”Det var otroligt ärofyllt att bli uppmärksammad”

Lena Apler – Årets vd 2013 – mellanstora företag.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2014

Lena Apler, Collector

Lena Apler, Collector

Vi fick en pratstund med Lena Apler, grundare av Collector och utvald till Årets vd 2013 för mellanstora bolag. Idag har hon en annan yrkesroll, men tycker att en utmärkelse för vd:ar är mycket positivt – för det är en tung uppgift. ”Det är mycket slit och inte så många självklara uppsidor. För ett företag är det viktigt med bra och duktiga medarbetare, det tycker alla är självklart, men det är faktiskt lika viktigt att ha en bra och duktig vd”, säger hon till Motivation.se

Först – hur var det att få priset. Vad innebar det för dig?

- Det var förstås otroligt ärofyllt att bli uppmärksammad. Att få ett erkännande för sitt hårda arbete och slit, utanför det egna företaget, det kändes förstås toppen.

Självklart är det svårt att mäta och bedöma ledarskap och inom näringslivet är det nytt med priser och utmärkelser av det här slaget. Så att bli vinnare och utvald - det var härligt. Och kanske kan det inspirera någon som tvekar att ta en chefsroll eller bli ledare.

För det är ju mycket slit och inte så många självklara uppsidor. För ett företag är det viktigt med bra och duktiga medarbetare, det tycker alla är självklart, men det är faktiskt lika viktigt att ha en bra och duktig vd.

Hur hittad du själv till vd-rollen?

- Ja, tidigt i livet hade jag inte siktet inställt på att bli vd. Utan den tanken dök upp när jag arbetade på Securum Finans och jag kände att jag kunde och ville bestämma. Då blev det en uttalad målsättning hos mig själv. Att vara vd på Collector har varit en spännande och rolig resa eftersom vi började med tre anställda och ökade till 300 under de 15 år jag var vd.

Men nu är du inte vd-längre?

- Nej, jag bestämde mig sommaren 2013 att jag ville kliva av och istället bli en operativ styrelseordförande. Det var dags för mig att få arbeta på ett annat sätt.  Fördelen med att bestämma tidpunkt själv och ett helt år i förväg har ju varit att själva successionen har gått väldigt bra.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Stefan Alexandersson, som nu är vd, var vice vd under många år och han ville gärna ta över efter mig. Vi samarbetar ju fortfarande och jag kan vara hans bollplank, men jag är noga med att inte lägga mig i. Det gäller att vara medveten om att man byter roll, när man kliver av som vd. Allt behöver inte göras på samma sätt som förr.

Och vad gör du med tiden du frigjort?

- Jag har mycket att göra även som arbetande ordförande, men jag passar på att vara ännu mer engagerad i Hand in Hand. Snart åker vi till Indien för att titta på arbetet som görs där. Jag är också mycket engagerad i Mitt Liv som stöttar invandrartjejer att ta sig ut på arbetsmarknaden. Så min extra tid lägger jag på de här projekten, som drivs utan vinstintresse.   

Foto: Johannes Ber

Jenny Andersson

Frilansskribent

 • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Jenny Andersson

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill