"Motgångar bär fröet till framgång"

Joachim Lindström är Årets Unga VD 2017.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2017

Joachim Lindström, Ideal of Sweden AB - Årets Unga VD 2017

Joachim Lindström, Ideal of Sweden AB - Årets Unga VD 2017

Joachim Lindström startade företaget Ideal of Sweden i sitt eget garage under sin föräldraledighet för tre år sedan. Efter en lite trög start har bolaget skjutit i höjden som en raket och blivit ett Sveriges snabbast växande tillväxtbolag, och nu pågår också den internationella satsningen för fullt. Framgångarna kan i mångt och mycket härledas till Joachim Lindströms resultatorienterade ledarskap och höga arbetsmoral – och till en företagskultur där det är tillåtet att misslyckas. Nu har Lindström utsetts till Årets Unga VD 2017.

Joachim Lindström har gjort en snabb resa som entreprenör och vd. Hans företag Ideal of Sweden, som säljer mobilskal och andra tillbehör inom tech-mode, startades 2014. Och nu, bara tre år senare, har han utsetts till Årets Unga VD 2017.

– Det är till att börja med väldigt ärofullt och kul att bli uppmärksammad för sitt arbete. Men jag vill också understryka att det är teamet som har vunnit, det här är ett resultat av den framgångsresa vi har gjort tillsammans, säger Joachim Lindström om utmärkelsen.

Han startade företaget i sitt eget garage i samband med att han var föräldraledig.

– Ja, jag och min kompanjon Filip Ummer hade en simpel, färdig produkt, och vi hade lagret i mitt garage. Inledningsvis var det väldigt tufft, vi hade inget kapital och var konkursmässiga första året. Men sedan dess har vi vuxit kraftigt. Nu satsar vi ganska brett inom fashion tech, och fokuserar mycket på mode och trender, förklarar han.    

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Arbetsmoral och eget ansvar

Ideal of Sweden har uppnått fantastiska resultat på en ganska tuff marknad, och har på drygt tre år blivit ett av Sveriges snabbast växande tillväxtbolag. Vad är hemligheten bakom framgångarna?

– Det är såklart en kombination av flera saker. Dels är det att vi har byggt en stark bolagskultur. Vi har många unga medarbetare som vill växa, och teamet är väldigt starkt. Vi har också satsat hårt på marknadsföring i sociala medier, i kombination med ett starkt produkterbjudande, säger Joachim Lindström.

I motiveringen till utmärkelsen Årets Unga VD nämns bland annat Joachim Lindströms goda förmåga att driva och motivera högpresterande team. Han beskrivs också som en resultatorienterad ledare med hög arbetsmoral.

– Jag tror att hårt arbete smittar av sig. Ledarskapet börjar med att man sprider energi. Jag och Filip har jobbat 16-18 timmar om dagen sedan vi startade. En annan viktig del är att göra det entreprenöriella till en del av företagskulturen. Hos oss ska alla vara entreprenörer – som medarbetare ska du driva ditt eget arbetsområde. Men då är det också viktigt att man känner att man får misslyckas. Det är bättre att göra fem saker och tre rätt, än att göra en sak och ett rätt. Varje motgång bär med sig fröet till framgång, som jag brukar säga.    

Siktar högt

Nu pågår även en internationell satsning, berättar han. Det ställer förstås också nya och högre krav på ledarskapet.

– Vi finns hos återförsäljare i 40 länder, plus att vi finns ”worldwide” via e-handel. Sedan har vi interna team med säljare i fyra länder, som leds av landschefer. För att kunna leda internationellt måste man vara duktig på kommunikation och se till att alla är involverade digitalt trots att de sitter på olika håll. Den digitala tekniken ger många sådana möjligheter, men de personliga relationerna och att ses ansikte mot ansikte är fortfarande väldigt viktigt, framför allt när det gäller större partners. Själv reser jag runt i hela världen regelbundet, säger Joachim Lindström.

Ideal of Sweden har som synes nått väldigt stora framgångar på kort tid. Men vd:n är långtifrån mätt – och framtidsmålen är minst sagt högt ställda.

– Nu har vi en omsättning på 150 miljoner, nästa år siktar vi på att nå 350 miljoner. Vi har en fyraårsplan fram till miljarden. Det generella målet är att etablera ett starkt globalt modevarumärke, säger Årets Unga VD 2017. 

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Joachim Lindström utsågs till Årets Unga VD 2017 med följande motivering:

"Genom ett ledarskap som uppmuntrar till eget ansvar – och uppmanar medarbetarna att våga misslyckas på vägen mot nästa framgång – har Årets Unga VD fått sitt företag att växa med raketfart. Med ett starkt resultatfokus och en ständig strävan efter att utveckla erbjudandet och expandera till nya marknader har pristagaren visat hur högt man kan sikta, om man bara har tillräckligt med passion, mod och framtidstro.

Årets Unga VD har med stor framgång tagit sig an en hårt konkurrensutsatt marknad – och det är ändå bara början."

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill