Vad gör hjärnan när den är ledig?
Vill du ta dig förbi hjärnans autoläge, ge den vila och hjälpa den att sluta lägga så stor vikt vid andras uppfattning av dig kan du prova att rikta din uppmärksamhet. Titta på ett moln på himlen.
Slår du ihjäl en mygga i sommar gör du av med mindre hjärnenergi än när du vilar. Det är lätt att inbilla sig att hjärnan får vila när vi slappar, till exempel under semestern. Men hjärnan är komplex och går inte alltid att förstå utifrån våra vanliga föreställningar. Neurologisk forskning visar att viloläge för kroppen inte betyder vila för hjärnan. Det är till och med så att hjärnan arbetar för högtryck när vi lämnar den ifred.
Vad gör då hjärnan när den får ledigt? Frågan har relevans då man upptäckt att 60-80 % av all energi som hjärnan använder förbrukas av nätverk som är helt oberoende av vad vi gör. Detta har lett till upptäckten av DMN ”default mode network” (benämns också task-negative-network, TNN) som är aktivt när hjärnan inte har en specifik uppgift. Hjärnan ägnar sig då åt något som är oerhört viktigt ur överlevnadssynpunkt (eller i alla fall var det oerhört viktigt tidigare när vi var med beroende av varandra), den ägnar sig åt att analysera vad andra människor tänker och tycker om oss.
När vi löser en uppgift sjunker aktiviteten i DMN och ökar i TPN (task-positive-network). Båda nätverken är dyra i drift. Enligt Marcus Raiché, som utforskat detta, kostar det knappt 5% mer i energiförbrukning att lösa ett mattetal jämfört med att dagdrömma.
Det är alltså inte så konstigt att hjärnan ofta sysslar med tankar kring vad andra tänker och tycker om en själv. Det var oerhört viktigt tidigare, då vår tillhörighet var viktig för vår överlevnad och vi var mer beroende av varandra. I det individuella samhälle vi skapat överlever vi ofta oberoende av andra men hjärnan har kvar sina drifter. Så bli inte arg på dig själv om du försöker utröna och bryr dig om vad grannen på badlakanet bredvid ditt tänker om din kropp. Det är hjärnans autoläge som jobbar och stämmer av hur du accepteras av andra. Helt naturligt alltså, men kanske inte så viktigt för överlevnaden.
Vi behöver naturligtvis dessa stunder av inre självreflektion och avstämning gentemot andra. Men troligen är denna funktion inte lika viktig nu som då i vår del av världen. Kanske är det ett sätt att påverka evolutionen att då och då sätta oss över hjärnan naturliga tillstånd och hjälpa den på traven i sin fotsatta utveckling? Vi är trots allt programmerade för ett liv som det såg ut för 150 000 år sedan eller mer.
Vill du ta dig förbi hjärnans autoläge, ge den vila och hjälpa den att sluta lägga så stor vikt vid andras uppfattning av dig kan du prova att rikta din uppmärksamhet. Titta på ett moln på himlen. Rikta din uppmärksamhet dit och låt alla tankar om andra och deras tankar om dig komma och gå. Håll kvar ditt fokus på molnet som kanske ändrar form, rör sig över himlen, försvinner…
Önskar dig skön och utvecklande hjärnvila i sommar!
Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker.
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.
Denna artikel:
- Betygsätt
Följ ämne:
- Hälsa