"Jag försöker vara enkel och omedelbar i mitt ledarskap"

Lena Apler, Collector, Årets vd 2013, Mellanstora företag.

Ledarskap | ARTIKEL | NOV 2013

Lena Apler blev Årets vd 2013 för mellanstora företag. Hennes ledarskap är modigt och nytänkande och hon har på kort tid fått Collector att bli en viktig spelare på den finansiella marknaden. Arbetet med CSR är inte en strategi utan en naturlig del av företagets själ. "För mig är CSR helt nödvändigt. Det är inget val utan en naturlig hörnsten i företagets verksamhet", säger hon till Motivation.se.

Hur känns det?

- Det känns väldigt bra, jag har fått massor med sms och gratulationer och det ger förstås väldigt mycket positiv energi att bli uppmärksammad och utvald.

Vad betyder priset för dig personligen och för framtiden?

- Priset indikerar ju att jag utvecklat min ledarroll på ett sätt som funkar och det ger bekräftelse. Det gör också att jag kan ta mitt ledarskap ett steg längre och tänka ännu mer på hur vi ska utveckla Collector-kulturen i vårt växande företag. För det är en sak att leda ett företag som i början var 15 personer och en annan sak nu när vi är 270 anställda. Nyckeln är att ha en tydlig närvaro och hög tillgänglighet och en bra ledningskultur och en bra ledningsgrupp.

Hur får man CSR-arbetet att göra skillnad?

- För mig är CSR helt nödvändigt. Det är inget val utan en naturlig hörnsten i företagets verksamhet. Vårt företag har ingen produktion med några miljörisker eller så, utan för oss är det social hållbarhet vi engagerar oss i. Till exempel är det självklart att skapa mångfald, eftersom vi vill spegla våra kunder och det samhälle vi verkar i. Därför engagerar vi oss inte bara på global nivå, som i Hand in Hand, utan också i Mitt Liv som verkar lokalt och jobbar för att integrera ungdomar som är födda utomlands eller i Sverige med utlandsfödda föräldrar. De utbildar och har ett mentorprogram som stöttar ungdomarna att komma ut i arbetslivet. Vi är partner till Mitt liv och vi rekryterar ofta från de ungdomar som fått utbildning genom dem. Det gör att vårt CSR-arbete blir mer än en punktinsats.

Har du några råd till en ny och kanske vilsen vd?

- Jag är väldigt mycket mig själv och det tror jag man måste vara. Jag tror man måste utnyttja sin personlighet, sina styrkor och svagheter och vara ärlig mot sig själv och mot andra. Och sen själv fundera över vad du vill ha av en chef och ledare: Det handlar om att ha tillgång till sin chef, bli sedd, bekräftad och om tydlighet och lojalitet.

Jag försöker vara enkel och omedelbar i mitt ledarskap. Sen har jag en stor fördel förstås, jag är en av grundarna till Collector och det gör det enklare att identifiera min ledarroll och att vara totalt engagerad.

Så här lyder juryns motivering till valet av Lena Apler:

”Årets vd för mellanstora bolag har med sin stora respekt för kundernas behov och med hjälp av en snabbfotad organisation med stabil tillväxt kunnat sätta upp målet att vara nummer ett i branschen för den nya generationen. Årets vd uppmuntrar till eget engagemang och utveckling hos personalen, vilket visar sig inte minst i de olika erbjudande till samhällsförbättrande CSR-arbete såväl nationellt som internationellt”.

 

Jenny Andersson

Frilansskribent

  • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Jenny Andersson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill