Brinn för visionen

Petter Bengtsson, Zynka Group, är Årets Unga VD 2019.

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | Digitalisering | ARTIKEL | NOV 2019

Petter Bengtsson, Årets Unga VD 2019.

Petter Bengtsson, Årets Unga VD 2019.

Petter Bengtsson är VD för företaget Zynka Group som är marknadsledande inom digitalisering i bygg- och fastighetsbranschen. Zynka är ett snabbt växande företag som med hjälp av den digitala tekniken förändrar och effektiviserar byggprocessen, vilket leder till att man kan bygga smartare och mer hållbart. Konceptet har varit så framgångsrikt att Petter Bengtsson nu har utsetts till Årets Unga VD 2019. 

Trots att han bara är 29 år gammal är Petter Bengtsson inte helt ovan vid att ta emot priser och utmärkelser – han har tidigare vunnit Chalmers Guldhuset samt utsetts till Årets Unga Ledare 2018. Men utmärkelsen till Årets Unga VD 2019 väger väldigt tungt.

– Den betyder väldigt mycket för mig, och framför allt för oss som bolag. Det är ett kvitto på det hårda jobb vi har lagt ner och på att vi gör rätt saker, säger Zynkas vd.

I nomineringen till Årets Unga VD står det bland annat att Petter Bengtsson och Zynka har en ”tydlig vision och vilja att genom innovation och kreativitet förändra en traditionstung bransch”.

 – Vi har hållit på i 5 år, och vi har en ledande roll när det gäller förändringen av byggbranschen genom digitalisering. Vi har vuxit organiskt, har ett starkt koncept och lägger även jättestort fokus på hållbarhet. Så det kanske var därför juryn valde mig, säger Petter Bengtsson.

Han berättar att han som ung började jobba väldigt tidigt som snickare, så när det väl blev dags att välja utbildning kändes det naturligt att utbilda sig till byggingenjör. Under utbildningen blev han även intresserad av arkitektur, vilket ledde till att han fick jobb på ett arkitektkontor.

– Där fick jag en ganska hård men bra skola, jag jobbade länge med bygget av en multisportanläggning. Efter det så fick jag inte så stora utmaningar längre, men då dök möjligheten upp att börja jobba för Zynka, och där såg jag stor potential, förklarar han. 

Ledare måste ta sitt ansvar

Petter Bengtsson började jobba som VDC-ingenjör på Zynka 2015, men avancerade snabbt och är sedan 2017 vd för bolaget. Zynka har mer än fyrdubblat sin omsättning de senaste fyra åren, och under samma tid har man gått från 5 till 55 anställda.

Ledarskapet är förstås en viktig framgångsfaktor, och Zynkas vd tror framför allt att det är viktigt att skapa en stark företagskultur där medarbetarna känner att de kan och vill bidra till företagets visioner och mål.

– Jag tycker att det är otroligt viktigt att skapa en vision som man brinner för, och sedan förmedla visionen till medarbetarna och väcka deras engagemang. Jag tror att alla människor kan göra fantastiska saker om de bara får rätt förutsättningar, och för att kunna ge dem det så måste man som ledare förstå hur människor fungerar, säger Petter Bengtsson, och fortsätter:

– Det handlar också mycket om att ta på sig ett ansvar som ledare när man märker att någonting inte fungerar. Det kan inte bara handla om att den enskilda individen gör fel, utan som ledare måste man försöka förstå varför det inte fungerar och hur man kan ge medarbetaren rätt förutsättningar för att det ska fungera bättre.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

"Jag tycker att det är otroligt viktigt att skapa en vision som man brinner för, och sedan förmedla visionen till medarbetarna och väcka deras engagemang."

– Petter Bengtsson

Digitalisering ger hållbarhet

Att skapa engagemang bland medarbetarna är alltså viktigt, och det underlättas kanske av att Zynka jobbar inom ett spännande område där det finns uppenbara möjligheter att bidra till en positiv förändring både i bygg- och fastighetsbranschen och i samhället i stort. 

Med digitaliseringen som verktyg bidrar Zynka till att förändra och effektivisera byggprocessen, vilket leder till att man kan bygga smartare och mer anpassat efter människors faktiska behov. Det innebär också att man kan få ner Sveriges byggkostnader, som idag är de högsta i Europa. Samtidigt blir fastigheterna mer hållbara och klimatsmarta.

– Det handlar framför allt om att man kan få ut mer värde på mindre resurser, vilket ju också är vad hållbarhet i grunden syftar till. Om man tittar på nyttograden på befintliga byggnader så ser man att de ofta är väldigt dåligt utnyttjade. Vi kan också med digitaliseringens hjälp påvisa värdet i att göra hållbara val och tänka långsiktigt. Annars kan det ju vara svårt att motivera val som är baserade på mjuka värden, men vi kan hjälpa kunder att värdera det på ett annat sätt, säger Petter Bengtsson.

Viktigt att fira medgångar

Årets Unga VD 2019 har en stark tro på sin och företagets vision och ett tydligt engagemang för att driva förändring. Vilka råd skulle han vilja ge till andra unga människor som vill lyckas som ledare?

– För min del har det varit otroligt viktigt att ha olika mentorer runt omkring mig som hjälper mig att se saker ur olika synvinklar. Min sambo och min mamma har varit väldigt viktiga för mig, till exempel, för de jobbar i liknande branscher. I övrigt så är mitt råd att man ska vara öppen, ärlig, rak och transparent, säger Zynkas vd. 

Han avslutar med att än en gång poängtera att han ser Årets Unga VD som en väldigt positiv och betydelsefull utmärkelse:

– Det är fantastiskt att det finns sådana här nomineringar, det ger väldigt mycket energi och bränsle. Det kan vara väldigt tufft att vara ledare i vissa stunder, och för att orka med det så gäller det att kunna fira medgångar ibland också. Dessutom är det förstås alltid viktigt att lyfta fram goda förebilder, säger Petter Bengtsson.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD
 • Digitalisering

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Hållbarhet
 • Årets VD
 • Digitalisering

Dela:

Eventet Årets VD 2019

Årets VD 2019

Utmärkelsen Årets VD arrangeras av Motivation.se för att uppmärksamma och premiera förebilder bland Sveriges vd:ar. 

Genom det goda exemplets makt vill vi vara med och påverka till ett värderingsdrivet ledarskap och en hållbar utveckling av svenskt näringsliv. 

www.aretsvd.se

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill