Foka, Flyta, Nua – för en hjärna på topp

Tillstånd att träna på för ökad mental motståndskraft.

Ledarskap | ARTIKEL | MARS 2020

En stark och motståndskraftig hjärna klarar bättre av att lösa problem, se möjligheter, fatta bra beslut och lära in nya saker.

En stark och motståndskraftig hjärna klarar bättre av att lösa problem, se möjligheter, fatta bra beslut och lära in nya saker.

Maria Engström-Eriksson har de senaste 15 åren fascinerats, utmanats och roats av sin och andras hjärnor. Grävt djupare för att förstå. Förenklat för att kunna förklara. Plöjt vetenskapliga artiklar för att hitta samband. Testat för att förstå sig själv. Använt för att hjälpa andra. Hittat svar på många av sina frågor, men alltid hittat nya att söka svaren till.

En av frågorna som dök upp på vägen handlade om hur vi kan få våra hjärnor att fungera så bra som möjligt. 

- Kanske en fråga sprungen ur nån fas när jag slet håret lite extra för att komma vidare. Inte var riktigt i balans. Helt enkelt saknade den där delen av min hjärna som brukade vara smart, kreativ och lite rolig, säger Maria. När jag tyckte att jag mest brottades med en hjärna som ältade, oroade sig och var trist lite i största allmänhet.

Kanske har du också någon gång önskat att din hjärna presterade på topp lite oftare? Att den inte fastnade i ältande och oro? Att den orkade lite mer och att den inte var så känslig?

Är du med mig så här långt så är det kanske för att du är lite nyfiken på vilka svar jag hittade. Om det dök upp en magisk formel. Om du kan få med dig något konkret att testa och som kanske hjälper dig.

Och visst kan jag kan ge dig det. Förenklat, men användbart. För en stark och motståndskraftig hjärna klarar bättre av att lösa problem, se möjligheter, fatta bra beslut och lära in nya saker. Den kan bättre hantera stress och återhämtar sig snabbare. En hjärna som mår bra har en bättre impulskontroll som gör att vi hinner tänka ett varv till innan vi reagerar, säger eller gör något som vi kanske ångrar. En hjärna som mår bra kan känna in andra människor, förstå hur andra mår, visa empati. Den är helt enkelt en bättre följeslagare på livets stig. En mycket roligare följeslagare - både för dig själv och andra.

"En hjärna som mår bra är en mycket roligare följeslagare –
både för dig själv och andra."
Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Den enkla modellen jag formade har jag kallat FOKA, FLYTA, NUA -  tre tillstånd din hjärna behöver för att fungera på topp. 

FOKA för att prestera

Hjärnan är ingen muskel, men precis som en muskel behöver den användas för att bli starkare och inte tappa sin förmåga. Den behöver få lösa problem, lära sig nya saker, bli lite utmanad. Hjärnan vill fånga tanken, vrida och vända på den. Jobba lite med den. Anstränga sig helt enkelt. På engelska säger man “use it or loose it”.

Men precis som med en muskel kan vi inte spänna den hela tiden. Inte om vi vill få ut nån effekt. Det känns kanske som vi anstränger oss men effekten blir lägre. Som när man jobbar med hantlar på gymmet och efter några repetitioner måste ta en lättare vikt för att orka men det fortfarande känns lika jobbigt.

"Use it or loose it – fokusera, eller inte."

Jag brukar ofta få frågan, hur länge kan man FOKA och hur ofta ska man vila. Och det finns naturligtvis en massa undersökningar som gjorts och som landat i en exakt tidsangivelse med ett par decimaler. MEN, sanningen är ju att det är ett medelvärde och där varje individ skiljer sig åt ganska mycket. För dig är det kanske en timme, kanske två, ibland bara en halv. Du måste helt enkelt hitta ditt spann, vara nyfiken på signalerna och acceptera att dagsformen kan vara olika

FLYTA för att orka mer

Även om hjärnan inte är en muskel så behöver den likt en muskel också vila för att fungera och bli starkare. För hjärnan kan vi kalla det tillståndet för att FLYTA. Att låta tankarna vandra, komma och gå som de vill. Låta associationerna rinna likt vattnet där de tar nya vägar och följer naturen. En resa i tid och rum där fantasier byggs och minnen besöks.

"En resa i tid och rum där fantasier byggs och minnen besöks."

I flytandet ger du ditt undermedvetna möjlighet att söka och hitta nya kopplingar, vinklingar och lösningar. Det som gör att du hittar dina aha och lösningar utanför boxen. Det som gör att när du kommer tillbaka till FOKUS finns det plötsligt en ny lösning till problemet som du kämpade med. Flytandet är grunden för det kreativa tänkandet.

Och svaret på frågan hur länge och hur ofta blir ungefär lika luddigt som när det gäller FOKA. Men vi vet dessvärre också att det är i detta tillstånd, i denna förmåga att resa i tiden som vi hamnar i ältandet över det som varit och oron över det som kanske kommer. Så lagom är bäst.

Flytandet kräver att du släpper skärmarna och låter blicken vandra ut genom fönstret. Att du gör något monotont så att tankarna bestämmer sig för att rymma. Så nästa gång du måste vänta på bussen eller på att kaffet ska bli klart i kaffemaskinen, stoppa undan telefonen och tillåt dig att FLYTA.

NUA för att inte fastna i ältande

Människans hjärna är unik med sin förmåga att resa i tiden. Att minnas och att drömma. Vi har blivit så bra på det att vi nästan glömt bort hur det är att vara här och nu, vara närvarande, NUA. Att uppleva allt det som händer prick just nu med alla sinnen. Att medvetet notera vad vi ser, hör, luktar, smakar, känner. Att släppa de tankar som kommer.

Meditation, mindfullness och yoga i olika former är utmärkta tekniker för att hjälpa hjärnan att tömma huvudet på tankar. Att hålla fokus i nuet istället för att flyta iväg eller börja analysera. Det finns idag ganska mycket forskning på vad som händer när vi låter hjärnan NUA mer och vi har kommit en lång väg bort från en bild av flummig new age kultur.

Nuandet har visat sig ha direkta och mätbara effekter på hjärnan. Man kan se en tillväxt av hjärnceller i den delen av hjärnan som används när vi lagrar och hanterar minnen (hippocampus). Man kan också se att kopplingen mellan de centra som reagerar vid upplevd fara (amygdala) och den del som kan lugna den (prefrontala cortex) stärks. Vår hjärna blir alltså både starkare, smartare och mer motståndskraftig mot till exempel stress.

Hur ofta? Ja, varför inte så ofta du kan. Att NUA är ju inte bara planerad meditation, mindfullnessövningar och yoga, det är ju också att stanna upp i nuet precis där det är. Att ta in och njuta av stunden. Att slå på sinnena. Att vara närvarande. Testa nästa gång du äter den där kakan som såg så god ut, ser knopparna på buskarna, känner lukten av nytvättade kläder, pratar med en vän, känner vinden i ansiktet…

"Stanna upp i nuet precis där det är. Ta in och njut av stunden."

Hur ser din balans ut? Är det någon av delarna FOKA, FLYTA, NUA som fått för liten eller stor plats? Och vad kan du göra för att hitta en bättre balans?

Tipslådan - tillstånd att träna din hjärna på

FOKA 
Fokusera. Lös problem, lär dig något nytt, hitta nya lösningar, utmana dig själv och andra. Behåll tanken – vrid och vänd på den.

FLYTA
Låt tankarna vandra. Släpp alla skärmar, gör något monotont, slumra till. Fascineras av tankarnas dans.

NUA
Töm huvudet. Andas medvetet, var närvarande i det du upplever just nu. Släpp de tankar som kommer. Se, hör, lukta, smaka, känn. 

Maria Engström Eriksson

Maria Engström-Eriksson

Vår expert på hjärnans påverkan i ledarskap och förändringsprocesser

  • Följ skribent

Maria är föreläsare, facilitator, coach och forskare med bas i det egna företaget Matheva. Med ett ben i forskningen och ett i verkligheten kombinerar hon det senaste inom psykologi och hjärnforskning med verkliga erfarenheter från ledarskap och lyckat förändringsarbete. Hon är övertygad om värdet av stimulans och utmaning både mentalt, fysisk och socialt, så hittar man henne inte med näsan i en vetenskaplig artikel kan man hitta henne i crossfitboxen eller i glatt samspråk med andra människor.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Maria Engström Eriksson

Maria Engström-Eriksson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill