Påverka ditt självförtroende med kroppsspråk
Bli glad av att le och uthålligare av att korsa armarna.
Kommunicera | ARTIKEL | JUNI 2011
Påverka ditt självförtroende med kroppsspråk
Kroppsspråket talar ibland tydligare än orden som sägs och hur du känner dig inuti syns utanpå. Men du kan faktiskt påverka ditt humör genom att prova nya rörelsemönster. Det kan vara värt ett försök.
Kroppen och tanken hänger ihop. En självsäker människa visar ofta sin säkerhet genom hållning och rörelsemönster som utstrålar trygghet och självklarhet.
Vissa forskare och psykologer hävdar att det också fungerar tvärtom – att du kan börja känna dig mer säker på dig själv, genom att ändra ditt sätt att röra dig.
-
Det har visat sig att en människa som står längre än en minut i en ställning som signalerar styrka, faktiskt får en ökning av hormonet testosteron i kroppen. När en gest eller pose får ta mer utrymme än vanligt, påverkar det också hur hjärnan uppfattar situationen och därmed också sättet att tänka.
-
Att spänna sig ökar viljestyrkan. Studier visar att spända muskler gör att kroppen tål smärta bättre eller klarar av fysiska utmaningar bättre.
-
Uthålligheten ökar när armarna korsas. Även här visar forskningen att försökspersoner som ska lösa svåra problem, orkar klura dubbelt så länge på en lösning när armarna korsas. Andra studier visar också att det fungerar att lägga sig ner. I ett forskningsprojekt jämfördes två grupper som skulle lösa ett anagram. Den grupp som fick ligga ner och lösa problemet, gjorde det fortare och med större insikt.
-
En tupplur ökar också din förmåga att prestera och lösa problem. Men den får inte bli för lång, då blir den kontraproduktiv och segar istället din förmåga. Tio minuter är den optimala längden för en tupplur. Då förbättrar du din kognitiva förmåga och blir piggare.
-
Hur vi rör våra händer i interaktionen med andra, påverkar förmågan att övertyga vår samtalspartner. Mest effektiva är gester som understryker det du pratar om, till exempel när du formar en cirkel i luften med fingret för att tydliggöra ett visst samband. Och vi kan inte bara övertyga andra, utan också oss själva genom, kroppsspråket. Studier på barn har visat att de lär sig fortare när hela kroppen är med i inlärningsprocessen. De ökade också förmågan att minnas en större del av det de lärt sig.
-
Att le kan faktiskt få dig att också känna dig gladare. Studier där försökspersoner fick ha en penna i munnen för att aktivera kindmusklerna, visar att personerna tyckte att en tecknad serie var roligare än de som inte hade använt sina muskler. Att le skapar en känsla som gör att vi blir mer välvilligt inställda till omvärlden.
- Att kopiera mimik och rörelsemönster från den man pratar med, är väldigt effektivt för att skapa igenkänning och trygghet. Det är en etablerad metod som bland annat Henrik Fexeus, proffs på kommunikativa mentala tekniker, återkommer till i sina böcker. När du kopierar börjar du nästan kunna känna samma sak som den du talar med. Det är inte ovanligt att professionella skådespelare använder mimik för att komma nära en rollfigurs känslomässiga läge.
Här han du läsa mer och hitta länkar till de olika studierna som artikeln hänvisar till. Det är ett omfattande material, men intressant för den som har tid.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Kommunicera
Dela: