Sommarens bästa läsning

Spänning, relationer, fakta och inspiration.

Uppleva | ARTIKEL | JULI 2014

Boktips, sommarläsning

Boktips, sommarläsning

Läsning tillhör hela året, men av någon anledning blir sommaren den perfekta årstiden för att släppa fram den inre bokmalen extra mycket. Här kommer några utvalda tips om du känner att du inte orkar välja själv i den aldrig sinande bokfloden.

Den som läser blir en bättre människa. Är det inte så? Vi har pratat med storläsaren och bokhandelsbiträdet Catherine, för att få de allra bästa boktipsen. Håll till godo.

Spår” av Lena Sundström

Den här boken är spännande som en deckare. Det är bara det att det inte är en deckare utan en sann historia och boken skildrar tre journalisters sökande efter sanningen i en av de stora politiska skandalerna i Sverige.

Världen av igår- en europés minnen” av Stefan Zweigh

I år är det 100 år sedan 1:a världskriget bröt ut. Vill du läsa om tiden innan, åren när Europa präglades av en oskuldsfullhet och en optimism som sedan aldrig kom tillbaka. Och sen fortsätta läsa om de följande åren fram till 2:a världskriget.

Det här är en arbetsbiografi om ett yrkesliv. ”Det är den första bok jag vill läsa om och samtidigt stryka under i, för han skriver så många viktiga saker.” sa vår entusiastiska bokhandlare.

Stefan Zweigh var en av den här tidens stora författare, men hans böcker brändes i bokbålen i Nazityskland och han var tvungen att lämna Europa. Boken skrevs 1939-1941 på ett hotellrum i Brasilien dit författaren flytt efter krigsutbrottet. 1942 tog han sitt liv, samma år gavs den ut för första gången i Sverige.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Och ja, det här är alltså boken som inspirerade Wes Anderson till ”The Grand Budapest Hotel”. Se filmen också.

Simmaren” av Joakim Zander

En så kallad spänningsroman. Handlingen utspelar sig i Bryssel och Paris, Mellanöstern och Virginia. Det handlar om spioner, konspirationer, underrättelsearbete, CIA och kampen mot terrorismen. Och mitt i detta hamnar den svenska juristen Klara Walldéen. För dig som gillar action.

Glöm inte att låsa ”– Elizabeth Haynes

Det här är en typisk stranddeckare. Spännande och lättläst. Den handlar om en ung kvinna som träffar en man som inte är så snäll som han först verkar. Och om hur det är känna sig hotad till livet och att inte bli trodd.

Författaren arbetar som utredare hos polisen och detta är hennes första bok. 

Livrädd” och de andra böckerna om unga kriminalpolisen Lacey Flint – av Sharon Bolton

Den senaste heter ”Livrädd” och utspelar sig i Cambridge. Men läs gärna de andra också. Härlig londonstämning och mycket bra spänning.

Det här är en typisk tantdeckare sa vår bokexpert, och menar förstås inget dåligt med det, utan att det är bra och välskrivna kriminalromaner som tanter i alla åldrar och av alla kön, gillar.

I farans riktning” av Viveca Sten

Nu är det vinter i Sandhamn och det kan ju vara skönt att läsa en bok om vintern när du njuter av sköna sommaren. Som vanligt skriver Viveca Sten bra intriger och intressanta personporträtt. Det här är hennes sjätte bok om Nora Linde och Thomas Andreasson.

Ödemark” och de andra deckarna av Yrsa Sigurdadottir

Har du inte upptäckt Yrsa Sigurdadottir än så är det dags nu. En isländsk författare som är mycket stor i Europa. Här hemma gillar vi särskilt hennes skräckiga deckare.

”Ödemark” heter den senaste i pocket, men läs också ”Eldnatt” som är väldigt spännande. Riktig spänning mitt i ett fint skildrat vardagsliv. Avskräcks inte av böckernas lite fula omslag som för tankarna till mindre bra böcker.

Än klappar hjärtan” av Helena von Schweibergk

Om relationer som skaver och om hemligheter, ingen skriver så bra om det som Helena von S. Här låter hon tre systrar som alla står inför stora skeden i livet, berätta sin historia. Det handlar om kärlek, svek, förluster och är ett intressant familjedrama.

Augustiresan” av Anna Fredriksson

Kvinnlig vänskap och relationer mellan kvinnor. Visst älskar vi det! Den här boken är svår att lägga ifrån sig och väcker både tankar och ger insikter. Fem dagar och en cykelsemester kan förändra allt.

Frälst, förmögen, förskingrad” av Ewonne Winblad

Till sist, en inspirerande bok om Hanna Lindmark som byggde upp ett helt imperium från ingenting. Det ni! Tyvärr försvann alla pengarna efter hennes död. Men läs berättelsen om en stark och driftig företagare. Det är samtidigt en fin bit Sverige-historia.

Boken är slut på förlaget, men som tur är finns den på bibliotek.

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill