Alla kan bidra till en godare jul

Antalet familjer som söker stöd har fördubblats jämfört med förra året - nu ber Stadsmissionen om bidrag från företag och privatpersoner.

Hållbarhet | ARTIKEL | NOV 2014

Stadsmissionen

Stadsmissionen

Julen är en högtid som vi ofta förknippar med familjegemenskap och ett överflöd av mat och julklappar. Men för många människor är julhelgen som salt i ett öppet sår. Det är då fattigdomen, ensamheten och utsattheten gör som ondast. Stockholms Stadsmission driver just nu två kampanjer som riktar sig till företag som vill vara med och stödja arbetet för en mänskligare stad i juletid.

Den sociala utsattheten är ett stort och växande problem i Stockholm. Under julhelgen blir situationen särskilt prövande för hemlösa, fattigpensionärer och barnfamiljer som lever under knappa förhållanden.

Stockholms Stadsmission arbetar för att stödja de mest marginaliserade i samhället, både själsligt och materiellt. Just nu bedriver Stadsmissionen två kampanjer riktade till företag som vill ge ett bidrag till verksamheten inför julhelgen.

Möjligheter att bidra

Det ena alternativet är att man köper ett Julpaket. Man kan då välja mellan Lilla paketet och Mellanpaketet, säger Karin Bjers, som är kontaktperson på Stadsmissionen när det gäller företagsstöd.

- Om man väljer det Lilla paketet så betalar man 10 000 kronor. Då får man ett julsigill och en tackfilm som man gärna får använda och sprida i sina kanaler. Man kan också välja Mellanpaketet och betala 20 000 kronor. Då kommer man även att synas i vår tackannons i DN, förklarar hon.

Den andra kampanjen går under namnet "Ge bort en julafton".

- Då kan man skänka från 5 000 kronor och uppåt, och på så vis bidra till att vi kan hålla öppet och ge människor ett minnesvärt julfirande, säger Karin Bjers.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Fler äldre

Antalet människor som söker hjälp och stöd hos Stockholms Stadsmission växer för varje år, förklarar hon.

- Ja, vi ser bland annat att det blir fler som söker hjälp hos Crossroads, som är vår råd- och stödverksamhet för EU-migranter. Vi ger dem möjlighet att äta, duscha och tvätta kläder. Även akutboendet Vinternatt har ett allt större söktryck, säger Karin Bjers.

Stadsmissionen har också nyligen släppt sin årliga hemlöshetsrapport. Temat för årets rapport är äldre i hemlöshet. Att människor över 65 saknar en bostad var tidigare mycket ovanligt, men den nya rapporten visar att det blir vanligare - samtidigt som allt fler äldre ligger i riskzonen för att bli hemlösa.

- Fler och fler äldre lever med knappa resurser. Vi tror att det här problemet kommer att växa i framtiden, därför vill vi försöka varna för utvecklingen i god tid, säger Karin Bjers.

Familjer i kris

Familjer som lever under knappa förhållanden blir också ett allt vanligare problem, tillägger hon.

- I våra verksamheter där vi möter barnfamiljer som lever i social utsatthet ser vi att de som söker sig till oss för ekonomiskt stöd har fördubblats sedan förra året. Vi möter ständigt familjer i kris som behöver bidrag till mat, kläder, hyra och el.
Under julen kan man både som privatperson och som företag stödja dem och andra behövande genom att köpa så kallade Stockholmsgåvor, en form av gåvobevis, i Stadsmissionens gåvoshop. "Julmatkassen" för 100 kronor räcker exempelvis till en matkasse med det allra nödvändigaste. "Julstrumpan" för samma pris räcker till exempel till 10 par nya strumpor för någon som tvingats gå i samma par i flera dagar. "Biobiljetten" för 200 kronor räcker till en nöjesupplevelse för ett barn och en förälder, och så vidare.

Alla bidrag, stora som små, är viktiga för att Stadsmissionen och dess 600 volontärer ska kunna ge de mest utsatta i samhället en jul värd att minnas.

- Vi organiserar julfirande i de flesta av våra verksamheter, med mat, julklappar och dans runt granen. Och det är många som vill bidra; förra året bjöd exempelvis restaurangen Järntorgspumpen i Gamla stan på ett minnesvärt julbord för barnfamiljer som lever i utsatthet. Många av gästerna hade aldrig varit på restaurang tidigare, och ägaren blev så berörd att han ville göra det i år igen. Det finns många fina exempel på företag som hjälper till på olika vis, säger Karin Bjers.

Einar Wiman

Frilansjournalist

 • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Einar Wiman

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Hållbarhet

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill