, följa eller bara finnas?

Ewa Braf om det personliga ledarskapet i sorg: "Det är en tid som framförallt handlar om att bara finnas där. Finnas till hands. Vara nära och samtidigt ge luft och utrymme. Lyssna och låta tystnaden göra sitt."

Ledarskap | ARTIKEL | AUG 2014

Ewa Braf, Blomma

Ewa Braf, Blomma

Livet och döden är som två sidor av samma mynt – och kanske pratar vi för lite om bådadera. Men när dödens ansikte visar sig, väcks sannerligen tankarna om livet. Sommaren har varit ljuvligt fantastisk. En välbehövlig tid för återhämtning och kontemplation. Tid för att bara vara och umgås med nära och kära. Tid för att låtar tankar komma och få utrymme på ett annat sätt än de får i vardagens pusslande och görande.

Semestern och ledigheten har skänkt mig många fina stunder, härliga minnen och solen har lyst med sin ständiga närvaro.

Men så kom ett moln, ett stort mörkt moln. Min älskade systers man dog. Plötsligt och helt oförhappandes. Alldeles för ung. Utan att ha fått se sina två underbara barn växa upp tillsammans med sin fru. Han lämnade sin familj och alla oss andra som älskade honom så innerligt. Solen försvann, tårarna rann. Sorgen, smärtan och saknaden gör sig ideligen påmind.

Och frågorna poppar upp. Alla dessa frågor, men inga svar: Varför? Vad hände? Varför min pappa? Varför min man? Varför just han? Varför nu? Vad är det för mening? Varför är livet så orättvist? Vad händer nu? Vad behöver min syster och barnen? Vad kan vi andra göra? Hur kan vi stötta?

Frågorna väcker minnet från en lunchkonsert jag var på i Högby kyrka på Öland en tid före allt detta hände, innan det mörka molnet dök upp på himmelen. Jag satt där i kyrkan, blundade och nöjt av det som hände med mig när jag lyssnade på orgelspelet. Det var en stark upplevelse. Bach, Mozart, ja till och med den tungsinta Fäbopsalmen var som ljuv musik i mina öron. En tår rann nedför min kind, en känsla av tacksamhet sköljde genom min kropp och jag kände mig full av frid och kärlek…

På vägen ut ur kyrkan blev jag uppmärksammad på några böcker som var till försäljning. Efter noga övervägande valde jag Tröst – i praktiken av Lena Arvidsson-Artman samt Visdom av Daniel Swärd. Läsvärda absolut. Men jag fann inte så mycket användbart i boken om tröst då den synes skriven för människor som nyligen förlorat en nära. Boken handlar om döden.

Öka ledarskapsförmågan inklusive självledarskapet och välmåendet i hela organisationen!

Growloop - den digitala ledarskapscoachen, tränar och utvecklar ledarskapet inklusive självledarskapet hos individer, team och organisation.

Välj bland populära ledarskapsprogram och träna själv och tillsammans med kollegor, oavsett var ni befinner er.

Growloop används idag i svenska likväl som internationella organisationer och har fått fina betyg, bland annat 8,5/10 i NPS score och 5/5 i app store.

Just nu får alla organisationer som köper Growloop via Motivation.se innan årskiftet 5% i rabatt. Dessutom ingår all funktionalitet och alla program i priset för hela 2023.

Boka demo här och ange Motivation.se i meddelandet.

Growloop
Läs mer

Men ack, nu fick jag anledning att ta fram boken igen… Den tar utgångspunkt i professor Johan Cullbergs ”kriskurva”, vilket är en enkel modell som beskriver den process vi går igenom under svåra perioder i livet. Boken ger även vägledning som handlar om att lätta på stenen snarare än att lägga sten på bördan, att våga vara nära snarare än att hålla sig undan, att erkänna smärtan snarare än att försöka avlägsna den, att lyssna snarare än att själv prata, att acceptera att alla har sitt eget sätt att sörja.

Samma tanke som väcktes första gången jag läste boken virvlade förbi.. Ja, det är verkligen kloka tankar och jag skriver under på allt… men hur? Hur gör jag för att stötta min syster och barnen på bästa sätt? Vad kan jag göra? Hur kan jag finnas för dem? Hur kan jag ge dem styrka? När ska jag ta rodret och leda? När ska jag bara följa? Vart ska hon? Och vilken väg är hennes väg?

Även dessa frågor saknar svar. Det finns inga svar att ge. Det är en resa som finner svaren längs vägen. Och vissa svar kommer kanske aldrig ges. Det är en resa där vi alla behöver ta ansvar för oss själva och vårt personliga ledarskap, samtidigt som vi är lyhörda och följer när det är tid att följa. Det är en tid där lyssnandet och närvaron står i centrum, medan görandet får vara i periferin.

Det är en tid som framförallt handlar om att bara finnas där! Finnas till hands. Vara nära och samtidigt ge luft och utrymme. Lyssna och låta tystnaden göra sitt.

Må jag ha förmågan att göra detta. Må jag har förmågan att bara finnas där för min syster, barnen och dem som behöver. Och må vi alla ha modet att be om och ta emot hjälp.

Ewa Braf

Vår expert på ledarskap & kommunikation

  • Följ skribent

Ewa Braf, chefsutvecklare på Åklagarmyndigheten och Adjungerad universitetslektor vid Linköpings universitet, har lång erfarenhet av utvecklingsarbete både på organisations-, grupp och individnivå. Ledarskap, kommunikation, relationer och värdeskapande är centrala fenomen i Ewas professionella såväl som privata liv. 

Ewa arbetar med ledarutveckling, processledning och förändringsarbeten genom att skapa lärande, engagemang, drivkraft och nya perspektiv. Ewa är Fil Dr och har forskat kring kompetensförsörjning, kommunikation och organisatoriskt lärande och har skrivit boken I motgång kliver ledaren fram (Liber, 2010). Hon är EMCC certifierad coach och auktoriserad samtalsterapeut.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Ewa Braf

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill