Att växa genom relationer

Om vi menar allvar med att göra justeringar i våra liv, då skulle det vara klokt att anlita en guide i stället för att samla på fler kartor.

Ledarskap | ARTIKEL | JAN 2013

Innan det fanns GPS var handskfacket i min bil fyllt med kartor som jag använde för att hitta vägen dit jag skulle åka. Vid planering av semesterresor, letade jag efter bästa vägen från en intressant plats till nästa. Jag minns att jag tilldelades rollen som navigatör på familjens resor och hängde över en karta med min ficklampa på natten för att hjälpa min far lokalisera en kommande avfartsväg. Jag minns också att det där med att vika ihop kartan var något av en konst ... jag kunde aldrig riktigt vika ihop kartan längs dess ursprungliga veck.

På vissa resor på den tiden tog vi hjälp av en reseguide.  Det var särskilt trevligt eftersom jag då inte längre var tvungen att släpa runt på travar av tryckta kartor för att ta oss dit vi ville åka. Istället kunde vi bara följa reseguiden. Han eller hon hade gjort resan innan och vi kunde lita på att bli ledda i rätt riktning.

Det missriktade begreppet självhjälp

När det gäller personlig utveckling, fastnar de flesta av oss i att göra själva färdplanen. Vi söker på Internet på jakt efter den trendigaste och senaste träningsmetoden, eller vi gräver genom hyllorna på den lokala bokhandeln för att hitta den perfekta dieten. Vid försök att göra förändringar i våra liv, följer vi en strategi för självhjälp. Processen är oftast ganska enkel:

 • Läs en bok
 • Tillämpa principerna
 • Upplev förändring

Men den metoden för självhjälp kräver en rejäl dos av disciplin, och vi har ofta inte tillräcklig viljestyrka för att faktiskt omsätta det vi lär oss in i våra liv.

Det primära problemet med en strategi för självhjälp är att den bedrivs isolerat. Om vi menar allvar med att göra justeringar i våra liv, då skulle det vara klokt att anlita en ”guide” i stället för att samla på fler kartor. Vi behöver personer vid vår sida som kan hjälpa oss att visa vägen till våra önskade destinationer i livet.

I ledarskap bidrar ”guider” till vår personliga tillväxt på fyra sätt:

 1. Expertis: de delar insikter med oss från sina egna ledarskapsresor.
 2. Uppmuntran: de ger välbehövlig motivation.
 3. Ansvar: de stämmer av med oss så att vi går i rätt riktning.
 4. Firar segrarna: De gläds med oss när vi når viktiga milstolpar.

Tillämpning:

Gör en lista över dina viktigaste mål eller nyårslöften för året. Bredvid varje punkt på listan, skriv namnet på minst en person som kan hjälpa dig att nå målet. Under de närmaste veckorna, ta kontakt med personerna på din lista och värva dem att resa tillsammans med dig under loppet av nästa år när du arbetar mot dina mål.

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill