Värderingar - en livsviktig kompass

World Values Day ska göra människor medvetet värderingsdrivna.

Ledarskap | ARTIKEL | OKT 2014

Värderingar - en livsviktig kompass

Värderingar - en livsviktig kompass

Värderingar handlar om vad som är viktigt för oss som människor. Därför behöver vi bli mer medvetna om vilka värderingar vi har och vad dessa får för konsekvenser för våra liv. För att väcka denna medvetenhet arrangeras eventet World Values Day i Stockholm, Göteborg och Lund under hösten. "Vi vill att den här dagen ska bli en ögonöppnare för människor", säger Anna Strandberg, projektledare för World Values Day i Göteborg.

Anna Strandberg är student på Chalmers och jobbar ideellt som projektledare för World Values Day, som kommer att arrangeras i Göteborg den 3 oktober. Motivation.se är en av medarrangörerna till eventet, som även har ägt rum på KTH i Stockholm samt kommer till Tekniska högskolan i Lund den 21 november.

"Världen behöver fler medvetet värderingsdrivna individer", skriver World Values Day på sin hemsida. Eventet föddes i Stockholm år 2011, berättar Anna Strandberg.

- Idén uppkom efter att Self Leaders - en av medarrangörerna - hade haft en kurs om självledarskap på KTH i Stockholm. Det blev den mest populära av alla kurser, trots att den inte gav några poäng. Två av studenterna som hade gått kursen bestämde sig för att de ville sprida de här kunskaperna vidare. Tillsammans med Self Leaders startade de då World Values Day, förklarar hon.

"Bra grund att stå på"

Eventet fick mycket god feedback och spred sig senare till Göteborg och Lund. Det visade sig finnas ett stort intresse för värderingar bland studenterna.

- Värderingar är en bra grund att stå på i livet. Många studenter är duktiga och intelligenta, men de har kanske inte riktigt listat ut sig själva. Det gäller också samhället i stort - ibland har man ingen grund för det man gör, säger Anna Strandberg.

Anna Strandberg, World Values Day

Anna Strandberg, World Values Day

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

När man väl har blivit medveten om sina värderingar så kan de fungera som en kompass i livet, förklarar hon. Det är lätt att känna sig vilsen när man står inför olika livsval. Då kan man låta värderingarna guida en.

- Det är ett bra sätt att hitta sina drivkrafter. Alla har värderingar, men det är sällan vi sätter ord på dem. Då händer det lätt att man gör icke-val istället för medvetna val.

World Values Day kommer att handla om värderingar utifrån såväl individens som gruppens och organisationens perspektiv. Förmiddagen handlar helt och hållet om den enskildes egna värderingar, men på eftermiddagen får deltagarna själva välja om de vill fokusera på sig själva eller på grupperspektivet. Det blir en fullspäckad dag.

- Vi lägger stort fokus på att ge besökarna en upplevelse. Det blir mycket workshops där man får bolla de här frågorna med andra - studenter och näringsliv kommer att få träffa varandra och diskutera. Dessutom har vi både ledarskapscoacher och inspirationsföreläsare som deltar på olika sätt.

En ögonöppnare

Innan eventet äger rum kommer deltagarna att få göra ett värderingstest som sedan utvärderas. När dagen är slut blir det också en avslutande aktivitet där deltagarna får landa i vad de lärt sig. De får också med sig ett kort som en liten påminnelse om de värderingar som de funnit för sig själva.

Förhoppningen är att deltagarna ska fortsätta tänka medvetet på sina värderingar även efter att dagen är slut.

- Vi hoppas att World Values Day ska fungera som en ögonöppnare för studenterna. Vi vill lämna människor med känslan att det finns mycket mer att lära sig, säger Anna Strandberg.

Slutligen kan man inte låta bli att fråga - vad har hon själv för värderingar? Hur ser kompassen ut i hennes eget liv?

- Något av det viktigaste för mig är att göra saker som känns meningsfulla. Det blir så mycket enklare att motivera sig då. Jag har brottats med stress och utbrändhet, men när man vet att man gör någonting som är viktigt så får man ett annat perspektiv. Så det är en viktig värdering för mig, att det jag gör ska vara meningsfullt för mig själv och andra.

- En annan värdering som är viktig för mig är glädje. Man ska göra saker som känns kul - då tror jag att glädjen sprider sig som ringar på vattnet, säger Anna Strandberg.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill