Röd som elden

Del 1: Röd personlighetstyp - dominant och målinriktad.

Ledarskap | HR | ARTIKEL | MAJ 2015

Röd, Chili, Personlighetstyp röd

Röd, Chili, Personlighetstyp röd

Är du röd, gul, grön eller blå? Ett populärt sätt att beskriva människors grundläggande  beteenden och drivkrafter är ta hjälp av så kallade personlighetsfärger. I den här artikelserien ska vi titta närmare på fyra färger som representerar fyra olika personlighetstyper. Först ut är de Röda, som är dominanta, resultatinriktade och lite otåliga - egenskaper som inte är helt ovanliga bland chefer.

Att dela in personlighetstyper och beteenden i olika kategorier har sina för- och nackdelar. Alla människor är förstås unika individer, ingen av oss passar egentligen in i någon mall. Samtidigt behöver vi verktyg för att förstå våra egna och varandras personliga egenskaper och drivkrafter - då kan generaliseringar och förenklade beskrivningar av olika personprofiler vara till hjälp.

Ett sätt att beskriva och särskilja olika människors personlighet är att använda färger som symboliserar olika typer av beteenden och temperament.

Det finns många olika sätt att göra detta, och färgernas innebörd skiljer sig radikalt beroende på vilka teorier man utgår ifrån. I den här serien ska vi utgå ifrån den så kallade DiSC-teorin och olika vidareutvecklingar av den. Vi ska titta på de fyra personlighetsfärgerna röd, gul, grön och blå.

Först ut är den Röda personen, som är dominant och resultatinriktad. Hur röd är din personlighet?

Dominanta och tävlingsinriktade

Den röda personlighetstypen är ganska lätt att känna igen. Många chefer och ledare tillhör den här kategorin. Röda personer är dominanta och väldigt inriktade på att uppfylla mål och uppnå resultat. De har en naturlig fallenhet för att driva sig själva och andra framåt. Livet är en tävling som du (om du är röd) till varje pris vill vinna. Du arbetar hårt och ställer höga krav på både dig själv och din omgivning.

De fyra personlighetsfärgerna är till stor del framtagna utifrån ett par grundfaktorer: Graden av extroversion och social dominans samt huruvida du fattar beslut med hjärnan eller hjärtat. Människor med en röd personlighetstyp är extroverta och baserar sina beslut på logiskt tänkande snarare än känsloargument. De föredrar rak och tydlig kommunikation och är handlingskraftiga, stresståliga och bra på att själva fatta beslut.

Kan bli utbrända

Många verksamheter i samhället skulle nog stanna upp om de röda personlighetsdragen plötsligt försvann. Röda människor driver saker framåt - de fastnar inte i detaljer eller ältande av känslor, och de är inte rädda för förändring.

Precis som alla personlighetstyper har de röda också svagheter och negativa sidor. Andra människor kan uppfatta dem som otåliga och lite hänsynslösa. Många röda personer kan behöva träna sig på att lyssna på andra, visa tålamod och förstå andras känslor.

Människor med röd personlighet kan också vara för tävlingsinriktade för sitt eget bästa. De arbetar i ett rasande tempo för att uppnå sina mål, och riskerar därför att bränna ut sig - trots att de tål mer än de flesta andra.

För att komma överens med en röd person bör du vara rak, tydlig och logisk. Fokusera på resultatet och undvik flum och "känslosvammel".

Sist men inte minst bör du känna till att alla människor inte nödvändigtvis bara har en färg på sin personlighet. Tvärtom: alla har nyanser av alla färger, men oftast är det en eller två färger som dominerar. Om du bara delvis känner igen dig i beskrivningen av en viss personlighetsfärg så är det alltså helt naturligt.

I del 2 av artikelserien ska vi titta närmare på den gula personligheten. Och det, mina vänner, blir en betydligt flummigare tripp. Häng med!

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap
 • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill