Se upp för de fyra farorna

Detta hindrar dig från att nå dina mål.

Motivera | ARTIKEL | APRIL 2020

Detta hindrar dig från att nå dina mål.

Detta hindrar dig från att nå dina mål.

Du eller ditt team ska nå ett mål. Varför drar det ut på tiden? Varför lyckas ni inte? Johan Rapp, Motivation.se's hjärnkrönikör, har identifierat fyra vanliga faror och tipsar om hur de kan undvikas. 

De Fyra Farorna heter ett spel som jag håller på att utveckla åt Bonniers ungdomsförlag. Målgrupp är i första hand 12-18 åringar, men ju mer jag jobbar med projektet desto tydligare blir det att många vuxna skulle behöva spela ett sådant här spel.

Farorna:

 1. Skjuta upp
 2. Multitasking
 3. Tidsoptimism
 4. Händelsestyrd

Dessa faror hindrar dig från att nå ditt mål, som i spelet är att få bra betyg på ett prov, men det kan lika gärna vara att fullborda ett projekt. Du känner säkert medarbetare och vänner som brottas med minst någon av dessa faror. Personligen har det tagit mig många år att komma till grepp med dem, och det finns en del jobb kvar…  

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Så hanterar du de fyra farorna

Låt oss nu titta lite närmare på dessa fyra faror, och vad man kan göra för att hantera dem:

1. Att skjuta upp är en klassiker. Ett fint, men svåruttalat ord (många ”r”) är prokrastinering:  ”Jag gör det imorgon.” På något sätt tror många av oss att vi alltid har mer tid senare, men det är självbedrägeri, floden av sysslor fylls alltid på. Time management-konsulter har lösningen: Gör det nu – om det tar mindre än 3 minuter. Om det tar längre tid: planera för när du ska göra det.

2. Multitasking är en av vår tids största faror. Digitalisering i all ära, men den har gett upphov till ”The Age of Distraction.” Gloria Mark, professor i Informatik vid University of California, Irvine, konstaterar från studier på IT-företag att det kunde ta cirka 23 minuter att återfå djupfokus efter ett avbrott, ibland längre. Aktiviteter som kräver fokus blir självklart lidande: de tar längre tid att slutföra, lösningarna blir sämre, det skapar negativ stress. Lösning: Se till att medarbetarna inte blir störda. (Länk till hennes PDF.)

3. Tidsoptimism innebär att vi underskattar tiden något tar. Det kan handla om allt ifrån att hinna till ett möte till tidsberäkning av ett projekt. Ofta glömmer vi att ha ta höjd för ställtid, och/eller ångesttid, som en advokat jag känner använder som begrepp. Ångesttiden är då du går som katten kring het gröt, då du samlar dig mentalt för att sätta igång. Ställtid är inte bara att ta fram rätt dokument, kontakta rätt personer och så vidare, för att sätta igång. Det är också att ha rätt information i huvudet för en viss uppgift som ju kan bestå av massor av delar. Ett tips vad gäller ångesttiden, som ju är nära besläktat till uppskjutarbeteendet, är att lura sig själv i positiv bemärkelse, och tänka: Jag jobbar med det i bara 10 minuter idag. Du ska se, ofta blir det mycket längre, och när du väl kommit igång rullar det på. Och för att slippa bli sen till exempelvis ett möte kan du ha som knep att sikta på att vara där 5 minuter för tidigt. 

4. Händelsestyrd är när inte du, utan omkringliggande omständigheter bestämmer vad du ska göra på dagarna. Du har ingen plan utan följer impulser, jobbar på volley. På företag kan det vara att du har ett uppdrag men ideligen blir avbruten av möten, frågor från kollegor, brandutryckningar.  Konsekvensen är att det inte blir mycket gjort. Unga människor blir lättare händelsestyrda än vuxna. Det beror på att människans frontallob inte är färdigutvecklad förrän hon är cirka 25 år. Frontalloben är den del av hjärnan som sköter impulskontroll, styr flykt- och försvarsreflexer och bygger på erfarenheter och minnen för exekutiva beslut. 

Att ha en plan är en bra idé. Ett enkelt tips: Skriv varje arbetsdag ned på en lapp vad du ska göra nästa dag.

Spelet jag nämnde ovan kanske inte ändrar ungdomars beteende, men det kan göra dem medvetna om farorna. Vuxna däremot, till exempel de som läser Motivation.se, kan tjäna en hel del på att bli påminda om farorna och att de med träning och vilja kan övervinnas. 

Johan Rapp

Johan Rapp

Vår hjärnkrönikör

 • Följ skribent

Johan Rapp, mångårig journalist och författare, föreläser om att ”Tankspriddhet är en fin egenskap” och för företag:  ”Konsten att fokusera i en stressig tillvaro ”.  Har skrivit Handbok för tankspridda,  Bli hjärnsmart m fl böcker och driver ett förbund med glimten i ögat, De Tankspriddas riksförbund.

tankspridd.se   
johan.rapp@edwork.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Johan Rapp

Johan Rapp

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Motivera

Dela:

De Fyra Farorna kommer i första hand ut som en övning till min bok: Gör dina elever hjärnsmartare, som ges ut till sommaren, enligt plan (Bonnier Carlsen). Det är en läraranpassad version av Johan Rapps tidigare bok om studieteknik på hjärnans villkor för skolelever: Bli Hjärnsmart – lär dig snabbare och bättre.  

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill