Låt ett barn födas

För 150 kronor kan du bidra till en trygg förlossning för en kvinna på Panzisjukhuset i östra Kongo.

Hållbarhet | ARTIKEL | DEC 2013

Här i Sverige är sjukvård vid förlossningar en självklarhet. Det är det inte överallt. Kongo-Kinshasa har världens högsta mödradödlighet och många fattiga kvinnor tvingas föda hemma i hyddan. Ofta är det först när barnet nästan är framfött, som hon ropar på hjälp och någon grannkvinna skyndar till. Därför dör många mammor och barn - helt i onödan. Du kan göra skillnaden mellan liv och död.

Panzisjukhuset i staden Bukavu i östra Kongo byggdes 1999 med hjälp av Läkarmissionen. Från början var det tänkt som ett sjukhus som skulle fokusera på mödravård och förlossning. Istället har det blivit världsberömt för att de senaste tio åren – under Dr Denis Mukweges ledning - ha opererat och vårdat 37 000 kvinnor som har blivit våldtagna av olika rebellgrupper och soldater, i inbördeskriget som pågår där.

Flera tusen barn föds varje år på Panzisjukhusets förlossningsavdelning. Trycket är stort och de nyförlösta mammorna får ligga två eller tre i samma säng. Trots de svåra omständigheterna är det en stor skillnad från att tvingas föda hemma.

- Det är inte bara själva förlossningen som sker under säkra förhållanden här på sjukhuset. Barnet blir vaccinerat mot olika sjukdomar och om mamman har aids, förs det inte över till barnet. Och efteråt får alla mammor information om familjeplanering och hjälp med preventivmedel, förklarar barnläkaren Sylvie Mwambali som jobbar på sjukhuset.

"Otroliga berättelser"

Johanna Kratz är informatör på Läkarmissionen och nyligen hemkommen från Kongo där hon besökt Panzisjukhuset. Årets julkampanj från Läkarmissionen gör det möjligt för människor att köpa förlossningar till kvinnor i Kongo. För 150 kr kan du ge en kvinna en säker förlossning och ett spädbarn en trygg start i livet.

- Det är helt otroligt att höra kvinnornas berättelser om skillnaden mellan att föda hemma eller på sjukhuset. Lyckliga kommentarer om en sådan enkel sak; som att det på sjukhuset finns personal som ler mot en under och efter förlossningen eller tvättar och lindar en filt om barnet – fick mig att förstå vilken utsatt situation en kvinna är i när hon föder ensam hemma på jordgolvet.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Trots oroligheterna i landet har sjukhuset klarat att hålla verksamheten igång och vårdar tusentals personer varje år. På grund av fattigdomen i området kan patienterna inte betala sin vård själva och bidragen från myndigheterna är långt ifrån tillräckliga för att täcka kostnaderna. Därför är sjukhuset i stort behov av hjälp utifrån för att kunna fortsätta sin verksamhet. Många av patienterna lever på mindre än en dollar om dagen.

Chefsläkaren och gynekologen Denis Mukwege har uppmärksammats stort internationellt och blivit världsberömd för sitt arbete för att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Han har tilldelats Olof Palme-priset, FN:s pris för mänskliga rättigheter och blivit utsedd till Årets afrikan 2008.

Kommer till Sverige!

Den 8 december kommer Mukwege hit till Sverige och håller en särskilt ordnad samtalskväll  om hur hoppet kan bibehållas i konflikter och ondska. Artisten Timbuktu och kirurgen Svein Haugstvedt medverkar under kvällen som leds av SVT:s f.d. Afrikakorrespondent, Marika Griehsel.

- Jag är glad över att fler får möjligheten att lyssna till Denis Mukwege. Han styrka, mod och kamp för Kongos kvinnor är otroligt imponerande och jag hoppas därför på en stor publik till kvällen.

Här kan du läsa mer om Mukwege och anmäla dig till samtalskvällen!

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

 • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill