Mental hantering av corona

Lösningsfokus i krissituationer - mental resiliens.

Hälsa | Hållbarhet | ARTIKEL | MARS 2020

Hur kan du stärka din mentala resiliens just nu?

Hur kan du stärka din mentala resiliens just nu?

Hur hanterar du en krissituation? Får du panik och blir lamslagen eller blir du lösningsfokuserad och ser möjligheterna? Vi står alla inför en stor kris just nu, både på ett personligt plan och inom våra yrkesliv. Ingen kan med säkerhet säga hur lång tid covid-19 (coronaviruset) kommer att påverka oss, men vi vet att vi måste förhålla oss till det som är just nu.

Den senaste veckan har varit minst sagt omvälvande för hela världen. Många företag har satts i en svår ekonomisk situation, stora som små, stora resebolag som enskilda frisörer.

Jag är ingen smittskyddsexpert så jag kommer inte att gå in på hur vi kan hantera själva coronasmittan, istället bör du hålla dig uppdaterad vad Folkhälsomyndigheten och MSB ger för rekommendationer. Många falska rykten florerar också i dessa tider så nu om någonsin är det viktigt att vara källkritisk från vem man får informationen och framför allt - vilken information man själv sprider vidare. 

Det jag däremot ÄR expert på är hur man bygger upp en stark mental resiliens, det vill säga hur man stärker sin mentala förmåga att snabbt återhämta sig och se lösningar i  olika krissituationer. Amerikanska försvaret har gjort omfattande studier på området där det visat sig att de soldater som aktivt jobbat med mental träning innan de gett sig ut i strid har haft lättare att snabbt återhämta sig när de kommit hem igen, jämfört med de som inte använt sig av mental träning. 

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Hur kan du stärka din mentala resiliens just nu?

Till att börja med så är det lätt att en sådan här situation skapar stress på många olika sätt. Vi tappar kontrollen över många saker, allt från att vi kanske inte kan handla mat och medicin på grund av att många har bunkrat, till att vi inte vet huruvida vi kommer att få fortsätta våra jobb vilket skapar en ekonomisk stress. Här är mina tips på enkla saker du kan lägga till i din vardag nu för att hantera detta:

Vad i krisen kan du påverka själv? 


Det du kan påverka själv är ditt sätt att hantera det som händer. Du kan vara noggrann med att tvätta händerna (ingen kan väl ha undgått hur detta görs grundligt numer?). Kan du också lyfta blicken och se utanför dig själv och dina behov? Har du en granne som kan behöva hjälp att handla? Ring och hör hur folk mår. Har du äldre personer i din närhet kolla så att de är ok, men hälsa inte på dem i onödan. Ett telefonsamtal eller en matkasse levererad till dörren är oerhört mycket värt. Värna om de lokala företagarna, många företagare går på knäna ekonomiskt av det här. Både stora och små företag drabbas. Att behöva varsla anställda är en kortsiktig åtgärd som kommer att slå ännu hårdare på hela rikets ekonomi. Istället för den där långresan du har planerat, planera att ta en tur till en ort inom Sverige och gynna vår egen turistbransch, våra egna restauranger och småbutiker. Vi behöver inte låsa in oss, vi behöver bara lyfta blicken och se vad vi har i närområdet.Acceptans

Acceptera att det är som det är just nu och att vissa saker kan du inte påverka. Det finns ingen anledning att stressa upp sig över sådant du inte kan påverka. Acceptans är kanske en av våra viktigaste strategier för att hantera olika krissituationer. Med acceptans menar jag inte att man ska ge upp allt hopp. Nej, snarare att ta perspektiv och förstå vad det är du själv kan göra för att skapa en bra tillvaro för dig och din omgivning. Det kan kännas lättare sagt än gjort, men när du lär dig att acceptera situationer för vad de är utan att blanda in dina personliga känslor, då kommer du att kunna klara av det mesta i livet.Rörelse varje dag

Fysisk aktivitet har bevisat positiv effekt mot stress och depression, att dessutom röra på sig i naturen ger ännu bättre effekt. Nu när många gym stänger får du även ett gyllene tillfälle att utnyttja din kreativitet för att använda redskap i naturen istället för gymmets maskiner. Det går alldeles utmärkt att träna med hjälp av stenar, stockar och den egna kroppsvikten. Vi är skapta för att kunna använda kroppen i sin helhet, inte träna isolerade rörelser i maskiner. Använd din fantasi och lek i naturen! I naturen är dessutom smittorisken mindre och på köpet får du naturligt D-vitamin som också stärker immunförsvaret. "Att skapa en medvetenhet kring dina tankar och agerande ger dig möjlighet att reflektera över om ditt agerande är befogat eller om du agerar i panik."

– Cattis Olsson
Avslappning


Använd avslappning, meditation eller liknande för att få ner stressnivån i kroppen. I ett avslappnat tillstånd kommer du också att ha lättare att se saker och ting i ett större perspektiv. När du är stressad minskar perspektivet och det är lätt att hamna i en negativ tankespiral med tunnelseende. 

Precis som med fysisk träning så behöver man öva mental träning många gånger för att verkligen känna effekt. Det bästa med mental träning är att det inte ger några som helst negativa bieffekter, du får ingen träningsvärk, du kan inte skada dig, du behöver inte ta dig någonstans eller byta om.

Avslappning handlar INTE om att titta på tv eller ligga i soffan och slösurfa på mobilen, speciellt inte just nu när vi matas med mycket information som kan trigga igång stressen ännu mer. Se till att avskärma dig från omvärlden för en liten stund, stäng av notiser på mobilen, tv och radio och bara lyssna till en avslappningsövning. Det finns många appar med färdiga avslappningsprogram och meditationer, prova dig fram vad som fungerar bäst för dig. Du kommer att ha stor nytta av att kunna använda detta även i framtiden. Så har du inte börjat så är idag dagen att börja.


Medveten närvaro

Var medvetet närvarande i nuet. Tänk inte på vad som eventuellt kan hända om tre veckor, tre månader eller tre år. Framför allt inte om det är stressade orostankar du har. Dessa tankar för dig inte framåt och de skapar bara större hinder att hitta lösningar på olika saker. Att vara medvetet närvarande handlar om att skapa en medvetenhet kring dina tankar och agerande. Det ger dig möjlighet att reflektera över om ditt agerande är befogat eller om du agerar i panik. Kom också ihåg att tankar och känslor är just bara det, tankar och känslor. Det är du själv som väljer hur du ska agera på dessa. Fokuserar du mycket på oro, rädsla och panik så kommer du att förstärka detta. Inställda mål


Hade du satt upp ett mål för våren? Kanske ett motionslopp/tävling eller ett ekonomiskt mål? I rådande läge så ställs lopp och tävlingar in vilket gör att många tappar motivationen för sin träning. Vänd på det. Tänk att du ska genomföra ditt lopp på utsatt datum i alla fall, bara det att du gör det själv eller tillsammans med några vänner och i omgivningarna där du bor.

Jag har coachat elitidrottare som har fått ställa in sin medverkan i OS på grund av sjukdom, de får vänta i fyra år till nästa möjlighet. För vissa kanske det var enda eller sista chansen att få delta. Det är klart att det varit tufft för dem, men de har alltid behövt lämna detta bakom sig, acceptera och gått vidare. För det blir inte bättre av att man vältrar sig i negativa tankar och känslor, och ältar det om och om igen.


Sammanfattningsvis kring mental resiliens: 

 • lyft blicken och se helheten.
 • acceptera att det är som det är och lägg inte så mycket vikt på det du inte kan påverka.
 • skapa rörelse för kroppen varje dag, gärna i naturen.
 • avslappning och meditation är bra för att hantera stressnivån i hjärnan.
 • bli medveten om dina tankar och känslor.
 • genomför dina uppsatta mål fast på annat sätt.

Cattis Olsson

Cattis Olsson

Vår expert inom human hållbarhet

 • Följ skribent

Cattis Olsson hjälper medvetna företag och entreprenörer med strategier och mindset för att skapa hållbar, lönsam och glädjefylld framgång över tid genom sitt företag Capuma. Det ger en human hållbarhet som ökar produktivitet & lönsamhet för företaget, samt lojalitet, stolthet & glädje för individen. 

Tidigare har Cattis jobbat inom elitidrotten med mental träning och massage, både på individ- och teamnivå, en kunskap som är oerhört värdefull när det gäller att hjälpa företag med framgångsstrategier.  

Hennes erfarenhet av att ta sig upp och framåt efter fyra ryggskador, med hjälp av mental och fysisk träning och stängda öron mot alla professioner som sagt ”Det där kommer du aldrig mer kunna göra!”, har hjälpt henne att skapa en mental resiliens och ovärderlig erfarenhet som kan appliceras på många områden i vardagen. 

Hon är även en del av konsultnätverket Oxy Group. 

Foto: Lumeah Personal Brand Photography

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Hållbarhet

Cattis Olsson

Cattis Olsson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hälsa
 • Hållbarhet

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill