Motivera dina medarbetare med CSR

Alla gillar att göra gott

Hållbarhet | Motivera | ARTIKEL | MARS 2011

Motivera dina medarbetare med CSR

Motivera dina medarbetare med CSR

Företag som tar ansvar i samhället blir allt vanligare och det är något som uppskattas av de anställda. Det sociala ansvaret och hållbarhetsarbetet skapar motivation.

Allt från att skippa julkorten till förmån för välgörenhet till att sopsortera väcker gillande. Undersökningar visar att vi tycker om att arbeta hos en engagerad arbetsgivare. Vi tycker om att, utöver vårt vanliga jobb, göra gott.  Något så enkelt som att ha ett fadderbarn skapar engagemang och samhörighet.

På Coca-Colas anläggning i Haninge arbetar man oavbrutet med hållbarhet. Bilarna går på det miljövänligaste bränslet, mineralvattnet hämtas från svensk källa, de använder en miljövänlig flaska PlantBottle för sina förpackningar. Och man letar hela tiden efter sätt att engagera sina medarbetare och låta dem få jobba praktiskt med hållbarhetsarbete i någon form. I februari 2009 hade man en volontärdag hos Myrorna då alla 800 medarbetare volontärarbetade en halv dag med olika sysslor inom välgörenhetsorganisationen.

- Efteråt fick vi ett enormt positivt gensvar internt, berättar Eva Okmian, interkommunikationsansvarig på Coca-Cola Enterprises Sverige. Alla uppskattade att få hjälpa till konkret med klädsortering, soppkök, ommålning och mycket mer.  Vi har också andra projekt, som till exempel ett samarbete med Städa Sverige, där de som vill kan hjälpa till att städa hela Sveriges kust under vår- och sommarmånaderna och vi städar själva lokalt här i Haninge. Utan tvekan skapar vårt hållbarhetsarbete en stolthet för det vi gör.

Eva Okmian berättar också om det som är på gång på intranätet, vid större möten och i  personaltidningen, så att alla ska känna sig delaktiga. Medarbetarna ska veta att pennorna är miljövänliga.

- Vi vill att alla ska veta hur miljövänliga våra bilar är, hur vi använder vatten och hur vi verkar i samhället. Och vår kommunikation har gett resultat internt. De flesta vet vad som händer och vad vi gör bra och det uppskattas. Vi får ständigt in nya förslag på förbättringar och områden att se över och i vår senaste medarbetarundersökning fick vi svart på vitt att våra medarbetare är stolta och värdesätter vårt hållbarhetsarbete, avslutar Eva.
 

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hållbarhet
  • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill