Lycka föder framgång – inte tvärtom

Offrar du din lycka här och nu för att bli framgångsrik? Det kan vara ett stort misstag.

Motivera | Karriär | ARTIKEL | SEP 2016

Lycka föder framgång – inte tvärtom

Lycka föder framgång – inte tvärtom

Om vi vill bli lyckliga så måste vi först bli framgångsrika, och för att nå det målet så måste vi offra vår personliga lycka och istället slita ut oss till bristningsgränsen – så att vi eventuellt kan bli lyckliga i framtiden. Ungefär så ser det traditionella västerländska framgångsreceptet ut. Men faktum är att receptet är totalt fel och uppochnervänt. Den forskning som finns tyder på att det är lycka som gör oss framgångsrika, inte tvärtom. Om man vill lyckas i livet bör man därför först och främst fråga sig vad som gör en lycklig – vilket kan vara betydligt mindre och enklare saker än man tror.

Den gängse bilden av lyckan är att den representerar någonting som ska komma senare – efter alla uppoffringar, all stress och allt lidande som vi utsätter oss för i jakten på framgång. Om vi bara offrar vår lycka här och nu - till förmån för långa arbetsdagar och manisk karriärhets - så kommer vi att bli lyckliga om fem eller tio år, föreställer vi oss. Här och nu handlar allt om att prestera. Det andra får komma senare.

Lyckan kommer först

Men hur ser förhållandet egentligen ut mellan framgång och lycka? I boken “The Happiness Track: How to Apply the Science of Happiness to Accelerate Your Success" menar författaren och forskaren Emma Säppälä att hela den västerländska synen på framgång bygger på en stor missuppfattning. Vi föreställer oss att framgång ska göra oss lyckliga, när det i själva verket förhåller sig på motsatt sätt – lycka gör oss framgångsrika.

Det är först när vi börjar värdesätta vårt eget behov av lycka – här och nu – som vi får de rätta nycklarna för att också bli framgångsrika i karriären, menar Säppälä. När vi bryr oss om vår egen lycka, men även andras, så blir vi mer produktiva och fokuserade, mer inflytelserika och karismatiska samt mer motståndskraftiga i tider av motgång.

Att bli lyckligare är alltså det bästa sättet att bli framgångsrik, inte tvärtom, säger Säppälä till tidningen Time. Och att bli lyckligare behöver faktiskt inte vara så svårt som man tror.

Lev i nuet – och gör ingenting

En ökad grad av lycka kan komma av något så enkelt som att man ibland väljer att prioritera sig själv – eller en vän, eller familjemedlem – istället för att prioritera jobb, prestation och förpliktelser.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Att man ska leva i nuet kan låta som en klyscha, men forskningen visar att den som är fokuserad på det som gäller här och nu blir både mer produktiv och mindre stressad. Människor mår bra av att uppnå ett tillstånd av ”flow”, oavsett om de arbetar eller bara påtar i trädgården. Så att leva i nuet och inte alltid vara tillgänglig för distraktioner är ett enkelt sätt att öka sin lycka i vardagen lite grann.

På samma sätt är det väldigt nyttigt att lära sig göra ingenting ibland. I vårt samhälle känner vi alltid en press att vi måste göra någonting, vara aktiva – men forskningen visar att det finns många fördelar med att göra ingenting. Det kan bland annat vara väldigt stimulerande för vår kreativa förmåga.

Gör gott för dig själv och andra

En annan sak som ökar vår lyckonivå är medkänsla. Och medkänsla bör man visa både sig själv och andra.

Att visa sig själv medkänsla handlar delvis om att vara rättvis mot sig själv när man har gjort misstag och att inte låta sig ”mobbas” av sin inre röst. Men det handlar också om att göra gott mot sig själv i största allmänhet – att unna sig något trevligt ibland av ingen anledning alls.

Varför inte överraska sig själv med en kopp varm choklad med vispgrädde – eller en helt spontan långpromenad bland höstlöven? Den typen av små inslag av lyx i vardagen visar att du värdesätter dig själv som du är och att du uppskattar alla små detaljer som gör livet värt att leva. Det kanske inte låter så märkvärdigt, men lyckokänslan är större än du kanske tror.

Sist men inte minst ska man aldrig underskatta lycko-effekten av att göra gott för andra människor. Det kan vara en så enkel sak som att köpa med en kopp kaffe till din kollega när du ändå köper åt dig själv. Genom att bara visa att du bryr dig kommer du både att må bättre själv, få någon annan att må bättre samt förbättra er relation på kuppen.

Det finns små saker i livet som vi alla kan välja att göra för att bli lite lyckligare. Och lyckan är någonting som ska utvecklas – inte offras – om du vill bli framgångsrik i ditt yrkesliv.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera
 • Karriär

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera
 • Karriär

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill