Räddad frukt blev kreativ affärsidé

Truls Christenson är Årets Unga VD 2023.

Ledarskap | Årets VD | ARTIKEL | MARS 2024

Truls Christenson vid utdelningen av utmärkelsen Årets Unga VD 2023.

Truls Christenson vid utdelningen av utmärkelsen Årets Unga VD 2023.

Matsvinnet är ett stort problem i det moderna konsumtionssamhället. Det gäller inte minst frukt; 40 procent av all frukt som odlas slängs. Det vill företaget Rscued Fruits ändra på. Medgrundare och VD för företaget är Truls Christenson, som nyligen utsågs till Årets Unga VD 2023.

”Vi använder inga pekpinnar, i stället försöker vi föregå med gott exempel och visa att det går att förena business med hållbarhet”, säger Truls Christenson.

Truls Christenson hade inte väntat sig att få utmärkelsen Årets Unga VD 2023. När de nominerade lästes upp på Kistamässan den 21 februari viskade han i sin flickväns öra:

– Jag kommer inte att vinna!

Men det gjorde han. Årets Unga VD har med sin nyfikenhet och stora uppfinningsrikedom visat att man kan uppnå god lönsamhet och tillväxt genom att satsa på hållbarhet, heter det bland annat i motiveringen.

– Det känns väldigt roligt! Man springer runt i sin egen värld och jobbar på varje dag med sitt gäng och glömmer att stanna upp och fira framgångar. Därför känns det väldigt kul att någon har sett vad man har gjort. Det känns jättehedrande, säger Truls Christenson.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Förenar business med hållbarhet

Precis som nomineringen antyder så bygger Rscued Fruits verksamhet på en övertygelse om att det som är bra för samhället också är en bra affärsidé. Det är det som är hemligheten bakom framgången, menar Truls Christenson.

– Den verkliga grunden är att vi belyser ett reellt problem. Men vi använder inte pekpinnar, i stället försöker vi att föregå med gott exempel och vara hands on. Vi vill visa att det går att förena business med hållbarhet. Om man är kreativ så är ingenting omöjligt. Vi försöker att alltid ha en framåtlutande och nytänkande anda, förklarar han.

Rscued Fruits grundades i Helsingborg 2015, när Truls Christenson var 19 år. Företagets affärsidé handlar om att rädda frukt och grönskar som annars skulle ha slängts, och av dessa tillverka juice, smoothies, lemonader och shots.

– En del av våra produkter finns alltid, till exempel juice som vi tillverkar av äpple eller rödbetor. Andra produkter är mer ad hoc och kan variera beroende på säsongen och vilka råvaror vi får in. Nu ska vi till exempel lansera en rabarberjuice till sommaren, säger Truls Christenson.

Snabbfotad mentalitet

Verksamheten måste hela tiden vara beredd att anpassa sig efter vilka råvaror som kommer in, vilket alltså beror på vilken frukt man lyckas rädda och hur mycket. Det innebär att företaget måste vara väldigt dynamiskt och kreativt i arbetet med att ta fram nya produkter. Att uppnå en god lönsamhet under dessa förutsättningar är förstås svårt, men Rscued Fruits är på god väg.

– Vi är precis på ”tipping point” när det gäller lönsamheten. Vi måste hela tiden sourca, hitta råvaror. Och vi måste bli bäst på flexibilitet. Vi bygger ju inte stora maskinparker, utan vi har en väldigt agil och snabbfotad mentalitet, förklarar Truls Christenson.

Det här ställer naturligtvis höga krav på Truls Christensons ledarskap – som han nu har prisats för med utmärkelsen Årets Unga VD 2023. Vad är hemligheten bakom framgången – har han några grundläggande ledarskapsprinciper som han följer?

– En grundprincip som jag tror mycket på är ”lead by example”. Jag tycker också att det är viktigt att skapa en företagskultur där man vågar ta risker, även om det ibland blir tokigt. Man måste ha en kultur där det finns många modiga människor och där du som medarbetare känner att ingen dömer dig om du gör ett misstag, säger han, och fortsätter:

– Jag tror också att det är viktigt att kombinera business med att ha kul på jobbet. Det måste finnas en energi i gruppen, menar Truls Christenson.

Vill komma ut i världen

Att vara en ung VD – Truls Christenson är 28 år och var 19 när han tillsammans med en kollega grundade företaget – kan förstås innebära en extra utmaning i ett arbetsliv där människors ålder ibland tillmäts stor betydelse. Men själv har han inte upplevt det som ett hinder.

– Jag har försökt att vända på det och se det som en möjlighet och en kraft. Ibland möts man av låga förväntningar när man är ung, men det är som att hälla bensin på min eld – jag går igång på det. Men åldern har inte varit någon nackdel för mig, de flesta i den äldre generationen har varit väldigt snälla och hjälpsamma. När man är ung så finns det också en förlåtande attityd, då är det mer okej att vara naiv och lite ettrig, vilket har varit positivt för mig, berättar han.

Framöver väntar nya utmaningar för Truls Christenson och Rscued Fruits. Verksamheten ska slås samman med ett annat företag, Better Jusage. För Truls del innebär det att hans roll kommer att förändras.

– Jag kommer att börja jobba mer operativt i en ny roll som marknadschef. Det här är ett viktigt steg för oss, vi behöver växla upp och komma in i en större struktur. Vi vill komma ut i världen och behöver bli del av ett större sammanhang, förklarar han.

Att få ihop två bolag till ett blir alltså nästa mål. I övrigt förblir framtidsvisionen densamma – att minska svinnet och rädda så mycket frukt som möjligt. Den biten kommer varumärket Rscued att stå för även i fortsättningen.

– Just nu har vi mycket fokus på att öka räddningstakten i antal ton. Dagens situation är inte hållbar, och vår slutliga målsättning är 0 procent svinn, säger Truls Christenson.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • Årets VD

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill