Våra myter om kreativitet

Ett etiskt dilemma - vad blir ditt kreativa svar?

Ledarskap | ARTIKEL | MAJ 2013

Följande etiska dilemma sägs ha funnits med i en faktisk jobbansökan: du kör på vägen på natten under ett kraftigt skyfall, när du passerar en busshållplats. Tre människor väntar på bussen. En äldre kvinna som ser ut som om att hon behöver läkarvård, en gammal vän som en gång räddade ditt liv eller din framtida drömpartner. Vem skulle du erbjuda att få åka med, utifrån din vetskap om att endast en ytterligare passagerare får plats i din lilla bil? Förklara ditt svar.

Du kan plocka upp den äldre damen eftersom hon ser ut som om hon behöver åka till sjukhuset. Men du känner henne inte och detta skulle kunna vara den perfekta chansen att betala tillbaka din vän som räddat ditt liv. Å andra sidan, kanske du aldrig igen kommer att få chansen att hitta din drömpartner…

Det sägs att den kandidat som slutligen anställdes gav följande svar:

"Jag skulle ge bilnycklarna till min vän och låta honom ta damen till sjukhuset medan jag stannade kvar och väntade på bussen med min drömpartner."

Kreativt tänkande.

Att bryta oss ut ur våra inrotade tankemönster kan skapa en enorm vinst. Ändå, även om vi talar om att "tänka utanför boxen", så ägnar vi oss sällan helhjärtat åt kreativt tänkande. Kanske beror det på att vi har blivit lurade av vanliga myter om kreativitet.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

 • Från stress till kontroll
 • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
 • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Myt 1. Kreativt tänkande producerar originella idéer.

Det är en missuppfattning att kreativitet är lika med originalitet. Men de mest kreativa framstegen kommer genom att kombinera befintliga idéer snarare än genom att generera nya. I själva verket lyfter inte innovativa koncept förrän någon tar tag i dem, tillämpar dem och marknadsför dess fördelar.

Myt 2. Kreativt tänkande sker spontant.

Disciplin och kreativitet är två ord som vi inte normalt skulle förknippa med varandra. Ändå går de hand i hand. Tidigt i min karriär, insåg jag att jag kunde samla tankarna lättare än jag kan skapa dem. Varje dag, under mer än fyra decennier, har jag läst böcker och artiklar och arkiverat intressanta citat, illustrationer och berättelser från dem.

Nu, när jag skriver en lektion eller förbereder ett manus, har jag över fyrtio år av organiserat material att bygga på.

Myt  3. Kreativa tänkare är individuella genier.

Siffran ett är det ensammaste av nummer, och det är också det minst kreativa. Om jag höll mig inom de inskränkta gränserna av min egen fantasi, skulle mitt ledarskap ofta vara trist och oinspirerande. Tack och lov, har jag haft det goda omdömet att gå bortom begränsningarna i mitt eget sinne och att be andra att låna mig sina kreativa insikter. Flera av de idéer jag har genomfört har inte varit mina egna idéer. I själva verket hade jag vid en viss tidpunkt skrivit sex böcker i rad utan att komma upp med konceptet för någon av dem!

Många gånger är de människor som vi tycker är de mest kreativa helt enkelt de som har bra kontakter och är villiga att hämta bra idéer från andra.

Tillämpning:

Jag hoppas att du tar den här artikeln som en utmaning att avsiktligt odla din kreativitet. Här är några praktiska frågor att väcka ditt kreativa tänkande med...

1) Vilka är innovatörerna inom din bransch och vad gör de annorlunda än alla andra?

2) Vilka medarbetare, kunder eller partners kan du rekrytera att hjälpa dig att tänka kreativt? Specifikt vilka problem kan de hjälpa dig att lösa?

3) Vilken daglig vana, om du startade idag, kan få din kreativitet att växa ett år från nu?

John Maxwell

John Maxwell

Motivation.se har ett exklusivt samarbete med en av världens främsta experter på ledarskap

 • Följ skribent

John Maxwell är en av de största experterna på ledarskap internationellt. Han är en erfaren föreläsare och författaren bakom en rad bästsäljare i ledarskapsgenren. John Maxwell är grundare av EQUIP, en ideell organisation som har tränat över 5 miljoner ledare i 126 länder världen över. Varje år talar han till ledare i olika organisationer, alltifrån Fortune 500-företag till regeringar och Förenta Nationerna. 

Motivation.se har ett exklusivt samarbete där vi regelbundet publicerar artiklar från John Maxwell.

www.johnmaxwell.com

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

John Maxwell

John Maxwell

Följ skribent:

 • Följ skribent

Denna artikel:

 • Betygsätt

Följ ämne:

 • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

 • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
 • Kostnadseffektivt
 • Tillgång när du vill, var du vill