Gör om minus till plus

Visa att du som ledare är öppen för att lära nytt.

Motivera | ARTIKEL | DEC 2011

Negativ feedback

Negativ feedback

Hur ska man veta hur man uppfattas, om man aldrig får höra det från andra? En ledare måste behärska konsten att ta emot feedback från omgivningen.

Feedback handlar om att få en återkoppling till det som har varit. Den hjälper oss exempelvis att identifiera och förstärka det som varit bra och positivt, och därmed också stärka självförtroendet och självbilden. Feedback ger oss även möjlighet att göra om minus till plus eftersom vi får chansen att lära av händelser och utvecklas - både som människa och ledare.

Som någon utryckt det: “Vi lär oss mer av att misslyckas än av att lyckas”.

Som ledare - föregå med gott exempel! Visa att du är öppen för feedback och input från din omgivning. Att du vill lära, växa och utvecklas. När vi får feedback i form av negativ kritik kan vi förkasta, försvara, förklara eller lyssna till kritiken. När vi lyssnar och tar till oss kritiken är det alltid ett tecken på mognad.

Några tips för att lyckas arbeta positivt med feedback:

 1. Be om feedback – det är en konst att ge feedback också. Underlätta för dina medarbetare och chefer - fråga själv!
 2. Minska risken för missförstånd – fråga om du inte förstår och försäkra dig om att du uppfattat kritiken rätt! ”Jag är rädd för att jag inte förstår riktigt vad du menar. Kan du beskriva närmare?”
 3. Håller du med? - undvik försvarsmekanismer i form av bortförklaringar eller ursäkter. Säg istället; ”Ja, det stämmer nog ...”. Upprepa kritiken mer eller mindre exakt och avsluta med. ”Tack, för att du ville göra mig medveten om det.”
 4. Håller du inte med? - ”Nej, det håller jag inte med om. Jag har inte …”. Upprepa kritiken mer eller mindre exakt. I situationer där du får samma feedback från flera personer finns det nog skäl att ta den på allvar och fundera över vad du kan utveckla och förbättra.
   

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill